Ponedeljak 12.08.2013.
14:50
Srna

Ubica dece u Goraždevcu iz Čekuovog sela?

Horor na reci Bistrici: Iza dece ostali bicikli, garderoba, krv i ispaljene čaure
 

Navršava se deset godina od ubistva dvoje srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Dok su se kupali na reci Bistrici, iz automatskog oružja ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12). Njihovi drugari Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Uprkos obećanjima i nagradi od pola milion evra, koju su dali UNMIK administracija i UNMIK policija za otkrivanje naručilaca i počinilaca ovog zločina, do danas niko nije odgovarao.

Euleks je krajem 2010. godine, usled "nedostatka dokaza", zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo i Metohiju preuzeo od UNMIK-a, iako je "nasledio" i obećanje bivšeg šefa UNMIK policije Štefana Felera da će "prevrnuti svaki kamen" da pronađu počinioce tog zločina nad srpskom decom".

Bogdan Bukumirić: Jedva preživeo i traži pravdu

Istražitelji Euleksa, uprkos zaklinjanju da su na Kosovo i Metohiju došli da zavedu vladavinu prava i razobliče sve zločine, obustavljanjem istrage još jednom su potvrdili da se zločini nad Srbima guraju pod tepih i da se, kako vole da kažu, "zbog zida ćutanja" ta vrsta zločina teško istražuje.

Ostaje otvoreno pitanje zašto je tužilac Sagmajster Ranciger iz Slovenije tek u februaru 2011. godine obavestila porodice o obustaljanju istrage.

Porodice ubijene i ranjene srpske dece pitaju - nije li jedan od uzroka stopiranja istrage to što, kako tvrde, ubica potiče iz sela Ćuška, rodnog mesta bivšeg komandanta OVK, a sada ministra Kosovskih bezbednosnih snaga Agima Čekua.

Racingerva je navela da su obustavljene krivične prijave jer su "sve istražne radnje iscrpljene", kao i da "tokom istrage nisu identifikovani osumnjičeni". Srpske porodice su ovo obaveštenje dobile zahvaljujući insistiranju Bogdana Bukumirića, koji je u napadu zadobio sedam prostrelnih rana, a uporno je tražio da ga Euleksa informiše o rezultatima istrage.

Odluka Tužilaštva izazvala je šok i ogorčenje porodica žrtava, a Bukumirić, koji je jedva preživio napad i ostao invalid, smatra da "istraga o ovom monstruoznom zločinu nije sprovedena kako treba" i da Srbija i tužilaštvo treba da traže novu istragu.

Na vest da je istraga obustavljena bivši ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović zatražio je od Euleksa, UNMIK-a i KFOR-a da kažu koliko im je godina potrebno da rasvetle makar jedan zločin nad Srbima i šta ih sputava i sprečava da to učine.

"Ako ni jedan zločin nad Srbima ni nakon deceniju nije razrešen, onda međunarodno prisustvo mora jasno da kaže u čemu i u kome je problem, ali i da ukloni prepreke i stvori uslove i pretpostavke da se zločini konačno razreše", poručio je tada Bogdanović.

Porodice stradale srpske dece traže da međunarodni subjekti konačno pokrenu pitanje i ostalih zločina nad Srbima. Osim Goraždevca, nisu razrešeni ni procesuirani ni zločin u Starom Gracku, kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca, ubistvo četvoro Simića u selu Slivovo, nadomak Gračanice, ubistvo porodice Stolić u Obiliću, kao ni napad na autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice kod Obilića...

Sutrašnji pomen ubijenoj deci biće služen u lokalnoj crkvi u Goraždevcu i na grobljima u Goraždevcu, a najavljeno je da će Kosovska policija obezbeđivati okupljanje Srba.

2024 © - Vesti online