Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.02.2014.
16:02
N. Jokić - Vesti A

Šta čeka srpskog seljaka u EU (3): Zemlju ne treba prodavati

Kako da Srbija izbegne ono što se događa u Hrvatskoj gde se prijem u EU poklopio sa velikim demonstracijama malih i očajnih seljaka, ostavljenih da bankrotiraju suočeni sa konkurencijom jeftinih proizvoda strane prehrambene industrije?

Odgovarajući na ovo pitanje "Vesti", evropski poslanik Česlav Siekierski, potpredsednik Odbora za poljoprivredu EP, upozorava da je veoma važno da seljaci u Srbiji ne žure sa prodajom zemljišta.

Ne davati blago u bescenje: Zamke čekaju srpskog seljaka
 


- Mislim da će ulazak u EU povećati interes stranih investitora za vaše zemljište koje je među najkvalitetnijima u Evropi. Tako je bilo i sa Poljskom - kaže naš sagovornik. - Naravno, veoma je važno da vi imate strane investitore koji ulažu u vašu poljoprivredu, ali treba da imate na umu da zemljište može da se proda samo jednom i ako to učinite više ne možete da ga povratite.


Siekierski smatra da je važno da poljoprivrednici u Srbiji učestvuju u procesu strukturalizacije poljoprivrede i prehrambene industrije kako bi od tog procesa imali koristi. On navodi primer Danske, gde su stočari ujedno i vlasnici klanica od kojih takođe imaju zaradu. Za ugled je i primer Španije gde je video mnogo malih poljoprivrednika koji proizvode agrume, maslinovo ulje i takođe kozje i ovčje meso.


- Sve se proizvodi na licu mesta i sve je odličnog kvaliteta. Prodavci kupuju te proizvode direktno od malih poljoprivrednih proizvođača. Lokalne vlasti daju veliku podršku poljoprivrednicima u tom španskom regionu kako bi saradnja među prizvođačima ojačala - kaže Siekierski.

Bitna i Rusija

- Trebalo bi da vodite računa o vašim interesima i da dobro pripremljeni uđete u Evropsku uniju očuvavši pri tom sve veze koje već imate sa stranim tržištima kao što je na primer ugovor o slobodnoj razmeni sa Rusijom. To bi bio moj glavni savet.

 

Maline i organska hrana

Siekierski ocenjuje da šansu za Srbiju predstavlja organska hrana čija je proizvodnja skuplja, ali čija prodaja donosi i veću zaradu. Takođe, šansa za male seljake u Srbiji je u proizvodnji voća i povrća, i pre svega mekanog voća kao što su maline.


Na naše pitanje kako izbeći uništenje domaće proizvodnje zbog dolaska moćne strane industrije hrane na naše tržište, Siekierski odgovara da je to teško, ali nije nemoguće.
Po Siekierskom osnovno je da se mali poljoprivrednici organizuju i povezuju jer pojedinačno ne mogu da izdrže ekonomsku trku. Jedno od rešenja jeste da na primer proizvođači mleka postanu aktivni suvlasnici u industriji mleka i mlečnih proizvoda.

Šta čeka srpskog seljaka u Evropskoj uniji

1. Udruživanje ili propast

2. Planski nestanak malih gazdinstava

- Ugovori sa stranim investitorima koji su kupili vašu mlekarsku industriju moraju da sadrže garanciju da će oni kupovati vaše mleko u budućnosti. Tako možete da pravite proizvodne planove. Ta će industrija održavati otkupnu cenu vašeg mleka na nivou prosečne cene, a ne veće nego što je evropska - kaže on.


Siekierski potvrđuje da se često dešava da strani investitori kupe poljoprivredna preduzeća samo kako bi ih uništili i napravili prostor za svoju sopstvenu proizvodnju. Poljska je imala takvu situaciju kada je mesna industrija bila prodata stranim investitorima.


- Danas Poljska ima bar 30 procenata manje svinja u stočnom fondu nego što smo imali pre ulaska u EU. Investitori kupuju svinje iz Nemačke ili Danske, a ne iz Poljske - kaže Siekierski.

Sutra - Šta čeka srpskog seljaka u EU (4): Srbija bez plana

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online