Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 09.04.2014.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Jeremić dovodi Klarka u Srbiju

Obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata pretvorilo se u nesvakidašnju trku: ko će pre dovesti najbolje, ali i najprovokativnije istoričare? Da li će to biti Beograd ili Sarajevo? Posebno su traženi Australijanac Kristofer Klark sa Kembridža i Kanađanka Margaret Mekmilan sa Oksforda. Oboje su srpsku javnost iznervirali kvalifikacijom Gavrila Principa kao teroriste, te poređenjem Mlade Bosne sa Al Kaidom.

Brži od akademika: Vuk Jeremić
 

Kada je reč o Kristoferu Klarku, velike su šanse da ovog proleća on ipak poseti srpsku prestonicu i iznese svoje, sada već pomalo revidirane stavove o Principu i ulozi Srbije kao izazivača Velikog rata.


Kako "Vesti" saznaju, bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić dovešće Klarka na međunarodnu konferenciju koju će organizovati njegov Institut za međunarodne odnose i održivi razvoj.
 

Dragoljub Živojinović

U Institutu, "Vestima" nisu potvrdili, ali ni negirali naše saznanje, uz objašnjenje da je sve u vezi sa skupom još u organizacionoj fazi. Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) takođe je pozvala pomenute istoričare na međunarodnu naučnu konferenciju koja će biti održana u Beogradu u junu ove godine.


- Zvali smo Klarka, ali nam on ništa nije odgovorio. Očekivao sam da Margaret Mekmilan dođe, ali se ona očito predomislila, verovatno je znala na kakve će profesionalne kritike njene teze ovde naići. Odgovorila mi je mejlom da neće doći - kaže za "Vesti" akademik Dragoljub Živojinović, predsednik Organizacionog odbora skupa SANU.
 

Samardžić: Manje odgovorni od Nemačke

Od šestoro srpskih istoričara koji su na spisku učesnika sarajevske konferencije najpoznatiji je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Nikola Samardžić, bivši član Liberalno-demokratske partije.
- Moja tema se tiče karaktera nezavisnosti koje je Srbija stekla 1878. Posle Berlinskog kongresa ona nije bila nezavisna država prvog reda kao druge evropske zemlje tog vremena i time se njena odgovornost, koja postoji i koja je nepobitna, ne može porediti sa odgovornošću Nemačke, Austrougarske, Francuske ili Velike Britanije - objašnjava za "Vesti" tezu svog rada Samardžić.

Zanimljivo je videti kako na poziv i ceo kontekst gleda kanadska profesorka koja po tome što "delovi vlasti sponzorišu terorističke aktivnosti" vidi sličnost između Srbije uoči Prvog svetskog rata i današnjeg Irana!


- Mislim da sam ranije dobila poziv za konferenciju u Beogradu, ali će organizator možda promeniti mišljenje i neće želeti da učestvujem zbog mojih izjava o Gavrilu Principu - izjavila je svojevremeno za Radio Slobodnu Evropu.
 

Šarenac: Nauka pre politike

- Oko tog skupa u Sarajevu stvorila se atmosfera koja nije dobra za nauku, pa se eto dešava da i predsednik države poziva naše istoričare da se prijave, što je krajnje neobično. Ne idem u Sarajevo sa već unapred određenim srpskim narativom, već sa temom koja je mene zanimala - o učešću manjina u redovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a koja ranije nije obrađena - kaže za "Vesti" Danilo Šarenac, mladi istoričar iz Beograda koji je doktorirao upravo na temu Srbije i Prvog svetskog rata
Osim Šarenca, koji se ozbiljno bavi ovim vremenskim razdobljem, za skup u Sarajevu prijavili su se i manje poznati istoričari iz Srbije Dajč Haris, Marija Kocić, Škrijelj Redžepi i Predrag Vajagić.

Ni Sarajevo, koje se ponadalo da će biti centralno mesto evropskog obeležavanja Prvog svetskog rata, neće imati priliku da uživo čuje Klarka i Mekmilanovu.

Sarajevski skup u organizaciji sedam instituta zemalja gubitnika iz Prvog svetskog rata institucionalno su bojkotovali istorijski instituti iz Beograda, uz procenu da će se na konferenciji više čuti političke osude Srbije nego istorijske činjenice. Ipak, pojedini srpski istoričari odvažili su se i prijavili radove, i to znatno pre nego što je ovog vikenda predsednik Tomislav Nikolić otkrio da je ubeđivao naučnike iz Srbije da idu na sarajevsku konferenciju, "kako se ne bi čula samo jedna strana".

POVEZANE VESTI

Sreda 09.04.2014. 12:04
+Гаврило Принцип-Србија Часна-Света Метохија+
Sreda 09.04.2014. 12:12
У Версајском мировном уговору пише ко је крив за први светски рат . Версајски споразум је назив за мировни уговор закључен 28 јуна 1919 године у Версају између Антанте и Немачке. Немачка је у складу са овим уговором морала признати да је искључиви кривац за Први светски рат . Немачка је од почетка 1929 године морала платити ратнуоштету у износу од пет милијарди долара, а остало што је требало накнадно све исплатити . И за први и за други и за све остале ратове у Европи крива је Немачка. Србија је увек бранила ПРАВДУ .
Sreda 09.04.2014. 12:24
Naravno, kalkulacija o prvom svetskom ratu i ulozi Srbije se moze polemisati! Zasto se ne moze osuditi genocid hrvata u drugom svetskom ratu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online