Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.10.2013.
01:10
M. SIMIŠIĆ, B. RAJIĆ - Vesti A

Preminula Jovanka Broz: Večno pored Tita

U beogradskom Urgentnom centru u nedelju je preminula Jovanka Broz (89), supruga nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Ona će biti sahranjena pokraj svog pokojnog supruga u Kući cveća u Beogradu, potvrdio je za "Vesti" Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije.

Svedok burnog vremena: Jovanka Broz preminula u 89. godini
 

Jovanka Broz hospitalizovana je krajem avgusta u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, a pre nepunih mesec dana do potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića i generalnog sekretara Vlade Veljka Odalovića stigla je i njena poslednja želja da bude sahranjena pored Tita - u Kući cveća.

Hapšenje i pretnje

Nepuna tri meseca posle Titove smrti 27. jula 1980. godine, ljudi iz tajne službe su upali u njen stan u Užičkoj 15. Ispreturali su stan, konfiskovali Jovankinu imovinu i prisilili je da se preseli u Bulevar mira 75, gde je stavljena u kućni pritvor. Njenoj mlađoj sestri Nadi, koja je bila prisutna dok se sve ovo dešavalo, prećeno je smrću ako kaže bilo kome šta je videla. U decembru 1985. godine u otvorenom pismu poslanicima Savezne skupštine, Jovanka je opisala kako se sve izdešavalo.

Njenu molbu su tada potvrdile i sestre Nada i Zora, kao i pisac Žarko Jokanović koji su sa njom poslednji razgovarali pre nego što je 23. avgusta prebačena u bolnicu na lečenje. Ljajić je juče rekao za "Vesti" kazao da će o detaljima sahrane Vlada Srbije odlučiti danas na vanrednoj sednici.


- Verujem da ćemo jednoglasno doneti odluku, mada u ovom trenutku ne mogu da iznesem sve detalje. Gledaćemo da ispoštujemo proceduru, njene želje i da je sahranimo kako dolikuje - kazao je Ljajić.


Jovanka Budisavljević Broz (1924) bila je u braku sa Titom od 1952. do njegove smrti 1980. i živela je u Beogradu. Imala je čin potpukovnika JNA i kao neposredan svedok cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, bila je predmet ogromnog medijskog interesovanja. Ipak, Jovanka je od Titove smrti živela skromno, jer su joj posle smrti njenog supruga 1980. godine tadašnje jugoslovenske službe oduzele svu imovinu i stavile je u kućni pritvor. I posle ukidanja tih mera Jovanka je ostala izolaciji u ruiniranoj kući u koju je odvedena noći kada je izbačena iz Titove rezidencije. Živela je u relativnom siromaštvu i tek je 2006. godine Vladina komisija otkrila da je kuća u kojoj je živela u Beogradu bila u užasnom stanju - jer nije održavana decenijama.
 

Jovanka Broz

Jovanka Budisavljević je rođena 7. decembra 1924. selu Pećanima, u Lici, od oca Miće i majke Milice kao drugo dete u porodici. Sa 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije. Godine 1943. tokom Drugog svetskog rata ranjena je u nogu i razbolela se od tifusa, a te godine joj je poginuo brat Maksim i umro otac. U 21. godini je dobila dva Ordena za hrabrost, a takođe je i nosilac Partizanske spomenice 1941. Josipa Broza Tita je upoznala prilikom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine.


Kako je tačno mlada partizanka iz Like postala žena jugoslovenskog komunističkog vođe Josipa Broza nije sasvim jasno. Tajno venčanje desilo se 15. aprila 1952. u vili Dunavka u Iloku sa Aleksandrom Rankovićem kao mladoženjenim kumom i generalom Ivanom Gošnjakom kao mladinim kumom. Međutim, njeno zvanično otkrivanje kao prve dame se odigralo godinu dana kasnije.
 

