Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.11.2016.
09:44
Tanjug A

Kubanci se opraštaju od Kastra: Misija je ostvarena, komandante!

Levičarski političari latinske Amerike zavetovali su se da će nastaviti Kastrovu revoluciju uzvikujući na skupu, održanom u čast pokojnog kubanskog predsednika - "Ja sam Fidel", prenosi AFP.

Reuters
Veliki revolucionar preminuo u 91. godini: Fidel Kastro

Stotine hiljada ljudi okupilo se na Trgu Revolucije u Havani i na ogromnom šetalištu gde je Kastro držao svoje legendarne i dugačke govore.

Na zgradi Nacionalne biblioteke bila je izložena i ogromna fotografija Kastra iz mladih dana u gerilskoj uniformi i puškom, a njegov brat Raul je sa tribine mahao gomili.

To je bio drugi dan odavanja počasti Kastru, pre nego što urna sa njegovim pepelom počne da se pronosi zemljom.

Reuters
 

Jedan za drugim, lideri Južne Amerike, Afrike i Karipskih zemalja, kao i evropski zvaničnici odali su počast Kastru.

- Misija je ostvarena komandante Kastro. Danas podižemo zastave nezavisnosti u ime velike domovine, podižemo zastave dostojanstva i slobode - rekao je predsednik Venecuele Nikolas Maduro, čiji je mentor Ugo Čavez bio blizak Kastrov prijatelj.

Ekvadorski predsednik Rafael Korea pohvalio je Kastrovu ideologiju i zakleo se okupljenima da će nastaviti da se bori za Kastrove ideje.

Reuters
 

Predsednik Bolivije Evo Morales kazao je da Kastro nije mrtav, već da je živ više nego ikada pre.

Na kraju skupa, prisutnima se obreatio predsednik Kube i Kastrov brat Raul koji se brojnim gostima zahvalio na solidarnosti i ljubavi koju su pokazali i završio čuvenim revolucionarnim rečima "Do pobede, uvek".

Ipak, nekoliko svetskih lidera izbegli su dolazak na ceremoniju, a među njima su bili lideri Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Španije i Kanade, čak i predstavnici prijateljskih zemalja - Rusije, Kine i Irana.

Reuters
 

Nakon ceremonije, urna sa Kastrovim pepelom proneće se takozvanim "karavanom slobode" po celoj zemlji, tragom rute kojim se kretao gerilski pokret 1959. godine, kada je svrgnut režim diktatora Batiste.

Komemoracija će se završiti u nedelju, kada će urna biti položena u gradu na istoku Santjago de Kuba, gde je počela kubanska revolucija i gde je Kastro proglasio pobedu.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2016. 22:42
Večna ti slava Fidel!
Petak 02.12.2016. 22:42
Večna ti slava Fidel!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online