Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 23.07.2013.
12:05
B. Đokić - Vesti A

Dikić ipak stavljen pod kontrolu?

Imenovanje generala Bratislava - Bate Dikića, bivšeg komandanta Žandarmerije, na mesto pomoćnika direktora srpske policije Milorada Veljovića, na čiji je predlog prošle nedelje smenjen sa mesta komandanta ove elitne policijske jedinice, zapravo je "stavljanje pod kontrolu Dikića", pošto on uprkos toj "zvučnoj" funkciji neće imati nikakvu moć.

Bratislav Dikić

Javnost, zbunjena ovakvim razvojem događaja, opravdano postavlja pitanje da li je Dikić smenjen zbog raznih propusta ili je, postavljanjem na novu dužnost, unapređen.

Nakon ubistva Aleksandra Nedeljkovića i Srđana Tomića u selu Ratković, koje je likvidirao žandarm Aleksandar Krstić, direktor policije Milorad Veljović hitno je tražio Dikićevu smenu sa mesta komandanta Žandarmerije, što je isto tako brzo i potpisao Ivica Dačić, premijer i ministar unutrašnjih poslova. Veljović je tada svoj zahtev objasnio "prelivanjem čaše" jer se uz Dikićevo ime poslednjih meseci vezuju brojne afere.

Dikić je svoju smenu sa mesta komandanta burno komentarisao rekavši, pored ostalog i da "neće dozvoliti da neko, pa bio to i direktor policije, obezvređuje njegove zasluge" i više od dve decenije rada u policiji.

Samo nekoliko dana kasnije, Dikić je postavljen na novu poziciju, i to pomoćnika osobe koja je tražila njegovu smenu. Međutim, kako saznajemo u MUP-u Srbije, ovo postavljenje samo na prvi pogled može delovati kao unapređenje.

- Iako na papiru ovo deluje kao unapređenje, postavljanje na mesto pomoćnika direktora policije u stvari ne znači ništa. Veljović ima sedam ili osam pomoćnika, koji pokrivaju razne dužnosti, ali oni nemaju neku realnu moć, već najviše savetničku. Direktor policije će Dikiću odrediti zaduženja, najverovatnije u vezi sa specijalnim jedinicama policije. Međutim, on neće imati nikakva ozbiljna zaduženja - nezvanično saznaju "Vesti" u MUP-u Srbije.

Kako kaže Vanja Vukić, državni sekretar MUP-a Srbije, Dikić je postavljen na jedino slobodno mesto na koje je mogao da bude raspoređen u skladu sa činom i stručnom spremom.

- Stanje u Žandarmeriji je redovno i nema govora ni o kakvoj pobuni - izjavio je Vukić.
 

Spasao ga generalski čin


Uprkos medijskim natpisima o navodnoj umešanosti Dikića i njegovog brata Dragana, koji radi u Obaveštajnom odeljenju Žandarmerije, u razne kriminalne radnje, protiv njega nije pokrenuti ni krivični ni prekršajni postupak. Zbog toga, on je nakon smenjivanja po zakonu morao da bude prebačen na radno mesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i činu. Budući da je i dalje general policije, što je čin koji dodeljuje Vlada Srbije, on je morao da dobije mesto adekvatno tom činu. 


Izgubio podršku Dačićevog savetnika


Čim je pre četiri godine postavljen na mesto komandanta Žandarmerije, po MUP-u su se pojavile informacije kako je Dikić imenovan na lobiranje jednog od najbližih saradnika i savetnika ministra Dačića. Preko ovog savetnika, Dikić je uspevao da godinama na brz način nabavlja najmoderniju opremu i oružje za Žandarmeriju koja je sada među najopremljenijima u regionu. Međutim, pre nekoliko meseci, odnosi Dikića i tog savetnika su iznenada zahladneli, pa je gubitkom te podrške, Dikić ostao bez zaštite koja ga je držala na mestu komandanta Žandarmerije. 

POVEZANE VESTI

Utorak 23.07.2013. 14:02
da li to crnogorci drze srbe pod kontrolom? UDRUZIVANJE SRBI IZ SRBIJE,BUDIMO UDRUZENI KAO ONI! UMESTO MI NJIH DA RASPOREDJUJEMO,ONI NAS RASPOREDJUJU, A IMAJU SVOJU NEZASNU MONTENEGRU U KOJU SE NE VRATISE POSLE ODVAJANJA. SRBI IZ SRBIJE HOCE SRPSKU POLICIJU, A NE CRNOGORSKU!
Utorak 23.07.2013. 12:52
Спасио га "генералски" чин који је добио од владе србије ???? Јел' схвата још неко иронију ове реченице ?
Utorak 23.07.2013. 12:46
Upad na našu teritoriju sa mašinkama, sve pod izgovorom da se kradu drva, je nastavak iste decenijske politike stvaranja Velike Albanije.Albanci nastavljaju dalje. Oni smatraju da je Srbija razorena, imaju svoje ljude u vrhu srpske vlasti, parama od droge su potkupili svetske političare i nastavljaju dalje svoju ekspanzionističku politiku. Idealni su im uslovi da uzmu što više teritorija od Srbije. Istovremeno, Albanci sa juga Srbije su otvorili pitanje svoga statusa. Na kraju, iz Prištine dolazi vest da je potpisan vojni savez sa Tiranom, tako da kosovska vojska može da uđe na teritoriju Albanije i albanska vojska može da uđe na teritoriju nezavisne države Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online