Srčani udar

Doktor Zlatibor Lončar iz Kliničkog centra Srbije objasnio je da su lekari pokušali dva puta da vrate Jovanku Broz u život reanimacijom, ali da joj nije bilo spasa.
Kako se navodi u saopštenju, "uprkos uloženom trudu i zalaganju celokupnog osoblja Kliničkog centra, kod pacijentkinje, primljene 23. avgusta ove godine u izuzetno teškom stanju, u nedelju u 11.45 došlo je do zastoja u radu srčanog mišića".

 

Istorijska nepravda

Premijer Ivica Dačić je uputio telegram sa izrazima najdubljeg saučešća porodici Jovanke Broz, ističući da "njenom smrću odlazi i jedan od poslednjih najpouzdanijih svedoka istorije naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu".
- Nažalost, istorijska nepravda prema njoj počela je da se ispravlja tek pred kraj na njenog života - navedeno je u telegramu.

 

Bez pravnih smetnji

Do juče je bilo neizvesno da li postoji zakonski problem kada je u pitanju sahrana Jovanke Broz, s obzirom na to da je Kuća cveća deo Muzeja istorije Jugoslavije i da se radi o predsedničkoj, a ne porodičnoj grobnici u kojoj postoji samo jedno grobno mesto.
Pravne službe Vlade Srbije utvrdile su u međuvremenu da ne postoji nikakva striktna zabrana da u Kući cveća bude još neko sahranjen.

Odnosi sa Titom su počeli da se narušavaju ranih 70-ih. Njihov odnos je postao tema oštrih političkih rasprava. Jovanka je tvrdila da je pokušavala da zaštiti svog ostarelog supruga od raznih agenata - smatrala je deset od jedanaest njegovih državnih sekretara (ministara) za agente. Njeni protivnici su tvrdili suprotno, da je ona ta koja radi protiv svog supruga. Prema izveštaju iz 1988. godine napisanom za Predsedništvo SFRJ, između 1974. i 1988, najviši jugoslovenski forumi su na 59 sastanaka raspravljali samo o Jovanki. Tih godina je Jovanka bila optuživana da je sovjetski špijun, za odavanje državne tajne, šurovanje sa srpskim generalima, za postavljanje i smenjivanje najviših funkcionera, učestvovanje u zaverama...
 

Joška Broz: Mesto uz supruga

Titov unuk i predsednik Komunističke partije Joška Broz kazao je da je vest o Jovankinoj smrti primio dok je polagao vence na spomen groblju oslobodiocima Beograda. On za "Vesti" kaže "da veruje da će Jovankina želja biti ispunjena i da će biti sahranjena pored svog zakonskog supruga".
- Ne znam da li postoje neke želje, možda se desi da je Jovanka želela da sahrani prisustvuju samo članovi porodice. Naravno da ću prisustvovati sahrani, jer je ona bila i ostala Titova zakonska supruga. Imaćemo i vanrednu sednicu partije na kojoj ćemo se dogovoriti oko detalja. Mislim da njeno mesto jeste pored Tita u Kući cveća - izjavio je Joška.

 

Mnogi veruju da je ona žrtva ambicija raznih političara koji su uspeli da manipulišu ostarelim maršalom protiv njegove supruge. Do polovine sedamdesetih, Jovanka je postala još udaljenija od Tita, koji je u tom vremenu bio skoro potpuno pod uticajem Staneta Dolanca i Mitje Ribičiča.


Aprila 1975. godine Tito je napustio njihovu rezidenciju u Užičkoj 15 i sam se preselio u Beli dvor, ali se od Jovanke nikada nije razveo. Jovanka je poslednji put viđena u javnosti 14. juna 1977. na zvaničnom prijemu za premijera Norveške.

Kasnije tog leta je uhapšena pod sumnjivim okolnostima. Nakratko se pojavila u javnosti tokom Titove sahrane početkom maja 1980. godine. Od tada je živela sama, bez dokumenata i pomoći države, skrivena od očiju javnosti.


Jovanka Broz je posle gotovo 30 godina, dobila ličnu kartu i pasoš, a dokumenta su joj 6. jula 2009. godine uručili Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova i Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online