Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 23.10.2013.
01:13
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" u Kući cveća: Razdvojeni i u smrti

Vlada Srbije prihvatila je zahtev porodice da se posmrtni ostaci Jovanke Broz, supruge predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, sahrane na grobnom mestu u Muzeju istorije Jugoslavije, odnosno u Kući cveća u Beogradu. Jovanka će počivati najverovatnije u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug.

Jovanka i Josip Broz Tito
 

U saopštenju posle sednice Vlade navodi se da je osnovan organizacioni odbor za sahranu posmrtnih ostataka Jovanke Broz, za čijeg je predsednika imenovan potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Tajne beleške

Predsednik Saveza Titovih levih snaga, političke partije iz Makedonije, Slobodan Ugrinovski je ubeđen da će zahvaljujući tajnim beleškama Jovanke Broz uskoro biti obelodanjene mnoge stvari iz života maršala Tita, ali i biti obelodanjene mnoge stvari koje su se dešavale poslednjih godina života maršala Tita.
- Ubeđen sam da će se doznati i pravi razlozi raspada Jugoslavije, zato što su u tom periodu, kada je Tito već bio u poodmaklim godinama prevladavale dve struje, jednu je predvodio Stane Dolanc, a drugu Nikola Ljubičić - kaže Ugrinovski.

U kasnim popodnevnim satima, juče u Vladi Srbije održan prvi sastanak, a u kratkoj telefonskoj izjavi za "Vesti" Ljajić je kazao da je zbog ovog događaja morao da otkaže posetu Kosmetu, ali i da će se sve odluke oko sahrane Jovanke Broz biti doneti u skladu sa željama porodice.


- Odlučeno je da ona bude sahranjena u Kući cveća - objašnjava Ljajić.


Tokom jučerašnjeg dana u Kući cveća se uveliko kosila trava oko nekadašnje Titove rezidencije, a Milica Kostić, koja u Kući cveća radi već 30 godine, vredno je brisala prašinu sa mermernog groba doživotnog predsednika SFRJ.


- Obično se prašina briše dva puta dnevno, a kada su posete onda i češće. Poslednji put je Jovanka odala poštu svom suprugu 2003. ili 2004. godine. Od tada više nije dolazila, razbolela se i nije mogla - kaže ova radnica muzeja.
 

Tri decenije u Kući cveća: Milica Kostić briše prašinu sa Titovog groba
 

Načelnik muzejske službe Muzeja istorije Jugoslavije i najupućeniji u sva dešavanja oko Kuće cveća, kustos Momo Cvijović objašnjava da je Jovanka prestala da dolazi na grob kada se razbolela, ali ni tada nije prestajala da šalje cveće i vence za svaki bitniji datum.
 

Knjiga žalosti u Kući cveća

- I ostali članovi porodice Broz su relativno često dolazili. Najviše Joška Broz koji živi u Beogradu, ali su dolazili i Miša, njegovi unuci iz Zagreba - priča Momo dok nas vodi memorijalnim centrom koji je sve do 1980. godine Titu služio kao rezidencija u kojoj je najviše voleo da boravi.


- Priča se čak i da je ovde prešao kada se posvađao sa Jovankom, ali nema zvaničnog podatka. Ipak, u fundusu našeg muzeja je fotografija od 30. novembra 1979. godine kada je izlazio iz ove rezidencije i više nikada se nije vratio. Naime, tada je putovao za Karađorđevo, a ostalo je istorija - kaže Cvijović.


Prema prvim informacijama, Jovanka Broz bi trebalo da bude sahranjena u jednoj od ukupno dve prostorije koje se nalaze sa leve i desne strane od Titove grobnice.
Prostorija levo je nekada činila deo rezindencije u kojoj se nalazio njegov kabinet i sobe za odmor. Sve stvari iz ovih soba su su odnete, a na njihovom mestu je izložen deo od ukupno 20.000 štafeta koje je Tito dobijao od 1945, pa sve do smrti.
 

