Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.02.2014.
16:04
N. Jokić - Vesti A

Šta čeka srpskog seljaka u EU (2): Planski nestanak malih gazdinstava

I pored najavljenih promena uvedenih u poljoprivrednu politiku EU, suština ostaje ista: prednost se daje krupnoj poljoprivredno-prehrambenoj industriji koja je u proteklih nekoliko decenija zagadila zemljište i uništila na stotine hiljada sitnih, polivalentnih gazdinstava. I dalje u suštini važi pravilo "što je veća površina zemljišta čiji ste vlasnik, veće su i evropske subvencije koje dobijate", pa je tako na primer britanski princ Čarls i dalje jedan od najbogatijih seljaka u EU.

Neizvesna budućnost: Poljoprivrednici na njivi
 


Izmene u poljoprivrednoj politici EU dogovorene krajem prošle godine podrazumevaju povećanje subvencija za očuvanje čovekove okoline kao i subvencija namenjenih malim seljacima koji su kako-tako uspeli da opstanu. To povećanje subvencija međutim nije dovoljno da bi garantovalo njihov ekonomski opstanak. Pre bi se reklo da najavljuje njihovu propast.

 


To potvrđuje i oštar govor Žozea Bovea, francuskog poslanika u grupi Zelenih u Evropskom parlamentu tokom poslaničke debate krajem prošle godine.

Šest miliona poluseljaka

U izveštaju "Budućnost malih seljaka" evropski poslanik Česlav Siekierski navodi da u Evropskoj uniji još uvek postoji 5,8 gazdinstava čiji vlasnici su poluseljaci - oni koji žive i od poljoprivrede i od još nekog nepoljoprivrednog zanimanja.

- Nema propisanih ograničenja za subvencije i to je nepodnošljivo. Veliki proizvođači žitarica nastaviće da dobijaju stotine hiljada evra svake godine dok će ostali sektori, kao stočarstvo u planinskim oblastima, dobiti samo mrvice. To je nemoralno! - rekao je Bove optuživši evropsku poljoprovrednu politiku da u ime "slobodne konkurencije" podstiče pustošenje zabačenih ruralnih oblasti i obaranje cene rada u velikim poljoprivrednoj industriji zbog prelaska jeftine radne snage sa istoka na zapad EU. - Sebičnost država i interesi lobija stavljeni su iznad opšteg interesa, a opšti interes je uspostavljanje prehrambenog suvereniteta u Evropi. Opet će cenu platiti mali seljaci, porodična gazdinstva, potrošači i čovekova okolina.


Česlav Adam Siekierski, poljski poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsednik odbora za poljoprivredu u EP, takođe ocenjuje u svom izveštaju o "Budućnosti malih gazdinstava" da ove promene u poljoprivrednoj politici EU nisu dovoljne i upozorava da nestanak tzv. malog seljaka znači i nestanak čitave jedne kulture življenja.

Šta čeka srpskog seljaka u Evropskoj uniji

1. Udruživanje ili propast

Siekierski u svom izveštaju kaže da vlasnici malih gazdinstava imaju četiri mogućnosti. Prva je da kupovinom prošire svoje gazdinstvo, a druga da pored poljoprivredne aktivnosti nađu još neku profesionalnu aktivnost koja bi im uvećala prihod i tako "jednom nogom na zemlji" omogućila opstanak. Treća mogućnost je da mali seljak proglasi bankrot, proda zemlju "većim" od sebe i ode u penziju ili nađe drugo zanimanje. četvrta mogućnost: mali seljak ostaje na zemlji koju je nasledio i živi kako mora.

Siekierski u svom izveštaju kaže da problem opstanka malih seljaka ne može da se reši samo promenama u poljoprivrednoj politici EU i sistemu subvencionisanja koji se i dalje bazira pre svega na veličini gazdinstva. On poziva da se u finansiranje infrastrukture u zabačenim seoskim područjima uključi i Evropski socijalni fond osnovan kako bi ublažio muke najsiromašnijih građana EU. Škole, stručna obuka, putevi - u tom bi slučaju mogli da se finansiraju iz Evropskog socijalnog fonda i iz budžeta lokalnih vlasti. Siekierski naglašava da se time nimalo ne bi ugrozilo načelo "slobodne konkurencije" u poljoprivredi. U ovom trenutku međutim, kada je budućnost EU još čvrsto vezana za pravila neoliberalne ekonomije po kojoj se tržište samo organizuje i to isključivo u interesu krupne industrije, ideje Siekierskog deluju skoro kao utopija.


Sutra - Šta čeka srpskog seljaka u EU (3): Zemlju ne treba prodavati

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online