Četvrtak 05.12.2013.
15:22
Beta

Roberts: Besmisleno je priznati Kosovo zbog EU

Ajvor Roberts: Velike sile se menjaju

Roberts, koji je boravio u Beogradu zbog promocije svoje knjige "Satou: diplomatska praksa", u intervjuu za Novi rekao naveo je da "nema razloga da Srbija prizna Kosovo, odnosno da prihvati da ispuni takav uslov".

"U Velikoj Britaniji, na primer, imamo teritorijalnih sporova sa nekoliko zemalja - Irskom, Danskom i Španijom. Niko nam nije rekao da bi trebalo da se odreknemo svojih teritorijalnih pretenzija ako želimo da ostanemo deo EU", rekao je Roberts.

Upitan da li to znači da smatra kako EU neće toliko insistirati da Srbija prizna Kosovo, Roberts je odgovorio: "Naravno. Baš tako".

On je rekao i da nije kasno za podelu Kosova i da je krajnje vreme da se stavi tačka na period od gotovo sto godina tokom kojeg se kosovsko pitanje rešavalo nasiljem.

"Mislim da je ovo pitanje odavno trebalo razmotriti. Tada bi bilo mnogo lakše. Sećam se kada sam radio u Beogradu 90-ih godina, predsednik SANU je tada predlagao upravo podelu. Mislim da je šteta što ga je zbog tog predloga tadašnja vlada žestoko napala", rekao je Roberts.

Prema njegovim rečima, podela je bila "izuzetno smislena ideja, i mogle su da se naprave određene teritorijalne promene, uključujući one u Preševskoj dolini".

Upitan da li bi takav predlog danas mogle da podrže svetske sile, poput SAD, Rusije pa i Velike Britanije, Roberts je odgovorio da se "svetske sile ne drže istog kursa zauvek" i da "ne treba misliti da svetske sile imaju neki zacrtan plan koji se nikada neće menjati".

"Mislim da bi trebalo da prihvatimo činjenicu da svetske sile mnogo puta ili izgube interesovanje ili izgube strpljenje u vezi sa određenom situacijom", rekao je bivši ambasador Britanije.

Briselski sporazum, kako je ukazao, "ne predstavlja konačno rešenje problema, ali on jeste veoma važan korak ka 'detoksikaciji' celog regiona".

"Istorija u proteklih 100 godina govori da se onaj ko je na Kosovu bio na vlasti prilično loše ophodio prema onome ko nije na vlasti. Mislim na odnos Srba prema Albancima i potom Albanaca prema Srbima. Bilo bi dobro da Briselski sporazum označi kraj tog perioda", rekao je Roberts.

2024 © - Vesti online