Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.10.2013.
17:15
telegraf.rs A

Živeli: Neće nam zabraniti da pečemo rakiju!

Rakija je u Srbiji tradicionalno piće od pamtiveka, a Srbi su poznati po tome da svoj omiljeni alkoholni napitak peku od kruške, šljive, jabuke, dunje, grožđa i mnogih drugih plodova voća. Međutim kako se Srbija približava EU u proizvođače rakije uvlači se zebnja hoće li im zakonodavstvo dozvoliti da i dalje uživaju u pečenju ovog proizvoda.

Srbi bi verovatno teško podneli da im se uskrati običaj okupljanja oko kazana
 

Kako Telegraf saznaje u Ministarstvu poljoprivrede “dobra domaća rakija” će se i dalje proizvoditi za sopstvene potrebe u neograničenim količinama, a ne kao što je to slučaj sa zemljama u regionu i u uniji.

U Ministarstvu poljoprivrede za Telegraf kažu da svako fizičko lice koje želi i ume, može da proizvodi rakiju za sopstvene potrebe.

Država gubi 200 miliona godišnje

"Prema zvaničnim podacima u Srbiji se proizvodi oko 12 miliona litara rakije ali realni pokazatelji ukazuju na količinu od oko 60 miliona litara, što znači da se oko 48 miliona litara nalazi u sivoj zoni, čime država u budžetu direktno gubi oko 200 milona evra godišnje. Država svake godine gubi 205 miliona evra zbog rakije koja završi u sivoj zoni" – istakao je za Telegraf.rs predsednik Grupacije rakijaša Privredne komore Beograda.

- Proizvodnjom rakije radi stavljanja u promet može da se bavi samo proizvođač koji ispunjava propisane uslove i koji je upisan u Registar rakije i drugih alkoholnih pića. Upis u Registar se ostvaruje podnošenjem zahteva poljoprivrednom inspektoru u okrugu gde proizvođač ima proizvodnju, uz administrativnu taksu od 1.680 dinara.

Uz zahtev, proizvođač podnosi fotokopiju rešenja o upisu u APR i dokaz o stalnom zaposlenju stručnog lica koji će voditi proces proizvodnje.

Nakon toga, poljoprivredni inspektor izlazi na teren i sastavlja zapisnik u kome navodi činjenice o objektima, prostorijama, opremi i uređajima u proizvodnom pogonu.

Proizvodnja za sopstvene potrebe

Kako nam je potvrđeno u ministarstvu svako domaćinstvo u Srbiji može da proizvodi rakiju za sopstvene potrebe, a količina tako proizvedene rakije, prema propisima Srbije, nije ograničena ali se ne može se staviti u promet.

- Srbija radi na usklađivanju svoje zakonske legislative sa regulativama EU, pa se u skladu sa tim, radi i na izmeni Zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima koji se harmonizuje sa regulativom (EC) No. 110/2008. Kod uslova za proizvodnju i promet alkoholnih pića neće biti velikih promena jer je ovaj deo postojećeg zakona dobrim delom već usklađen. Najveće izmene odnosiće se na geografsku oznaku jakih alkoholnih pića. Zaštita geografske oznake uticaće na povećanu dodatu vrednost jakih alkoholnih pića, prepoznatljivost srpskog pića na svetskom tržištu, njegovu veću konkurentnost, pa samim tim i veću cenu na 1 tržištu. Jedna od bitnijih izmena odnosiće se i na našu internu klasifikaciju tj. podelu alkoholnih pića koja će se zameniti kategorijama jakih alkoholnih pića, gde je rakija od voća samo jedna od postojećih kategorija – kažu nam u ministarstvu.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.10.2013. 17:28
Drzava gubi???Sta drzava gubi,pecem svoju rakiju za sebe od sljive koju sam sam kupio pecem u svom kazanu sa svojim drvima,sta tu drzava gubi??? Jos malo fali da drzava pocne da gubi od nenaplacenog vazduha koji udisemo,i stetnog koji izdisemo,ma lopine sve!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online