Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.11.2013.
17:46
Beta A

Laganin: Istina i rezultati na strani SIEPA

Direktor u ostavci Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin ocenio je danas da su napadi na tu agenciju zlonamerni i štetni za državu i istako da je su i istina i rezultati na strani SIEPA.

SIEPA imala sjajne rezultata: Božidar Laganin, direktor u ostavci
 

"Strani investitori koji su došli preko programa SIEPA učestvuju, sa 18 odsto u bruto domaćem proizvoda Srbije. Bilo je teško ovih dana zato slušati komentare o investitorima", kazao je on na konferenciji za novinare.

"Za vreme mog mandata kreirano 44.000 radnih mesta"

Laganin ocenio da je za vreme njegovog mandata, od 2010. do 2013. godine SIEPA postigla izuzetne rezultate i dodao da je potvrda dobrog rada došla i od Svetske banke koja je u 2012. godini svrstala SIEPA među pet najboljih agencija u svetu koje se bave promocijom investicija.

"Samo u vreme mog mandata procena je da je kreirano 44.000 direktnih radnih mesta. kompanijen kao što su Boš, Svarovski, Kuper tajers, NCR, Jura, su svoje poslvaje otpočeli u Srbiji. Mislim da su to izuzetni rezultati", rekao je on.

Laganin je kazao da je to dovelo do odustajanje nekih potencijalnih investotira, ali je kao primer naveo samo komapniju Takata, koja je jedan od vodećih japanskih proizvođaca vazdušnih jastuka i pojaseva za automobile.

"Bili smo jako blizu da dobijemo taj investicioni projekat. Vrednost te invesicije je bila procenjena na nesto više od 35 miliona evra, a broj planiranih radnih mesta bio je oko 1.000", rekao je diretor SIEPA u ostavci.

Laganin je kazao da je ostavku je podneo jer je pod mobingom od ministra privrede Srbije Saše Radulovića. Naveo je da je trpeo pritiske i telefonske pozive da podnese ostavku, uz, kako je rekao, neprestani pokušaj ministra da ga smeni i onemogućavanje SIEPA da normalno radi.

"Ministarstvo (na cijem čelu je Radulović) nije prebacilo nijedan jedini dinar na račun SIEPA, kako bi mogli da obavljamo svoje aktivnosti, iako je to njihova zakonska obaveza u skladu sa Zakonom o budžetu", rekao je Laganin.

Direktor SIEPA u ostavci je dodao da je veliki broj inspektora istovremeno kontrolisao rad te agencije, ističući da su "apslutno na raspolaganju svim relevantnim instuticijama za dostavljanje sve dokumentacije koja je zahtevana od njih".

"Dao sam ostavku da bi prestali progon i satanizacija agencije i zaposlenih koji traju poslednja dva i po meseca. Nadam se da će nakon moje ostavke to prestati, jer je nije moguće voditi agenciju pod ovakvim uslovima", rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online