Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.12.2013.
14:44
Beta A

''Sporazum sa Prištinom ne znači ulazak Kosova u UN''

Normalizacija odnosa sa Prištinom neće biti u tehničkom smislu merilo za otvaranje poglavlja, osim poglavja 35, ali će to pitanje uticati na tok pregovora u celini, rekla je danas šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević. Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne znači prijem Kosova u Ujedinjene nacije, i da to u razgovorima u Londonu i Berlinu nije traženo.

"Normalizacija (odnosa sa Prištinom) neće biti merilo za otvaranje poglavlja, osim za poglavlje 35. Potvrđujem to", rekla je Tanja Miščević na radnom doručku sa novinarima i ocenila da je to dobro jer će omogućiti da se poglavlja brže otvaraju.

Niko nije ni pominjao Kosovo i UN: Branko Ružić

Ona je, takođe, rekla da, ako normalizacija odnosa sa Prišitnom ne teče dobro, to će uticati i na tok pregovora o članstvu. Dodala je da će 22. januara sledeće godine biti održan analitički pregled usklađenosti, odnosno skrining za poglavlje 35 i da ostaje da se utvrdi da li postoji neki deo pravne tekovine EU koji bi se odnosio
na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i o čemu će se pregovarati.

Ružić je ocenio da u pregovorima "neće biti velikih iznenađenja", ali da se mogu javiti povremeni problemi kao što je slučaj sa pitanjem pravosuđa u odnosima sa Prištinom.

"Pravno obavezujući sporazum će biti potpisivan neposredno pred ulazak u EU a to nije sutra", rekao je on i ocenio da će se do tada "svašta izdešavati i relaksirati tenzije".

Ružić je rekao da je u tekstu zaključaka napravljen veliki pomak jer su neke fraze i termini promenjeni, a Miščevićeva je istakla da su Velika Britanija i Nemačka pokazale razumevanje za stavove Srbije.

Miščevićeva je podsetila je da će se u poglavlju 35 razgovarati o pitanjima normalizacije odnosa sa Prištinom i ocenila da bi tehnički bilo neizvodljivo da se u svakom od poglavlja o konkretnim oblastima razgovara sa Prištinom. Ružić je rekao da su pregovori o članstvu Srbije specifični jer će se odvijati dva parlalelna procesa - normalizacija odnosa sa Prištinom i sami pregovovori sa EU.

Na konstataciju da 21. januar nije preciziran kao datum za prvu međuvladinu konferenciju, Miščević je rekla da je Grčka kao naredna predsedavajuća EU o mogućnosti održavanja te konferencije na taj dan obavestila Savet EU, kada će se održati i Savet opštih poslova.

Istakla je da članice EU neće ponovo razmatrati datum održavanja međuvladine konferencije već da je na grčkom predsedavanju da odredi datum.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.12.2013. 16:14
Priznavanje kosovskih doumenata,uspostavljane granice na Jarinje,naplata carnine itd... ne znaci,da je Kosovo nezavisno... Srbi suntavi pa jos veruju u te gluposti,sto ovaj IDIOT prica..
Sreda 18.12.2013. 14:57
Ružić, šminker i NATO lobista koji misli ako spaja vrhove prstiju kao Vučić da će u masi biti okarakterisan kao "inteligentan, pametan". Ajte šminkeri sa providnim forama i pročitanim KUĆI. Nije narod toliko glup. Vi ste svi jedna bagra, čija je jedina ideologija ološizam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online