Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 26.06.2014.
05:40

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Cilj je bio trajno uništenje Srbije

Prvi svetski rat je bio velika prekretnica u istoriji, i za Srbiju i za srpski narod, on je bio posebno sudbonosan i koban, što osećamo i danas, ocenio je u razgovoru za "Vesti" prof. dr Čedomir Antić, docent Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Čedomir Antić: Za izbijanje rata sa Srbijom odgovorna je Austrougarska
 

Kako ocenjujete političku klimu, geostrateške interese i međunarodne odnose u Evropi uoči Prvog svetskog rata?
- Evropa je 1914. istovremeno bila na vrhuncu političkog, ekonomskog i kulturnog procvata, ali i u klimaksu međunarodne krize, suparništva blokova velikih sila i trke u naoružanju koja je do tada trajala gotovo dve decenije i nije imala presedana u ranijoj istoriji.
 

Austro-rusko suparništvo

Svetski rat nije izbio zbog austro-ruskog suparništva na Balkanu. Austrougarska i Rusija poslednje su među velikim silama ušle u međusobni rat, tek 6. avgusta 1914. godine, kaže Antić.

Kome je sve bilo u interesu započinjanje tog rata i zašto?
- Još je Fric Fišer šezdesetih godina prošlog veka dokazao, a danas takav stav podržava 90 odsto svetskih istoričara, da je rat u tom trenutku bio u interesu Nemačke i Austrougarske i da su one odlučile njegov početak. One su htele rat, spremale se za njega i nakon nekoliko odlaganja, one su ga i povele. Za izbijanje rata sa Srbijom odgovorna je Austrougarska, koja je prethodno u krizama oko Carinskog rata, Aneksije BiH i Balkanskih ratova, pretila ratom. U vreme tzv. julske krize 1914. iz austrougarskih dokumenata jasno proizlazi da su atentat uzeli kao povod za rat, svesni da nisu imali dokaze da Srbija stoji iza njega. Cilj im je bio zauzimanje i trajno uništenje srpske države.


Kako se uoči rata u moćnim evropskim državama gledalo na Srbiju i uopšte na Srbe na Balkanu?
- Srbija je bila viđena kao parija Evrope. Ona je bila mala država, jedina uz Švajcarsku bez izlaza na more, poljoprivredna, sa izuzetno malom dijasporom, religijski i kulturno drugačija. Samo srpske zemlje, Srbija i Crna Gora, od šest nezavisnih balkanskih država nisu na prestolu imale strane dinastije. Poslednji Obrenovići predstavili su Srbiju kao operetsku malu kraljevinu poznatu po skandalima. Majski prevrat iz 1903. doneo je Srbiji zao glas legla zavera, kojim vladaju slab kralj, korumpirane stranke i tajna udruženja oficira - kraljeubica. Sliku Srbije delom je stvarala i austrougarska propaganda, delom interesi velikih sila koje, izuzev Rusije, nisu imale ni najmanji interes da balkanski narodi postanu slobodni. Delom je ta slika bila objektivna.

Kakva je bila uloga Vatikana u kreiranju atmosfere pred Prvi svetski rat?
- Vatikan je svoje interese u Evropi ostvarivao značajnim delom preko Austrougarske koja je, prema mišljenju jednog našeg istoričara, bila vojska Svete stolice. Vatikan se u drugoj polovini 19. veka suočio sa gubitkom većeg dela Papske države i sukobima unutar Katoličke crkve. Politički katolicizam - socijalno hrišćanstvo, bio je odgovor na ove procese, a njegovi istaknuti zagovornici bili su nadvojvoda Ferdinand i njegova supruga Sofija. Ograničena demokratija austrijskih ustanova dovela je uoči rata na vlast u prestonici Beču upravo zagovornika radikalnih političkih ideja Katoličke crkve Karla Ligera. Vatikan je početkom 20. veka počeo da staje iza nacionalnih pokreta katolika, a vrhunac će ta politika doživeti posle stvaranja Kraljevine SHS 1918.

Kakav je bio stav Svete stolice o Srbima na Balkanu i uopšte o većinski pravoslavnim zemljama?
- Katolička crkva je od ranije težila prelasku zapadnih krajeva Balkana u katoličanstvo. Rat iz 1914. delom je bio i verski rat. Ipak, Vatikan nikada otvoreno nije stao iza austrougarskih ciljeva. Prvi svetski rat je na Balkanu imao manje karakteristika verskog rata nego Drugi svetski rat.

Konkordat sa Vatikanom

Uoči rata 1914. Kraljevina Srbija, koja je posle 1913. značajno uvećala broj svojih građana katolika, sklopila je sa Svetom stolicom Konkordat za koji se veruje da je bio njen veliki diplomatski uspeh. Srpski pregovarač bio je austrijski državljanin Srbin-katolik Lujo Bakotić! Inače, Sveta stolica je za vreme rata radila u korist mirovnih planova Nemačke i Austrougarske o čemu je naš poznati istoričar, akademik Dragoljub R. Živojinović odavno napisao značajnu knjigu - podseća Antić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.06.2014. 06:08
Moze da pricaju do milje volje, ta zlocinacka i genocidna austro-ugarska ukljucujuci i nemacka madjarska i njihovi sateliti potpomognuti naci-nato-u i americi stvaraju "svoju pricu istorije"..........ako hocemo da se prepucavamo sa tim zlotvorima na njihov nacin..........izgubicemo isto ko sto gubimo od 5.okt............sta imatu dase prica NEK GLEDAJU SLIKE IZ 1 I 2 SV.RATA...........NJIHOVI VOJNICI VESAJU-PALE-STRPAVAJU CIVILE U GASNE KOMORE..........SELI SMO SA DJAVOLOM DA PREGOVARAMO?............SAUCESCE
Četvrtak 26.06.2014. 06:49
Аустро-Угарски министар спољних послова гроф Голуховски , 6 . јануара 1901 . изјављује : " Ми ћемо просто придавити Србију ако дође до нечег озбиљнијег на Балкану , и ако се Србија можда усуди да води другачију политику од оне коју ми хоћемо " . Начелник аустроугарског Генералштаба ,фелдмаршал Конрад фон Хецендорф је још 2 . 7 .1909 истицао неопходност да Аустрија себи припоји Србију и Црну Гору . У плановима за освајање Истока , Србија је била препрека Аустрији и Њемачкој .Drang nach osten ( продор на исток ) није могао бити остварен без побједе над Србијом и Црном Гором . Аустријска војничка странка од новембра 1912 до јуна 1914 тражила је 26 пута рат против Србије и Црне Горе .
Četvrtak 26.06.2014. 07:05
"Kaznena ekspedicija je kaznjena" Vojvoda Zivojin Misic ...eee sami smo za sve krivi.kakva sanas nam se ukazala da spalimo i sravnimo, bec i sofiju...sto je i Vojvoda Misic predlagao...ali ludi kralj i jos gori smrad nikola pasic iz radikala.ne dopustise to..... A pevali bi...Srbska mi truba tubese...sofija i bec gorese.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online