Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
03:00
J. L. Petković - Vesti A

Opstaju samo najuporniji

Pisana reč je najveće bogatstvo naroda. To dobro znaju u Goraždevcu, najvećem srpskom mestu u Metohiji. I to su dokazali mnogo puta. Poslednji, kad je 1999. usledilo bombardovanje i sve tragedije koje su ga pratile. Po tradiciji ovog sela, stotinak najhrabrijih meštana odlučilo je da ostane i sačuva selo, crkvu i školu. I u tome su uspeli. Bez obzira na sve muke, nastava je počela odmah u septembru iste godine. Tako su sačuvali kuću znanja OŠ "Janko Jovićević", koja će naredne godine, 14. maja, proslaviti 120 godina postojanja.

J. L. Petković
Kuća znanja: Učiteljica Milena Jovović i jedan od đaka

- Slavimo jubilej koji malo škola mogu da imaju, naročito na ovim prostorima na Kosovu i Metohiji, pored Pećke patrijaršije. Nas stotinak i ja među njima nismo pomerili se iz Goraždevca. Odmah smo pokrenuli povratak srpskog stanovništva i za kratko vreme je došlo 1.000 meštana. U septembru je odmah proradila škola i to nam je bio najbolji potez. Jer čim je počela nastava, cele porodice su se vratile. Imali smo oko 140 učenika samo od prvog do osmog razreda, a računajući sa srednjom školom više od 200 đaka. Za 1.000 stanovnika to je dobar broj. Inače, naše selo se spominje još 1220. u Žičkoj povelji - ponosno ističe direktor Milivoje Zdravković.

I pored dobre volje, entuzijazma i upornosti, zbog čega je odlikovana Ordenom Vuka Karadžića drugog stepena, u OŠ "Janko Jovićević" za poslednjih 18 godina neke stvari su se promenile. Svega je 58 školaraca, a dva isturena odeljenja u Brestoviku i Belom Polju pohađa još po troje đaka.

Iza školskih vrata, čuje se graja, ali ne i buka. Direktor je predstavio razrede škole. U prvom je samo petoro, u drugom šestoro, trećem devet, četvrtom petoro...

Seobe kao sudbina

- Seobe Srba nisu mimoilazile ni Goraždevac. Osim Velike seobe pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem, deo velikih iseljavanja, naročito iz ove okoline, događao se i nakon završetka Drugog svetskog rata otvorenim pritiscima na Srbe. Međutim, najteže i najveće etničko čišćenje Srba usledilo je 1999. sa agresijom NATO-a, dolaskom Kfora i Unmika, ali su i tada Goraždevčani, skoro jedini u Metohiji sačuvali svoje selo, školu i svetinje - ističe direktor Zdravković.

- Stvarno se trudimo da deci prenesemo što više znanja. Nemamo velika odeljenja, ali od rukovodstva škole, preko pedagoga, nastavnika, učitelja i ostalih radnika želimo da im pomognemo što više. Mislim da u tome i uspevamo. Čak 90 odsto naše dece završi i više škole i fakultete - kaže direktor Zdravković.

J. L. Petković
Sledeće godine slave 120. rođendan: Direktor Milivoje Zdravković

Ali, upravo na toj tački obrazovnog lanca nastaje problem koji za koji niko ne nudi rešenje. Mladi s diplomama nemaju kuda. U rodnom mestu ne mogu da nađu posao, niti da sopstvenim radom obezbede osnovnu egzistenciju. Jednostavno, nema uslova za to.

- Nema zapošljavanja. Mladi koji završe škole ne mogu da rade. Tako naša deca, s diplomom pod miškom, idu u centralnu Srbiju da rade poslove za koje se nisu školovali i kao fizički radnici. Evo, sada ih sve više odlazi i u inostranstvo. Za poslednja dva meseca otišla su nam desetorica mladića.

U srpskim institucijama očigledno nema mesta za nova radna mesta. Ali, za Srbe iz Goraždevca nema ni u kosovskim, u okviru opštine Peć.

- Iako je planirano osam policajaca Goraždevca, ima samo dvoje, ne raspisuju se konkursi, ne primaju nikoga. Nema za nas posla ni u kosovskoj opštini Peć, iako bi po svim sporazumima i procentu broja stanovnika trebalo da nas primaju. Meštani ovde žive uglavnom od malo poljoprivrede i ima stotinak nas koji radimo u školi, opštini... Sve to za posledicu ima se mladi ne žene, ne udaju. Zato imamo daleko manje stanovnika i upola manje učenika u odnosu na 1999. Ima i slučajeva da se odsele cele porodice sa decom. Jednostavno, ne možeš da zadržiš dete koje je učilo, školovalo se, radilo i da očekuješ da će se izdržavati tako što će ići da bere pasulj - zaključuje Zdravković.

I sveštenik i učitelj

Osnovna škola je otvorena 1898. kao srpska škola i pod tim nazivom postojala je do početka Drugog svetskog rata. Na samom početku imala je samo 18 učenika, dok devojčica u školi nije bilo. Prvi učitelj bio je Mirko Milovanović iz Peći, koji je završio Bogoslovsko-učiteljsku školu u Prizrenu. Od svih učitelja u školi se najviše zadržao Milivoje Miletić, koji je bio i parohijski sveštenik. U početku je škola bila u privatnoj kući, a potom u skromnoj zgradi gde je radila sve oslobađanja 1912. Vreme je prolazilo, a broj učenika rastao. Nova školska zgrada izgrađena je 1962. i tada je dobila naziv "Janko Jovićević".

Pre 1999. Goraždevčani su išli na posao u Peć, to je bio mahom industrijski grad sa nekoliko fabrika, nekoliko hiljada zaposlenih. U fabrikama su radili Albanci, Romi i Srbi, i sve je bilo u redu dok je bilo novca, a plate se primale na vreme.

- Nije se razmišljalo ni o čemu, osim o poslu. Onoga trenutka kada naiđu problemi i s platom, onda nailaze i druge teškoće, i svi redom se nanižu jedan za drugim - sa setom konstatuje sagovornik "Vesti".

Crkva brvnara iz 16. veka

Goraždevac se nalazi na desnoj strani pećke Bistrice, sedam kilometara jugoistočno od Peći. Pominje se kao Goražda Vas u povelji Stefana Prvovenčanog izdatoj oko 1220. godine u manastiru Žiča. U selu postoji jedna od najstarijih crkava brvnara u Srbiji podignuta u 16. veku, posvećena Svetom Jeremiji. Na ikonostasu su sačuvane carske dveri iz 16. veka. Oko crkve je staro srpsko groblje na kome raste nekoliko stoletnih hrastova. U neposrednoj blizini sagrađena je 1926. nova crkva Pokrova Svete Bogorodice u koju su prenete ikone i knjige.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online