Sreda 18.12.2013.
14:44
Beta

''Sporazum sa Prištinom ne znači ulazak Kosova u UN''

"Normalizacija (odnosa sa Prištinom) neće biti merilo za otvaranje poglavlja, osim za poglavlje 35. Potvrđujem to", rekla je Tanja Miščević na radnom doručku sa novinarima i ocenila da je to dobro jer će omogućiti da se poglavlja brže otvaraju.

Niko nije ni pominjao Kosovo i UN: Branko Ružić

Ona je, takođe, rekla da, ako normalizacija odnosa sa Prišitnom ne teče dobro, to će uticati i na tok pregovora o članstvu. Dodala je da će 22. januara sledeće godine biti održan analitički pregled usklađenosti, odnosno skrining za poglavlje 35 i da ostaje da se utvrdi da li postoji neki deo pravne tekovine EU koji bi se odnosio
na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i o čemu će se pregovarati.

Ružić je ocenio da u pregovorima "neće biti velikih iznenađenja", ali da se mogu javiti povremeni problemi kao što je slučaj sa pitanjem pravosuđa u odnosima sa Prištinom.

"Pravno obavezujući sporazum će biti potpisivan neposredno pred ulazak u EU a to nije sutra", rekao je on i ocenio da će se do tada "svašta izdešavati i relaksirati tenzije".

Ružić je rekao da je u tekstu zaključaka napravljen veliki pomak jer su neke fraze i termini promenjeni, a Miščevićeva je istakla da su Velika Britanija i Nemačka pokazale razumevanje za stavove Srbije.

Miščevićeva je podsetila je da će se u poglavlju 35 razgovarati o pitanjima normalizacije odnosa sa Prištinom i ocenila da bi tehnički bilo neizvodljivo da se u svakom od poglavlja o konkretnim oblastima razgovara sa Prištinom. Ružić je rekao da su pregovori o članstvu Srbije specifični jer će se odvijati dva parlalelna procesa - normalizacija odnosa sa Prištinom i sami pregovovori sa EU.

Na konstataciju da 21. januar nije preciziran kao datum za prvu međuvladinu konferenciju, Miščević je rekla da je Grčka kao naredna predsedavajuća EU o mogućnosti održavanja te konferencije na taj dan obavestila Savet EU, kada će se održati i Savet opštih poslova.

Istakla je da članice EU neće ponovo razmatrati datum održavanja međuvladine konferencije već da je na grčkom predsedavanju da odredi datum.

2024 © - Vesti online