Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 09.07.2013.
06:12
D. Đorđević - Vesti A

I Bog nas je urekao

Put do planinskog sela Smiljević kod Vranja je zemljan, izrovan, krivudav i završava se ispred seoske crkve Svete Petke. Do kuće Stamenkovića ide se puteljkom naniže kroz šumu, pa se izlazi na proplanke obasle nekošenom travom i drvećem, pa onda uzbrdo.

Porodica Stamenković ispred udžerice
 


Vodi nas omalen, četvrtast čovek, plećat i snažan, kosi kratkim, zdepastim nogama visoku travu ispred nas i pazi na zmije kojih ima na svakom koraku. Bez njegove pomoći teško da bismo pronašli naherenu stogodišnju kuću na vrh jednog visa uklesanu među stenama i kamenjem. Tu žive Branislav i Sunčica Stamenković i njihovo petoro dece: 22-godišnja Srđana, 18-godišnji Stefan, 14-godišnja Slađana, 13-godišnja Milica i 9-godišnji Miloš.


Dočekuje nas najmlađi Miloš, musav u licu, sa pocepanom trenerkom i patikama koje samo što se ne paspadnu. Raduje se kolačima koje smo doneli, trči ispred nas da obavesti majku, brata i sestre.


Izlazi otac Branko i kaže da su svi na broju osim Stefana, koji pomaže drugu da obavi poslove na imanju.

Jasmina, Milica, Sunčica, Srđan i Miloš
 


- Nije baš dobrog zdravlja, ali ne radi teške poslove. Barem će on danas biti sit, tamo će jesti, a to je kod nas retkost. Zdrav sam, supruga takođe, sin Srđan i on, a devojčice isto mogu da odrade neke poslove. Znate li šta me čudi i šta mi noću baca oči na plafon, pa do zore ne mogu da zaspim, pitam se zašto ne možemo da se prehranimo, više ne tražimo, da imamo kuću, bilo kakvu, ali da je čvrsta, a ne kao ova koja će jednog dana žive da nas zatrpa? Pitam se kako ne mogu pored snage i bistre pameti da zaradim para za hleb deci, novu odeću, obuću, da školujem decu? Zašto da mi umesto zemlje u nasleđe ostane kamen za pod glavu? Svud okolo pevaju ptice, čini nam se samo kod nas plaču - pita se Branko i uzdiše.

KIŠA I KANTE

U spisku živih

- Dolaziše televizije iz Vranja, ama ništa. Mi ne primamo socijalnu pomoć, zašto? Stvarno zašto, nema li nas u spisak živih, naša deca nisu li bitna za ovu državu, a sutra da zatreba dobošar prvi će da dođe i uruči poziv da je brane?! I, braniće je jer ona su naučena da vole svoju Srbiju - dopunjuje Branko.

Nasledio je od predaka više od 100 godina staru kućicu pletenicu na brdu među stenama, od zemlje 100 kvadrata ispod kuće i ništa drugo. Livada napuštenih, neokošenioh, koliko hoćeš, pa odlazi kosi ručno, doteruju mu komšije seno, a on im za uslugu to odrađuje na njivi.


- Krvavo smo žena i ja radili da bismo stekli dve krave, da imamo jednu svinju i 10-ak kokošaka. To je sve. Nemamo nikavu mašinu, ni ručna kolica, samo kopače i motike. Da nema krava, svi bismo se obesili na prvu divlju kruške, pa neka nas slikaju za Beograd, za glavešine naše. Krave su othranile mlekom decu, a tele koje prodamo vrati dugove u prodavnicama u susednom Vlasu. Uzimamo samo brašna jer trošimo po 50 kile mesečno, pasulja kod ljudi, malo krme za svinju. … Daju nam, znaju kad prodamo, vratimo sve dugove - uzdiše Branislav.

Branko i Miloš ispred podruma koji služi kao štala
 


- Tato, a televizor kad ćemo da kupimo? - upada mali Miloš.


Branislav briše graške znoja koje mu naglo probijaju čelo, miluje ga po kosi:


- Kupićeš ti, sine, ako tata ne može. Tebe, Bog nije uročio, milo si dete, ti, milo.
Kuća - pletara od pruća, kamena, na nekoliko mesta greda, letvi i blata pomešanog sa slamom. Raspucala, izleteo negde kamen, letva, greda. … Krov u talasima, nema svih crepova, gde nema, tu su lesonit i lim. Unutra, jedna veća soba, jedna manja i tesan hodnik. Svuda se vide tragovi skorašnjih kiša. Kada lije, unose se limene kante, prosipaju dok ne prođe.

