Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 22.01.2014.
06:18
Srna A

Danas skrining EU o Kosovu

U Briselu će danas biti održan skrining o poglavlju 35, koje se u pregovorima u pridruživanju Srbije EU odnosi na Kosovo i Metohiju, a cilj sastanka je da se napravi pregled dosadašnjeg napretka u dijalogu i definišu budući izazovi na tom putu.

Foto: Ilustracija
 

Šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da predmet ovog poglavlja nisu pregovori o daljoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da za to i dalje ostaje zadužen dijalog.

Ona je navela da je predmet tog poglavlja praćenje svega što je dogovoreno i što će biti dogovoreno tokom normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"To je još jedan instrument za razgovor, gde će Srbija moći da EU predstavi kako vidi provođenje svega dogovorenog u normalizaciji, gde su osnovni problemi i šta se može uraditi i koliko je potrebno pomoći", rekla je Mišćevićeva za B92.

Ona je dodala da je plan Srbije da ove godine proba otvoriti neka lakša poglavlja, kao što je 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu i trošenje budžetskih sredstava, te da se u ranim fazama otvore poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravdu, pravosuđe i slobode.

Delegaciju Srbije će danas u Briselu na skriningu poglavlja 35 predvoditi ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Prema okviru EU za pregovore sa Srbijom, poglavlje 35, uz poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, policiju i osnovna prava, biće u središtu pregovaračkog procesa koji je danas počeo u Briselu.

Komesar EU za proširenje Štefan File je na konferenciji za novinare naglasio da dijalog Beograda i Prištine, uz unutrašnje reforme, predstavlja osnovni faktor u određivanju napretka Srbije na evropskom putu.

Posle skrininga, Evropska komisija će sastaviti izveštaj na osnovu koga će Evropski savet doneti odluku o zvaničnom otvaranju pregovora o ovom poglavlju.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.01.2014. 07:11
Kakav bre skrining, ste normalni bre, uvedite i engleski u srbiju i onako jos malo ni mi sami vise ne pripadamo sebi, mozda trebamo i engleski da ucimo, posto ce te nam i Srpski jezik ukinuti zarad SaDista i Briselskih zlikovaca!!!!! Provera gospodo novinari PROVERA a ne SCREENING!!! Da da Bog da vam svi pregovori propadnu, i da po*usite vise sa tom Evil Union-om
Sreda 22.01.2014. 07:22
Mogu da razumijem da prosečnom čoveku kada 10-tak godina pričaš da Srbija bez EU nije u Evropi I da nije deo evropskih aroda da određen broj ljudi poveruje u to. Ali da iza toga stoji država I mediji e to mi nije jasno. Zar nebi bilo logično da Srbija napravi "skrining" I da vidi : Koliko milijardi Eura je koštao pojedine zemlje ulazak u EU? Jesu li zbog toga postale prezadužene? Kako jeulazak u EU uticao na nezaposlenost? Jesu li se pojavili strani investitori nakon ulaska?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online