Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 28.06.2014.
00:04
Beta A

Srbija i Srpska slave Vidovdan u Andrićgradu!

Srbija i Republika Srpska (RS) će zajedno obeležiti Vidovdan, 28. jun, otvaranjem Andrićgrada, a tom ceremonijom RS će obeležiti i stogodišnjicu Sarajevskog atentata i početak Prvog svetskog rata.

Proslava Vidovdana u Andrićgradu
 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je 13. juna rekao u Beogradu, posle razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom, da je dogovoreno da Srbija i RS zajedno obeleže Vidovdan, praznik koji se obeležava u spomen Kosovske bitke 1389. godine.

"Nije Srbija kriva što je pobeđivala u svim ratovima"

"S naše strane imamo dva povoda, s njihove strane rekao bih čak tri. Naša dva su Vidovdan, kao veliki srpski praznik i otvaranje Andrićgrada. Za RS to je i otvaranje Andrićgrada i Vidovdan, a verovatno i sarajevski atentat Gavrila Principa", rekao je Vučić.

"Srbija se u Velikom ratu borila za slobodu i svoj narod u BiH"

Prema njegovim rečima, u Srbiji će obeležavanje početka Prvog svetskog rata uslediti mesec dana kasnije, 28. jula, nizom manifestacija u celoj zemlji. Vučić je rekao da će pored njega u Andrićgradu 28. juna biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Dodik i režiser Emir Kusturica, i ocenio da će otvaranje tog mesta biti veliki događaj za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju.

Nikolić na Gazimestanu za Vidovdan

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće danas u 12.00 venac na spomen obeležju kosovskim junacima na Gazimestanu povodom obeležavanja 625. godišnjice boja na Kosovu. Posle toga, u 13.00 predviđeno je otkrivanje spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, gde je predviđen i sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

 

Predsednik će pre toga u 10.00 predvoditi komemorativnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika kosovskim junacima, u Kruševcu. Venac će položiti i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. Vidovdan, 28. jun, državni je praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku 1389. godine.

 

U Sarajevu će 28. juna biti obeležen sarajevski atentat. Republika Srpska u toj ceremoniji ne učestvuje, a Vučić je rekao da je razmišljao o tome da bude u Sarajevu, ali da je odustao kada je pročitao scenario i video u njemu "dve sitnice".

Prema njegovim rečima, jedna od njih je predviđala da on stoji pored "table na kojoj se govori o srpskom fašističkom agresoru". "Izvinite, ja to ne mogu i ne želim, uz sve poštovanje prema domaćinima", rekao je Vučić.

Zatim je rekao da se Srbija "ponosi svojom istorijom", ali da on "neće kriti ni pred Dodikom ni pred drugima" kako misli da je "vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani". "I to će biti politika Srbije", dodao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Subota 28.06.2014. 00:55
Velika su nasa stradanja kroz istoriju.ginulo se za najsvetiju stvar covekovu, za slobodu. slava Srbskim mucenicima koji stradase da bi mi danas postojali i nasa otadzbina.
Subota 28.06.2014. 05:56
NA DINARI VILA, RODILA GAVRILA, UČILA GA KAD OJAČA, DA NE TRPI OSVAJAČA, STALNO VILA PRIČALA GAVRILU, DA PREZIRE NEPRAVDU I SILU.
Subota 28.06.2014. 01:44
Zasto bas tako nesto na tom Kusturicinom rancu,zar nije moglo biti izabrano neko prikladnije mesto.Dernek,cevapi i burek kod Kusturice su izgleda sladji nego bilo gde? Zar je Vidovdan to zasluzio?Dali danas neko objasnjava buducim generacijama,zasto se zapravo secamo na taj dan i zasto taj dan da sa postovanjem obelezavamo,a ne uz dernek ,burek i urlikanje,jer Vidovdan je nas Sveti Dan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online