Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.08.2013.
13:05
J. L. Petković - Vesti A

Valdes: Do konačne pobede!

"Hasta la victoria siempre" ("Do konačne pobede"), poručila je odlazeća ambasadorka Kube u Srbiji Mersedes Martines Valdes rastajući se od svojih mnogobrojnih prijatelja i saradnika u Beogradu.

Na oproštajnom prijemu održanom u njenu čast u klubu KjuPi Laundž, a koji su joj priredili članovi Društva srpsko-kubanskog prijateljstva i Komunistička partija, uz veselu atmosferu brojni predstavnici kulturnog i političkog života, kao i diplomatskog kora, poželeli su joj srećan put.

Mersedes Martines Valdes
 

Ambasadorka Valdes istakla je da dve zemlje povezuju istorijski odnosi, koji su odlična osnova za dalji razvoj bilateralnih veza. Tokom svog četvorogodišnjeg mandata u Beogradu, kaže da se osećala kao kod kuće.


- Srpski narod je veoma gostoljubiv, prijateljski i solidaran... Slični smo, a to najbolje možete videti po tome koliko energije ulažemo u kolo ili u salsu - rekla je ona.


Na prijemu na kome se zaigrala i salsa, kubanska ambasadorka je poručila i da Srbi "uvek mogu računati na kubanski narod kao na prijateljski narod, po bilo kom pitanju - da li je to odbrana srpskog integriteta i suvereniteta ili neko drugo pitanje - kubanski narod će uvek pomoći.


- Srbija i Kuba su geografski udaljene, Kuba je pod blokadom, dok Srbija prolazi kroz reforme, prepreke postoje, ali obe vlade imaju čvrstu volju da nastave da razvijaju odnose, što potvrđuje i poseta ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića Kubi. Za rastanak i dugo sećanje organizatori su ambasadorki uručili plaketu sa izgraviranim grbom Komunističke partije i logom Društva prijateljstva. Takođe, dobila je i tri počasne članske karte KP na kojima su napisali njeno ime, predsednika Kube Raula Kastra i bivšeg lidera Fidela Kastra.


Takođe, njoj na dar i porodicama osuđene petorice Kubanaca na doživotnu kaznu zatvora u SAD, dali su materijal o akcijama koje su tim povodom sproveli širom Srbije. Da isprate ambasadorku Valdez došli su i asovi srpske umetnosti poput glumca Ivana Bekjareva, violinistkinje Tatjane Olujić, glumice Jelene Žigon... 

Saradnja


Ambasadorka Valdes kaže da najveći potencijal za razvoj bilateralne saradnje leži u sferi medicine, kulture i sporta, ali i u drugim oblastima.


- Postoje pacijenti u Srbiji koji su zainteresovani za naše lekove. Mi na Kubi smo zainteresovani za kupovinu nekih srpskih proizvoda iz oblasti medicine i za plasiranje tih proizvoda na druga tržišta Latinske Amerike - kazala je Valdes.


Takođe je dodala da je ove godine više kubanskih umetnika posetilo Srbiju, dok su neki srpski pisci predstavili svoje knjige na Kubi.


- To je najvažnije, da se na Kubi sazna malo više o Srbiji, a u Srbiji o Kubi - istakla je ona. 

POVEZANE VESTI

Petak 30.08.2013. 14:06
Kuba je pod blokadom, ali u srcu slobodna i ponosna ! Srbija je okupirana domaćim izdajnicima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online