Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Subota 14.06.2014.
09:00
Alo A

"Neću da stojim pored table s natpisom 'srpski fašistički okupator' "

Srbija i Republika Srpska (RS) zajedno će, 28. juna, obeležiti Vidovdan, veliki srpski praznik, najavili su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik. Tog dana Srbija i RS će obeležiti i otvaranje Andrićgrada u Višegradu, a RS će ujedno obeležiti i stogodišnjicu Sarajevskog atentata i početak Prvog svetskog rata.

Srbija i Republika Srpska zajedno će, 28. juna, obeležiti Vidovdan
 

Prvi čovek srpske Vlade rekao je da neće prisustvovati obeležavanju Sarajevskog atentata, na ceremoniji koju organizuju vlasti u tom gradu, jer je predviđeno da stoji pored ploče na kojoj piše "srpski fašistički okupator".

- Razmišljao sam da, sem u Beogradu i Višegradu, tog 28. juna, budem i u Sarajevu, ali dva su razloga zbog kojih neću moći. Jedan je što je, prema scenariju, trebalo da stojim pored table na kojoj se govori o srpskom fašističkom okupatoru. To ne mogu i ne želim - rekao je Vučić, dodajući da postoje i drugi razlozi za izostanak, a tiču se "ostalih sitnica u scenariju".

- Mi se ponosimo svojom istorijom, ali mislim da je vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani - poručio je srpski premijer, dodavši da to može da kaže i pred Dodikom i pred svakim drugim. Vučić je najavio i da će zvanično obeležavanje stogodišnjice velikog rata u Srbiji početi 28. jula, na dan kada je Austrougarska objavila rat Srbiji, i dodao da će tim povodom građani moći da vide različite umetničke sadržaje, operu, pozorišne predstave...

"Srbija ušla u Prvi svetski rat da bi opstala"


Na sastanku sa predsednikom RS razgovaralo se i o poplavama, a premijer Vučić je najavio da će srpska Vlada u te svrhe izdvojiti devet miliona evra, kao i da će Srbija pomoći RS.

Predsednik RS je rekao da će Srbija sa milion evra pomoći obnovu javnih objekata u Šamcu i Doboju i izrazio zahvalnost srpskoj vladi.

Emir Kusturica, koji je takođe prisustvovao sastanku, najavio je da će tokom proslave Vidovdana zvanično biti otvoren Andrićgrad.

- U vreme kada je izvršen Sarajevski atentat, Srbija je imala svoj ustav i izbore, a BiH je bila poslednja kolonija u Evropi. Ovaj akt tiranoubistva je upravo jedan od motiva što je Andrićgrad počeo da se gradi baš na Vidovdan - rekao je Kusturica, dodajući da je ostvareno obećano i da je za tri godine završen grad površine od 42.000 kvadratnih metara.

POVEZANE VESTI

Subota 14.06.2014. 09:04
Таква табла може да стоји у неmачкој-крватској они су фашисти..............+Срби су изворни Народ Балкана+...........
Subota 14.06.2014. 09:29
Sarajevski atentat je bio povod a ne uzrok rata kako ga oni koji imaju losu istoriju zele da predstave. U ovom slucaju Istoriju pisu gubitnici,a Sarajevo kao grad nije imo neki znacaj u I. Sv. ratu Ovo sto se sada sesava to pokusava izetbegovic i njemu slicni da se uvuku u guzicu Austrijancima i Incku na celu.Na kraju ce ispasti smijesni ..Narod je sit fabrikovanja drzave, nacije, jezika istorije i svega moguceg. VECNA SLAVA I VELIKO HVALA JUNAKU GAVRILU PRINCIPU.A vi balije jedite GOVNA MAJMUNI.
Subota 14.06.2014. 09:36
A na cijoj su strani bile poturice u Drugom SR kada Srbe nazivaju fasistima? Da su se oni pitali jos bi lizali austrougarske cizme...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online