Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 26.09.2014.
11:57
Beta A

Biće Južnog toka: Nemci najavili početak gradnje za novembar

Polaganje cevi po dnu Crnog mora za gasovod Južni tok počeće u novembru, najavili su u petak predstavnici “Vinteršala“, nemačkog akcionara u projektu gasovoda Južni tok.

Nema odustajanja od Južnog toka: Nemci najavili da polaganje cevi po dnu Crnog mora počinje u novembru
 

"U Bugarskoj je već spremno 90.000 delova gasovoda, koje čekaju da budu zavarene, samo još treba da dođe veliki brod koji će ih polagati u more", rekao je portparol preduzeća Južni tok transport Jasper Jansen novinarima koji su obišli gasovod Severni tok na obali Baltika u Nemačkoj.

On je istakao da bugarska vlada nije rekla da neće da gradi taj gasovod, već da želi da pojasni poziciju oko Južnog toka sa Evropskom unijom i dodao da "nema razloga da se sumnja da će Bugarska graditi taj gasovod."

Bugarska je zaustavila gradnju Južnog toka zbog zahteva Evropske komisije da se taj projekat usaglasi sa evropskim energetskim zakonodavstvom.

Jansen je najavio i da neće biti promena rokova u izgradnji i puštanju u rad Južnog toka i precizirao da će prva linija tog gasovoda biti završena do kraja 2015. a poslednja, četvrta, do kraja 2017. godine.

"Mi znamo šta radimo i potpuno smo sigurni da će taj projekat biti realizovan," rekao je Mihael Sase, direktor korporativnih komunikacija nemačkog Vinteršala, koji u preduzeću Južni tok transport ima 15 odsto udela.

On je dodao da neki političari hoće da otežaju posao oko izgradnje Južnog toka, ali je naglasio da smatra da će definitivno biti gasovoda po dnu Crnog mora i da podjednako veruje u realizaciju Južnog, kao i Severnog toka, u kome je Vinteršal takođe akcionar sa ruskim Gaspromom.

"Možete biti podjednako zaljubljeni u dve lepe žene", rekao je Sase, ilustrujući značaj izgradnje Južnog i Severnog toka.

Energetika uvek političko pitanje

Sase je objasnio da je i oko Severnog toka bilo probleme, kao što ih ima i oko Južnog toka i naveo primer da su već bile nabavljene cevi za kopnenu deonicu Severnog toka - gasovode OPAL i NEL, pre nego što je nemačka vlada dala sve neophodne dozvole za te gasovode.

"Energetika je uvek političko pitanje", rekao je Sase.

Viši menadžer za projekte Severni tok i Južni tok u Vinteršalu Frank Rau istakao je da smatra da će Evropa, kada je reč o Južnom toku", "doneti mudar izbor jer je konkurencija već počela".

On je dodao da je najizazovniji deo u izgradnji Južnog toka to što je Crno more na najvećem delu trase duboko 2,2 kilometra i što ima nagli pad terena.

Rau je istakao da je ta dubina 10 puta veća od one na kojoj se gradio Severni tok i dodao da je ruskoj obali Crnog mora u toku i izgradnja najveće kompresorske stanice na svetu za potrebe gasovoda Južni tok.

Gasovod Južni tok treba da obezbedi drugi pravac snabdevanja centralne i jugoistočne Evrope ruskim gasom i direktno poveže velika nalazišta u Sibiru sa evropskim potrošačima.

Nastavak izgradnje deonice tog gasovoda u Srbiji, vredne oko dve milijarde evra, najavljen je za oktobar.

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 11:57
Opet zabranjuju komentarisanje pederbala!! Vesti su izgleda stjegonose homoseksualizma? Zdusno se zalazu da provode ovo sto NAJ ODVRATNIJA VLAST SRBIJE podrzava! Gnjide pederske, uzalud vam trud!!! Podrivat i nagrizat cemo vas skroz dok vas ne srusimo! Vucicu, tvoja homoseksualna vlast ce pasti! Crknite skupa sa pederima!!!
Petak 26.09.2014. 11:59
Nemci su sa Rusima ulazu velika sredstva za ovaj projekat. J.tok ce snabdevati pojedine zemlje EU,ostali ce polako u siromastvu razmisljati o tome zaso im je bila potrebna konfrontacija sa najvecom silom sveta RUSIJOM!!!
Petak 26.09.2014. 13:15
,еба Путин европу
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online