Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 12.08.2013.
14:50
Srna A

Ubica dece u Goraždevcu iz Čekuovog sela?

Porodice ubijene i ranjene srpske dece u Goraždevcu kod Peći, deset godina posle nerešenog zločina, pitaju se da li je jedan od uzroka stopiranja istrage to što, kako tvrde, ubica potiče iz sela Ćuška, rodnog mesta bivšeg komandanta OVK, a sada ministra Kosovskih bezbednosnih snaga Agima Čekua.

Horor na reci Bistrici: Iza dece ostali bicikli, garderoba, krv i ispaljene čaure
 

Navršava se deset godina od ubistva dvoje srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Dok su se kupali na reci Bistrici, iz automatskog oružja ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12). Njihovi drugari Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Uprkos obećanjima i nagradi od pola milion evra, koju su dali UNMIK administracija i UNMIK policija za otkrivanje naručilaca i počinilaca ovog zločina, do danas niko nije odgovarao.

Euleks je krajem 2010. godine, usled "nedostatka dokaza", zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo i Metohiju preuzeo od UNMIK-a, iako je "nasledio" i obećanje bivšeg šefa UNMIK policije Štefana Felera da će "prevrnuti svaki kamen" da pronađu počinioce tog zločina nad srpskom decom".

Bogdan Bukumirić: Jedva preživeo i traži pravdu

Istražitelji Euleksa, uprkos zaklinjanju da su na Kosovo i Metohiju došli da zavedu vladavinu prava i razobliče sve zločine, obustavljanjem istrage još jednom su potvrdili da se zločini nad Srbima guraju pod tepih i da se, kako vole da kažu, "zbog zida ćutanja" ta vrsta zločina teško istražuje.

Ostaje otvoreno pitanje zašto je tužilac Sagmajster Ranciger iz Slovenije tek u februaru 2011. godine obavestila porodice o obustaljanju istrage.

Porodice ubijene i ranjene srpske dece pitaju - nije li jedan od uzroka stopiranja istrage to što, kako tvrde, ubica potiče iz sela Ćuška, rodnog mesta bivšeg komandanta OVK, a sada ministra Kosovskih bezbednosnih snaga Agima Čekua.

Racingerva je navela da su obustavljene krivične prijave jer su "sve istražne radnje iscrpljene", kao i da "tokom istrage nisu identifikovani osumnjičeni". Srpske porodice su ovo obaveštenje dobile zahvaljujući insistiranju Bogdana Bukumirića, koji je u napadu zadobio sedam prostrelnih rana, a uporno je tražio da ga Euleksa informiše o rezultatima istrage.

Odluka Tužilaštva izazvala je šok i ogorčenje porodica žrtava, a Bukumirić, koji je jedva preživio napad i ostao invalid, smatra da "istraga o ovom monstruoznom zločinu nije sprovedena kako treba" i da Srbija i tužilaštvo treba da traže novu istragu.

Na vest da je istraga obustavljena bivši ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović zatražio je od Euleksa, UNMIK-a i KFOR-a da kažu koliko im je godina potrebno da rasvetle makar jedan zločin nad Srbima i šta ih sputava i sprečava da to učine.

"Ako ni jedan zločin nad Srbima ni nakon deceniju nije razrešen, onda međunarodno prisustvo mora jasno da kaže u čemu i u kome je problem, ali i da ukloni prepreke i stvori uslove i pretpostavke da se zločini konačno razreše", poručio je tada Bogdanović.

Porodice stradale srpske dece traže da međunarodni subjekti konačno pokrenu pitanje i ostalih zločina nad Srbima. Osim Goraždevca, nisu razrešeni ni procesuirani ni zločin u Starom Gracku, kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca, ubistvo četvoro Simića u selu Slivovo, nadomak Gračanice, ubistvo porodice Stolić u Obiliću, kao ni napad na autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice kod Obilića...

Sutrašnji pomen ubijenoj deci biće služen u lokalnoj crkvi u Goraždevcu i na grobljima u Goraždevcu, a najavljeno je da će Kosovska policija obezbeđivati okupljanje Srba.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.08.2013. 15:28
Kakvo je to pleme od siptara koje puca na decu.Isto kao ona 4 deca ubijena u Skoplju.Oni znaju samo to,da ubijaju nemocne.Inace su kukavice!!! primer onaj deda od 80 god sto je odbranio selo od Ucke-p...e
Ponedeljak 12.08.2013. 15:36
А терористи што су поубијали децу у Македонији вероватно нису из Чекуовог села, па су зато ухваћени! Еулекс отворено стаје на страну терориста и забрањује борбу против њих! То их ставља у ранг шиптарских терориста и окупатора против којих је свака борба легална!
Ponedeljak 12.08.2013. 15:39
POGRESAN NASLOV: Pravi naslov =(Ubica dece u Gorazdevcu iz sela UBICE Srba Cekua) .Ubica Ceku bivsi oficir JNA za vreme rata se pridruzio Hrvatskim USTASAMA i sa njima zajedno KLAO Srbe i kasnije za vreme rata na KOSMETU zajedno s njegovom Siptarskom bracom KLAO SRBE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online