Lisice i vukovi

Kokošarnik je tipičan planinski, od dasaka, sa malim otvorima na koje se uveče stavljaju veliki kamenovi. Moraju, jer bi lisice koje se šetaju okolo sve kokoške odnele. Od vukova ih brane psi, njiihov Džeki i Bobi, koji su smešteni ispod olupine starog šporeta.

U manjoj sobi šporet, a na gvozdenom krevet spavaju Jasmina i Milica. Polovina sobe je natrpana odećom, svako zna u kom delu je čija. Sve je staro, pocepano, izbledelo. … U uglu lesonit, kad krene kiša, stvari se nose u drugu sobu, pa se kasnije vraćaju.


Suzana, omalena, zbita 42-godišnja žena, udala se iz planinskog sela Babina Poljana iznad Vranjske Banje, vadi iz rerne tepsiju sa ispečenim ovećim hlebom. Miris vrućeg hleba golica nozdrve, deca se tiskaju oko šporeta, čekaju da se ohladi malo, a osmeh ozaruje lica. To će im danas biti jedino za ručak, drugog nemaju, ima malo krompira za večeru, mora da se raspodeli da stomak ne zavija.


Srđan oseća sparinu u vazduhu, biće popodne provale oblaka, a pre toga krenuće do obližnje šume, pojavili se vrganji. Ubraće za njih da pojedu, ako ostane, sušiće za prodaju, moraće da krene na vreme da ga grmljavina ne uhvati u šumi.

BEZ SOCIJALNE POMOĆI
Sunčica i Branislav pokazuju u oveću sobu, okrečenu jer bila je skoro slava. Branislav pokazuje gde je krpio blatom plafon. Pod zemljan, dva kreveta, jedan drveni, drugi metalni, pored omanjih prozora dugačak sto i sa strane dve drvene klupe za sedenje. Stolica nema, to je luksuz.


- To je šta vidite, imamo ta dva kreveta, tu spavamo u jednom ja, Branislav i Miloš, u drugom Srđan i Stefan, a u sobici gde je šporet na tom krevetu Jasmina i Milica. To je leti, a zimi, u ovu oveću sobu unesemo šporet, postavimo i taj treći krevet, u jednom ćošku naše stvari, u drugom dečje i tu smo svi. Tu spavamo, sedimo, jedemo, deca uče. Nemamo radio ni televizor, nemamo mašinu za pranje veša, frižider, zamrzivač, nemamo ni peglu, ništa! Pobogu, ljudi, nemamo dinar u džepu, sve što kulukom zaradimo potrošimo na brašno i nešto hrane. Deca idu u susedno Vlase u školu, treba da se obuku, snalazimo se, daju ljudi, a onda perem dok se ne skroz ne pocepa - priča Sunčica i ne veruje bilo kakvoj pomoći.


- Tato, ja ne odo' u školu u Vranje, a htela sam Poljoprivrednu - prekida ćutanje Jasmina.


- Ćuti, dete, odakle pare, znaš da je to nemoguće, što ti je Gospod dao zahvali - savetuje je Branisalav.

Domaći sapun

Imaju vodu napolju, doveli su im sa izvora preostali meštani sela, bez para jer su se sažalili na sirotinju. Nemaju sredstva za higijenu, kupaju se, peru ruke, odeću, sve svinjskim domaćim sapunom. Nemaju ni NjC, napravili su nešto nalik tome, iskovan od bagremovih grana, ali nemaju da ga pokriju i zaštite sa strane.


Stamenkovići nemaju socijanu pomoć, a to je pitanje za Centar za socijalni rad u Vranju. Imaju samo 2.500 dinara dečjeg dodatka za Miloša, jer Jasmina je završila 8. razred i njoj pomoć više ne pripada.


Tužna je priča Stamenkovića, stoje kao kamenj, ispraćaju nas nemo, bez glasa. Žele samo da rade, da žive. … Trenutno duguju oko 20.000 dinara, nadaju se da će u nevelikoj baštici roditi krompira, luka, paprike i kupusa. Nekad naiđe grad i sve sravni sa zemljom. Ali, oni žive sa nadom, da posle lošeg mora doći dobro.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svaka para za popravku doma
Utorak 09.07.2013. 09:39
Hajde Srbi svako sa ovoga portala po $10-15 ko moze koliko da pomognemo.
Utorak 09.07.2013. 11:20
Vučića, Dačića, Nikolića...... zatvoriti u istu kuću za petnaestak dana siguran sam da će probelm odmah biti rešen.
Utorak 09.07.2013. 09:59
...a sutra da zatreba dobošar prvi će da dođe i uruči poziv da je brane?! I, braniće je jer ona su naučena da vole svoju Srbiju - dopunjuje Branko...Ово је суштина проблема због чега имамо то што имамо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online