Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 22.05.2014.
00:07
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

Iz Obrenovca ste? Vaš broj je 666

Nevolje spajaju ljude! Čini ih plemenitijim, saosećajnijim za tuđe probleme. Poznanici, slučajni prolaznici, mladi, stari... svi hoće da pomognu Obrenovčanima, koji su najviše pogođeni stravičnim poplavama koji su uništili ovu beogradsku opštinu. Pomoć, bilo koje vrste ili bar lepa reč mnogo znači stanovnicima "grada koga više nema". Većina Obrenovčana "sigurnu kuću" našla je u Beogradu. Neki u brojnim prihvatnim centrima u prestonici, neki kod rodbine, prijatelja.

Mnogi Obrenovčani "sigurnu kuću" našli su u beograskim prihvatnim centrima
 

Šetajući prestonicom, sreću se Obrenovčani, "okupirali" su Beograd, ali jedva čekaju da se vrate svojim kućama. Kada na ulici čuju da ste iz Obrenovca, oseti se briga kod "običnih" građana. Nema tu sažaljenja, više brige i saosećajnosti. Telefoni Obrenovčana su se usijali, fejsbuk, tviter puni poruka, apela, vapaja za pomoć, traže se nestali, svi se raspituju, nude smeštaj, pomoć, hranu, odeću.
 

Ponedeljak, pre podne - Moja malenkost odlazi u poznatu pekaru u Bulevaru Kralja Aleksandra (poznata po dobrom pecivu, gde se uvek čeka bar desetak minuta da dođete na red). Posle porudžbine, ljubazna prodavačica otkucala je račun, verovali ili ne, 666 dinara (za sujeverne tri šestice – oznaka zla).

Đavolji račun: Kad Obrenovčanin dobije račun 666 dinara
 

"Zanimljiva brojka“, rekoh prodavačici.

"Nije ni čudo da je ispala ova cifra danas, kada je ovaj haos u Srbiji", reče prodavačica.

"Još što sam iz Obrenovca", rekoh i "zaledih" gospođu.


Posle šoka, prekrsti se... Pogleda me! U očima sam video brigu, kao da je želela nešto da mi kaže, reč utehe ali.. red je veliki. Treba uslužiti ostale mušterije.

Sramota pojedinih trgovaca - U svakom žitu ima i kukolja

Dobro poznata izreka da u "svakom žitu ima kukolja", nažalost, potvrdila se i u Obrenovcu. Vlasnici pojedinih trgovinskih lanaca, drastično su u petak ujutru kada je voda prekrila grad, povećali cene osnovnih životnih namirnica (pogoto vode, koja je bila tri puta skuplja). Jedan od imućnijih Obrenovčana, koji ima lanac maloprodajnih objekata po celoj opštini pritvoren je zbog ove, malo je reći, nemoralne radnje. Kako li će sutra (a Obrenovčani se nadaju da neće biti milosti i da će zatvorska kazna da bude adekvantna) da pogleda komšije u oči. Bedno!
Naravno, ovo je samo izuzetak koji ne potvrđuje pravilo jer većina objekata nije povećavala cenu osnovnih životnih namirnica. Ipak, hleb, u petak u ranim jutarnjim satima, nije mogao da se kupi.

Ponedeljak, poslepodne - U svoj brizi, setih se da nisam platio račun za mobilni telefon. Odlazim do poslovnice Telenora i objasnim da mi račun za mobilni ipak nije bio prioritet pri pakovanju. Ljubazna radnica daje mi kopiju računa, pa pravac u poštu. Kada je radnica videla da sam iz Obrenovca kao da je videla duha.

Bravo za kladionicu "Mocart"

Potpisnik ovih redova povremeno voli da "baci koju paru" u kladionici. U četvrtak uveče, sreća se osmehnula. Prošla su sva četiri košarkaška para. Na uloženih 400 dinara, dobitak je 3.900. Ali, u petak je nastao haos u Obrenovcu. Kako naplatiti dobitak, uplatno mesto u Obrenovcu je pod vodom. U ponedeljak, moja malenkost pokušala je, čisto informativno, da se raspita kad, gde i kako može da se naplati tiket (po pravilima sportskih kladionica, dobitak se isplaćuje na mestu gde je i uplaćen listić). Ljubazna radnica odmah je zvala nadređene, i posle nekoliko minuta - novac je u džepu. Lep gest kladionice "Mocart".

"Iz Obrenovca ste"?

"Da", rekoh.

"Pa kako ste, je l ste uspeli na vreme da se evakuišete", uzbuđeno pita radnica.

"Jesam, sve je ok, evakuisali smo se. Moja zgrada nije toliko problematična, ali su problem kuće. Od njih više ništa nije ostalo, potopljene su", pokušavam da odgovorim.
 

"Ja imam rođaka iz Obrenovca, on je u Rekovcu"!
"Mislite Rojkovcu", ispravih je.
"Da, da, tamo".
"I tamo je voda velika, još je to naselje blizu Save, pa je opasnost i dalje“, rekoh i videh strah u očima radnice.
"Valjda će ovaj pakao uskoro da prođe. Šta da vam kažem, čuvajte se", završi ljubazna radnica i preda mi uplatnicu.

Zla kob se nastavila. Nekada je ova beogradska opština, s pravom ili ne, bila poznata kao mesto koje ima veliki broj narkomana. Šta je sledeće, kao da se mnogo pitaju? Kada će o Obrenovcu da se piše, recimo, kao rasadniku vrhunskih sportista (posebno fudbalera: Nemanja Matić, Filip Đuričić, Uroš Đurđević, Ivan Obradović...)? Možda već "sutra", kada prođe ovaj košmar.

Sekunde do smrti kraj Obrenovca

Juriš preko trudnice do čamca

Dobro, poplave... Nego, šta bi u "Sili"?

Zašto Srbi vole Ruse?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.05.2014. 00:28
ОД СТРАНЕ ДИКТАТОРСКОГ РЕЖИМА, ТРЕНУТНО ЈЕ УГАШЕН САЈТ TELEPROMPTER.RS И БЛОКИРАЈУ САЈТ VASELJENSKA.COM ! ! !
Četvrtak 22.05.2014. 08:19
"za sujeverne tri šestice – oznaka zla" Није за сујеверне него за вернике. Беде новинарске, неписмене, преписивачке...
Četvrtak 22.05.2014. 02:13
Ne znam dali ste vidjeli, ali ovako je izgledao doboj. https://www.youtube.com/watch?v=9Jk-zwuEAuk
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online