Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 26.02.2014.
15:01
N. Jokić - Vesti A

Šta čeka srpskog seljaka u EU (1): Udruživanje ili propast

Ako Srbija dobro pripremi svoju poljoprivredu za ulazak u Evropsku uniju onda bi ona mogla od toga da ima velike koristi. Ako se, međutim, ne pripremite kako treba, to bi za vas mogla da bude čista propast: može da vam se dogodi da izgubite zemlju, jer ste je prodali za budzašto, a da vaši seljaci postanu nadničari kod stranih ili tajkunskih poljoprivrednih giganata.

Evropa traži strožu sanirtarnu kontrolu: Prasići van frižidera odlaze u prošlost

Ovo nisu reči nekog protivnika Evropske unije, već odgovor na pitanje šta čeka malog seljaka u EU koji smo dobili od jednog britanskog agroinženjera koji je želeo da ostane neimenovan tim pre što je njegova firma, koja uzima u najam zemljište da bi gajila žitarice, imala loša iskustva u Srbiji zbog, kako kaže, nerešenih vlasničkih odnosa i nepouzdane državne administracije.

Stop za kace i kante

Šta znači ovo upozorenje? Srbija neće moći da izbegne ispunjavanje kriterijuma koji važe za poljoprivrednike u EU. Slike na primer zabrađenih seljanki koje na pijaci prodaju sir iz kace ili iz plastičnih i metalnih kanti - postaće zauvek prošlost.
Biće obavezna prodaja u propisanim frižiderima. Da bi kupili te frižidere, seljaci će morati da se udruže ili da prodaju svoje proizvode direktnim otkupljivačima koji će imati finansijskih mogućnosti da transportuju i prodaju sir u propisanim fitosanitarnim uslovima. Mnogi neće izdržati konkurenciju i moraće da vide od čega će da prežive.


Drugi naš sagovornik, Česlav Adam Siekierski, evropski poslanik i potpredsednik komisije za poljoprivredu u Evropskom parlamentu kaže da će pripreme za ulazak u EU dovesti do velikih promena. Te promene međutim ne moraju da budu loše za male seljake koji po definiciji EU imaju ispod dva hektara zemljišta.
 

Sve manje seljaka

- Od kada je Poljska ušla u Evropsku uniju broj seljaka smanjio se za petinu. Ranije, pre prijema, oko 60 odsto stanovništva živelo je u seoskom području, a sada je taj broj smanjen na 52 procenta. Najveći deo onih koji žive u seoskom području rade u gradovima i žive na selu zbog boljeg kvaliteta života, kako bi izbegli gradsko zagađenje, buku, itd - kaže Siekierski.

- Ako se kao gornja granica označi površina od dva hektara onda ova grupa gazdinstava čini polovinu ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava u EU. Ako se kao gornja granica označi pet hektara, onda mala gazdinstva ispod te granice čine dve trećine od ukupnog broja u Uniji - kaže Siekierski.

Spas u zadrugama

"Pre ulaska u EU mi Poljaci plašili smo se priliva stranih poljoprivrednih proizvoda, plašili smo se konkurencije ali naši su se strahovi ispostavili neopravdanim. Desilo se suprotno, mi smo modernizovali poljoprivredu i posle ulaska u EU i u zajedničko tržište, naš je izvoz značajno povećan, od uvoznika postali smo izvoznici poljoprivrednih proizvoda", dodaje Siekierski, jedan od ključnih poljoprivrednih stručnjaka koji je učestvovao u pripremama za ulazak Poljske u EU.


On naglašava da pored fitosanitarnih uslova, treba organizovati i masovniju proizvodnju.
- Mala gazdinstva treba da se organizuju u kooperative i u proizvodne grupe kako bi mogli zajednički da skladište svoje proizvode i da ih zajednički isporučuju na tržište, kako bi mogli zajednički da organizuju tržišnu promociju i dakle da trguju na način na koji to rade krupni proizvođači - kaže Siekierski.


On međutim upozorava da poljoprivrednici treba sami da se organizuju i udružuju.
- To ne može umesto seljaka da učini država ili neko drugi sa strane. Postoje subvencije i fondovi koje je EU namenila proizvođačkim grupama u oblasti poljoprivrede kao i za investicije - kaže naš sagovornik.


Siekierski ocenjuje da bi u Srbiji moglo da bude kao u Poljskoj: kada se poljoprivrednici uvere da su sve jači na tržištu oni nastavljaju da se organizuju.
- Maloprodaji i velikim trgovačkim lancima više odgovara da otkupljuju od velikih proizvođača nego od malih. Samostalni mali poljoprivrednici nisu u mogućnosti sistematski i redovno da ih snabdevaju i zato su oni okrenuti velikim proizvodnim grupama - upozorava on.

Sutra - Šta čeka srpskog seljaka u EU (2): Programirano uništavanje malih gazdinstava

POVEZANE VESTI

Sreda 26.02.2014. 15:06
Знају они да не могу они да баце Србију на кољена док не униште српског сељака(задњи стуб одбране)зато то и чине.
Sreda 26.02.2014. 23:22
Hajde da pocnemo da slikamo jaganjce, telad, prasice, sudove sa sirom i kajmakom, cvarcima, prsute, slanine, kobasice u pusnicama. Lampek i tabarku, raniju, - kako bi nasoj deci mogli da pokazemo kako smo nekada ziveli i sta smo jeli. A bice i nasem seljaku lakse. Sto da se muce oko svega toga, kada imaju kod matijevica i zlatiboraca da kupe (skoro) sve to. Osim na primer kavurme, jer tamo i ne znaju sta je to. Jer od mesa koje se, dok stigne do nasih vrlih preradjivaca iz Argentine ili ko zna odakle pa prelko Kosova, i po nekpoliko puta do prerade odmrzne i ponovo zamrzne, ne moze da se pravi ta kavurma na primer. Ali zato "fantasticne" kobasice , salame i druge mlevetine. Pa ko voli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online