Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.02.2014.
16:04
Đ. Barović - Vesti A

Srbija na istim mukama kao i pre 100 godina

Istoričar Aleksandar Marković iz Arhiva Srbije, povodom obelodanjivanja dokumenata posvećenih Prvom svetskom ratu, za "Vesti" ocenjuje da je Srbija danas, 100 godina kasnije, suočena sa istim onim problemima koji su je tada tištili.

Ljubinka Škodrić i Aleksandar Marković
 


- Područje Balkana je oduvek bilo predmet interesovanja velikih sila, a period uoči Prvog svetskog rata je bilo doba opšte militarizacije Evrope, ali i pokušaja Srbije da prisjedini teritorije dobijene nakon Balkanskih ratova. I danas, 100 godina kasnije, Srbija ima isti problem - naglašava Marković.


On je jedan od autora izložbe "Prvi svetski rat u dokumentima", kojom je Arhiv Srbije i zvanično u ime države započeo sa obeležavanjem 100 godina od početka Velikog rata.
Prema Markoviću, pogrešno je ocenjivati da je Srbija tada imala mnogo više saveznika među velikim silama nego danas, zato što su međudržavni odnosi uvek bili zasnivani na interesima.

Objava rata - poštom

Aleksandar Marković dodaje da je objava rata Srbiji i danas, vek kasnije, jedna od "najoriginalnijih" u istoriji.
- Nikola Pašić je bio na ručku u hotelu Evropa u Nišu kada je stigao telegram koji je potpisao ministar inostranih poslova, grof Berthold, poslat običnom, telegramskog poštom u kome je stajalo da je Austrougarska objavila rat Srbiji. Telegram je redovnim putem, iz Beča išao preko Bukurešta, a Pašić je bio toliko zbunjen da je odmah tražio od rumunske vlade da potvrdi autentičnost telegrama - ističe Marković.

- Period pred rat 1914. godine je bilo doba ubrzanog ekonomskog razvoja i velikih kolonijalnih apetita velikih sila, a posebno Nemačke, koja se zalagala za drugačiju preraspodelu teritorija. Danas nismo suočeni sa tako oštrim podelama, već isključivo sa izazovima globalizma - ocenjuje Marković.


Iz čak pola miliona najrazličitije istorijske građe koja je pohranjena u Arhivu Srbije, na nedavno otvorenoj izložbi predstavljeno je 35 dokumenata koji po rečima drugog autora, Ljubinke Škodrić osvetljavaju period takozvane julske krize koja je prethodila objavi rata Austrougarske Srbiji.


- U pitanju je niz depeša naših ambasadora iz tada najmoćnijih zemalja Evrope: Rusije, Nemačke, Italije, Austrougarske u kojima obaveštavaju vladu Nikole Pašića da treba sve učiniti kako se ne bi dao povod za izbijanje sukoba. Većina tih tajnih instrukcija je tek sada obelodanjena široj javnosti - objašnjava Ljubinka Škodrić.


Ona dodaje da je pravi "dragulj" cirkularni telegram Nikole Pašića diplomatskim predstavnicima u Evropi u kome ih obaveštava o predaji odgovora na ultimatum Austrougarske i da je Srbija učinila sve što može da spreči dalju krizu.


- Objasnio je da je Srbija prihvatila sve uslove ultimatuma koji su bili mogući i da im je austrijski poslanik, baron Gizl, odgovorio da će njihov odgovor da "sravni" sa uputstvima koja je dobio iz Beča, te će im zatim poslati odgovor. Međutim, kada se Pašić vratio u Ministarstvo spoljnih poslova, na stolu ga je čekao odgovor da je austrougarska vlada nezadovoljna i da prekida diplomatske odnose, a baron je uveče napustio Srbiju - ističe ova istoričarka i dodaje da je centralno mesto na izložbi ipak imaju tri najbitnija dokumenta: ultimatum Austrougarske, odgovor Srbije i telegram objave rata.
 

I pre 100 godina - Hag

Aleksandar Marković kaže da je Srbija i pre 100 godina bila "osuđena" na Hag.
- U pitanju je Sud pravde koji je Srbija želela da kontaktira kako bi ispunila i jedine dve sporne tačke iz Ultimatuma Austrougarske koje su bile nespojive sa očuvanjem suvereniteta zemlje - kaže Marković.
Tačke 5 i 6 Ultimatuma trebalo je da dozvole ulazak austro-ugarskih policajaca i tužilaca koji bi sproveli svoju istragu, a Srbija je, posredstvom Međunarodnog suda pravde u Hagu, bezuspešno pokušala da dođe do kompromisa.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.02.2014. 18:11
Velika je glupost što neki u Srbiji za početak rata 90-tih godina optužuju Miloševića i srpski nacionalizam. Dokaz za to je da je Srbija jedina (uz Makedoniju) ostala višenacionalna zemlja dok su sve ostale postale etnički čiste!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online