Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.11.2013.
15:10
J. Arsenović - Vesti A

Umesto izvoza podsticali kriminal

Ministarstvo privrede je nedavno protiv direktora Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) Božidara Laganina podnelo krivičnu prijavu zbog nesavesnog rada, a iz hakovanih mejlova Agencije vide se brojni osnovi na kojima počiva ta prijava. Laganin je trenutno direktor u ostavci, nakon što na prošlonedeljnoj sednici Vlade Srbije Aleksandar Vučić s dnevnog reda skinuo raspravu o ostavci čelnika SIEPA.

Ako laže koza, ne laže rog: Jedan od mejlova iz prepiske
 

Iz elektronske pošte može se videti kako su se poslovi, mimo Zakona o javnim nabavkama, davali unapred određenim klijentima, da su sklapani ugovori za već obavljene poslove ili da su subvencije po zaposlenom radniku davane na osnovu ličnih poznanstva i partijske bliskosti.

Dinkićevi kadrovi

Mejlovi pokazuju da su resursi SIEPA bili ustupani za promociju URS-a Mlađana Dinkića, koji je na čelo Agencije i doveo Božidara Laganina. Iz toga je lako zaključiti zašto upravo Dinkić i njegova stranka najviše optužuju ministra privrede Sašu Radulovića zbog najave gašenja SIEPA.

Tako se iz prepiske državnog sekretara iz jednog ministarstva i zaposlenog u SIEPA pokazuje tehnika licitiranja da li da poznaniku daju 2.000 ili 3.500 evra subvencije po radniku, uz konstataciju da bi 10.000 bilo mnogo. Jedna od rečenica glasi: "3.500 je dovoljno. Da li možete da pravdate toliki iznos u eventulanoj kontroli revizora?"


Slikovit je i primer prepiske u kojoj neimenovani državni sekretar kaže da firma Imtel iz Trstenika nije prihvatljiva za subvencije da bi ga u odgovoru radnik SIEPA ubeđivao da možda ipak jeste jer vlasnik hoće da se priključi Dinkićevoj partiji URS.

"Razočaren je u DS i hoće da se priključi nama. Nije ništa čistiji, niti prljaviji od bilo kog našeg privrednika", navodi se kao argument.
 

Iznuđena ostavka

Preko portala Balkanist, kojem je nepoznati haker 11. novembra prosledio preko 300 mejlova šefova SIEPA, može se, ukoliko se dokaže njihova autentičnost, sagledati korupcija i rasipništvo u ovoj Vladinoj agenciji. Balkanist je naveo da su kontaktirali direktora SIEPA Božidara Laganina koji im je potvrdio da su mejlovi "hakovani", ali da to nije urađeno iz Agencije pošto je bio praznik i neradan dan. Ubrzo nakon toga podneo je ostavku da bi "prestao progon i satanizacija agencije i njenih zaposlenih".

Najinteresanije je interno dopisivanje zaposlenih pod oznakom "strog. pov." Iz tih mejlova se vidi kako zaposlenima nadređeni, pretpostavlja se direktor, poručuje da će dobiti bonus, ali da o tome ne smeju čak ni da šapuću u sopstvenom krevetu, budući da živimo u kriznoj godini "kad se svi nešto busaju u grudi oko štednje". Kolegama se takođe preporučuje da o besplatnom planinskom turizmu koji su upražnjavali ne pričaju van kancelarije, dok se Agencija pobrinula da ih "pokrije" nekakvim edukativnim sesijama za radnike.


Rečit je i primer Siepinog partija u poznatom zemunskom restoranu Reka koji je u troškovniku naveden kao "skup za potrebe Evropske mreže preduzetnika".

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 18:02
Sve su to dogovori izmedju njih,narod im samo sluzi za eksploataciju,nema tu vise podjele po strankama,samo postoji jedna,lopovska,bez opozicije,samo radi farbanja narodu ide se na izbore,da bi narod mislio kako od njih zavisi buducnost Srbije.Za naseg zivota nece se nista promjeniti,ni ulaskom u EU,svi se kunu na postenje dok nemaju mogucnosti da uzmu,onaj koji tu neuzme za sebe je nesposoban.Po ovim mejlovima se vidi da se niceg neboje,nema kazne jer svi to rade,moraju ponekad nekoga da zrtvuju i stave u pritvor da se narod nakratko utjesi.Narodu je bilo bolje kad nije bilo tv i interneta samo zato sto nije znao a i prije je bilo tako,Sada se sve zna ali nemoze se nista uciniti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online