Utorak 23.07.2013.
12:05
B. Đokić - Vesti

Dikić ipak stavljen pod kontrolu?

Bratislav Dikić

Javnost, zbunjena ovakvim razvojem događaja, opravdano postavlja pitanje da li je Dikić smenjen zbog raznih propusta ili je, postavljanjem na novu dužnost, unapređen.

Nakon ubistva Aleksandra Nedeljkovića i Srđana Tomića u selu Ratković, koje je likvidirao žandarm Aleksandar Krstić, direktor policije Milorad Veljović hitno je tražio Dikićevu smenu sa mesta komandanta Žandarmerije, što je isto tako brzo i potpisao Ivica Dačić, premijer i ministar unutrašnjih poslova. Veljović je tada svoj zahtev objasnio "prelivanjem čaše" jer se uz Dikićevo ime poslednjih meseci vezuju brojne afere.

Dikić je svoju smenu sa mesta komandanta burno komentarisao rekavši, pored ostalog i da "neće dozvoliti da neko, pa bio to i direktor policije, obezvređuje njegove zasluge" i više od dve decenije rada u policiji.

Samo nekoliko dana kasnije, Dikić je postavljen na novu poziciju, i to pomoćnika osobe koja je tražila njegovu smenu. Međutim, kako saznajemo u MUP-u Srbije, ovo postavljenje samo na prvi pogled može delovati kao unapređenje.

- Iako na papiru ovo deluje kao unapređenje, postavljanje na mesto pomoćnika direktora policije u stvari ne znači ništa. Veljović ima sedam ili osam pomoćnika, koji pokrivaju razne dužnosti, ali oni nemaju neku realnu moć, već najviše savetničku. Direktor policije će Dikiću odrediti zaduženja, najverovatnije u vezi sa specijalnim jedinicama policije. Međutim, on neće imati nikakva ozbiljna zaduženja - nezvanično saznaju "Vesti" u MUP-u Srbije.

Kako kaže Vanja Vukić, državni sekretar MUP-a Srbije, Dikić je postavljen na jedino slobodno mesto na koje je mogao da bude raspoređen u skladu sa činom i stručnom spremom.

- Stanje u Žandarmeriji je redovno i nema govora ni o kakvoj pobuni - izjavio je Vukić.
 

Spasao ga generalski čin


Uprkos medijskim natpisima o navodnoj umešanosti Dikića i njegovog brata Dragana, koji radi u Obaveštajnom odeljenju Žandarmerije, u razne kriminalne radnje, protiv njega nije pokrenuti ni krivični ni prekršajni postupak. Zbog toga, on je nakon smenjivanja po zakonu morao da bude prebačen na radno mesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i činu. Budući da je i dalje general policije, što je čin koji dodeljuje Vlada Srbije, on je morao da dobije mesto adekvatno tom činu. 


Izgubio podršku Dačićevog savetnika


Čim je pre četiri godine postavljen na mesto komandanta Žandarmerije, po MUP-u su se pojavile informacije kako je Dikić imenovan na lobiranje jednog od najbližih saradnika i savetnika ministra Dačića. Preko ovog savetnika, Dikić je uspevao da godinama na brz način nabavlja najmoderniju opremu i oružje za Žandarmeriju koja je sada među najopremljenijima u regionu. Međutim, pre nekoliko meseci, odnosi Dikića i tog savetnika su iznenada zahladneli, pa je gubitkom te podrške, Dikić ostao bez zaštite koja ga je držala na mestu komandanta Žandarmerije. 

2024 © - Vesti online