Momo Cvijović, kustos Muzeja Jugoslavije

- Tu je i poslednja štafeta koja mu je uručena na stadionu JNA 1979. godine, a predala mu je tadašnji student sa Kosmeta, Sanija Hiseni - objašnjava ovaj kustos.
Desna prostorija je zatvorena za javnost uz obrazloženje da "unutra nema apsolutno ništa". Reč je navodno o prostoru koji se poslednjih godina uređivao za postavku koja bi ispratila život Josipa Broza Tita od detinjastva, revolucionarnog rada, učešća u ratu i na kraju smrti.

Doduše, najlogičnije mesto gde bi Jovanka mogla da bude sahranjena se nalazi na samo par metara od Titovog groba i sada je šljunkovita staza sa nizom ukrasnih biljaka.
 

Knjiga utisaka

Kuću cveća je od Titove smrti do sada posetilo bukvalno isto onoliko posetilaca koliko je bivša Juga brojala stanovnika - 20 miliona.
Svaki posetilac bi se na kraju upisao u knjigu utisaka koje se takođe pažljivo čuvaju.
Na poslednjim stranicama, poslednje knjige utisaka je samo nekoliko poruka iskrenog saučešća zbog Jovankine smrti.
"Slava joj", napisao je neko 20. oktobar 2013. godine, verovatno samo par sati pošto je Klinički centar saopštio ovu tužnu vest.
Par poruka iznad neko iz Libije je napisao na engleskom: "Prelepo mesto, divni ljudi"...

 

Savršena domaćica

Posle gotovo tri decenije izolacije, Jovanka Broz je dospela u žižu javnosti pre četiri godine kada su joj Ivica Dačić i Rasim Ljajić uručili ličnu kartu i pasoš. Čin primopredaje dokumenata obavljen je u Beogradu u kući koja je Jovanki data na korišćenje, dok je događaj zabeležila kamera MUP-a i novinarka "Politike" Sandra Gucijan.
- Jovanka mi je ostala u sećanju kao savršena domaćica. Sedela sam sa strane, a ona je u jednom trenutku rekla da privučem stolicu: "Sedite pored nas, što ste se osamili" - seća se Sandra uz detalj da ih je Jovanka sve vreme nudila grickalicama.

Međutim, Cvijović smatra da bi bilo pogrešno da se posmrtni ostaci Jovanke Broz nađu u neposrednoj blizini osnivača SFRJ.


- Ne mešamo se u odluku Vlade, ali se iskreno nadamo da tom odlukom neće biti poremećen dosadašnji izgled mauzoleja. Takva mesta u istoriji uvek su bila važnija od činjenice da se radi o grobnicama i to najbolje pokazuju slučajevi mauzoleja Napoleona, Lenjina ili Staljina - objasnio je sagovornik "Vesti".
 

Soba sa štafetama koje je Tito godinama dobijao od omladine
 

Jovanka neće biti sahranjena u istoj grobnici gde i Tito, jer bi bilo teško pomeriti nadgrobnu ploču tešku devet tona, a da se ona ne ošteti. Kada je Tito sahranjivan, brojni gosti su sedeli ispred zgrade dok je kranom, preko razmontiranog krova spuštana ploča - zaključio je Momo Cvijović.

Strani mediji o smrti Jovanke Broz: Od glamura do izolacije i siromaštva

Većina inostranih novinskih agencija i medija prenele su vest o smrti udovica doživotnog predsednika SFRJ uz zaključak da je posle njegove smrti ona bila zaboravljena, ali i da je za njegovog života uživala u razmetanju i glamuru.


Britanska agencija Rojters objavila je da je umrla "Jovanka Broz, koja je tri decenije bila prva dama Jugoslavije, ali je ostala zaboravljena i bez države".


Američka agencija AP je objavila da su naslednici Tita na čelu države, Jovanku Broz lišili njenih prava, usled čega je ona praktično bila u kućnom pritvoru. Francuski AFP je naveo da je Jovanka Broz nakon muževljeve smrti "provela oko 30 godina u izolaciji i siromaštvu".


AFP navodi da je Jovanka Broz, na koju su Titovi politički saradnici sumnjali da je planirala državni udar, stavljena nekoliko godine pre smrti muža 1980. u gotovo kućni pritvor. Frans pres ističe da se Jovanka poslednji put u javnosti pojavila na Titovoj sahrani u maju 1980. godine, a da je tek 2009. godine dobila lična dokumenta, ali i penziju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online