Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 05.12.2013.
15:22
Beta A

Roberts: Besmisleno je priznati Kosovo zbog EU

Bivši ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji Ajvor Roberts izjavio je da bi bilo besmisleno da se od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova kako bi mogla da postane članica Evropske unije.

Ajvor Roberts: Velike sile se menjaju

Roberts, koji je boravio u Beogradu zbog promocije svoje knjige "Satou: diplomatska praksa", u intervjuu za Novi rekao naveo je da "nema razloga da Srbija prizna Kosovo, odnosno da prihvati da ispuni takav uslov".

"U Velikoj Britaniji, na primer, imamo teritorijalnih sporova sa nekoliko zemalja - Irskom, Danskom i Španijom. Niko nam nije rekao da bi trebalo da se odreknemo svojih teritorijalnih pretenzija ako želimo da ostanemo deo EU", rekao je Roberts.

Upitan da li to znači da smatra kako EU neće toliko insistirati da Srbija prizna Kosovo, Roberts je odgovorio: "Naravno. Baš tako".

On je rekao i da nije kasno za podelu Kosova i da je krajnje vreme da se stavi tačka na period od gotovo sto godina tokom kojeg se kosovsko pitanje rešavalo nasiljem.

"Mislim da je ovo pitanje odavno trebalo razmotriti. Tada bi bilo mnogo lakše. Sećam se kada sam radio u Beogradu 90-ih godina, predsednik SANU je tada predlagao upravo podelu. Mislim da je šteta što ga je zbog tog predloga tadašnja vlada žestoko napala", rekao je Roberts.

Prema njegovim rečima, podela je bila "izuzetno smislena ideja, i mogle su da se naprave određene teritorijalne promene, uključujući one u Preševskoj dolini".

Upitan da li bi takav predlog danas mogle da podrže svetske sile, poput SAD, Rusije pa i Velike Britanije, Roberts je odgovorio da se "svetske sile ne drže istog kursa zauvek" i da "ne treba misliti da svetske sile imaju neki zacrtan plan koji se nikada neće menjati".

"Mislim da bi trebalo da prihvatimo činjenicu da svetske sile mnogo puta ili izgube interesovanje ili izgube strpljenje u vezi sa određenom situacijom", rekao je bivši ambasador Britanije.

Briselski sporazum, kako je ukazao, "ne predstavlja konačno rešenje problema, ali on jeste veoma važan korak ka 'detoksikaciji' celog regiona".

"Istorija u proteklih 100 godina govori da se onaj ko je na Kosovu bio na vlasti prilično loše ophodio prema onome ko nije na vlasti. Mislim na odnos Srba prema Albancima i potom Albanaca prema Srbima. Bilo bi dobro da Briselski sporazum označi kraj tog perioda", rekao je Roberts.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.12.2013. 15:39
Evropa je stekla pogresnu sliku da mi dajemo Kosovo da bi usli u EU. U stvari Kosovo dajemo da bi Eu usla u Srbiju i zavrsila sa Srbijom za vjek i vjekove.
Četvrtak 05.12.2013. 15:50
Znači lažu definitivno "naše" vlasti da je to uslov. A što se tiče predsjednika iz SANU-a i neka su ga tada odbili. Kosovo je Srbija i nikad nije trebalo predlagati ludost da se nešto dijeli. Zašto nisu dijelili sjever Albanije tako kada su nam ga uzeli 1912. Govna britanska i izdajnička iz SANU-a! Da se dijeli Kosovo kao što je Zapad udesio 1914. da Crna Gora dijeli Skadarsko jezero sa Šiptarima. E pa gospodo zapadnjaci, svima vam iskreno želim takvo sjeme - da se dijeli pola Londona, da se dijeli Berlin, da se dijeli Pariz, da se dijeli, Brisel, da se dijeli Beč, da se dijeli Vašington. Svi treba da osjetite isto! Drugačije se nikada nećete opametiti dok ne doživite isto.
Četvrtak 05.12.2013. 15:36
Lobista mora da rupu zatvori.Rupu koja opet preti jezuitskomasonskom interesu. A vi ovce blejite i radujte se vlastitoj gluposti.Ima li kraja? Sistem demokratije zasnovan na parlametarizmu u Srba nikad nece da zazivi iz jednog prostog razloga, posto su ti koji se bave tim poslom sljam naroda. To su oni koji lazu, varaju da bi postigli svoje ciljeve. Do dobi kad se drustvo proaktivno promeni u nekom novom svetu, a narod nauci da razmislja, srbski narod treba vodju, onog kojeg ce da postuje i intelektualni deo i sila tj vojska i policija. Slicno kao i u Rusa. Uzmimo npr Milosevica koji je zazirao je od sukoba, od vojske i zato sa njom niti nije znao da rukovodi. Rukovodili su Vasiljevic i dr.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online