Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 11.09.2014.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Sanjali kozu, a dobili stado

Siromašnoj porodici Stojiljković: Slobodanu (37) i Sanji (28), kao i njihovoj deci Luki (9), Lazaru (8), Mariji (4) i dvomesečnim blizancima Petru i Pavlu, reporteri "Vesti" isporučili su s velikim zadovoljstvom sedam koza, dar dobrotvora i čitalaca "Vesti", što ih je u prvi mah šokiralo, a potom su usledile salve smeha, na kraju i suze radosnice. Sada znaju da više nikad neće biti gladni i da je to zalog za njihov novi početak.

Pomogli i domaći humanitarci: Stojiljkovići sa Novicom Cvetkovićem
 

"Hvala svima na velikoj pomoći, naš san da imamo stado koza je ispunjen, da imamo mleka, sira, da možemo da stado širimo i da naša deca puno lakše žive nego dosad. Mališani se toliko raduju da se ne odvajaju od koza, a Luka čim dođe iz škole odlazi sa ocem da kosi travu i sakuplja seno. Imamo već jedan veliki plast, a biće ih još... Koze smo smestili u pomoćnoj prostoriji Slobodanovog oca", priča nasmejana Sanja, koja brine o petoro dece, a posebno o blizancima Petru i Pavlu.

Kozice za hranu i igru: Mali Stojiljkovići
 

Inače, reporteri "Vesti" imali su dosta problema dok nisu nabavili kvalitetne domaće koze, dobre mlečne pasmine. U okolini Vranja nije bilo lako da se kupe, a čim bi se saznalo da je kupovina humanitarnog karaktera, cena bi se naglo uvećavala, a zahtevi pojedinaca da ih prevezu do zaseoka Berivojštice, planinskog sela, bili su bezobrazno visoki.

Predaja koza u Golemom Selu
 

Naša upornost se na kraju isplatila pa smo koze za prodaju pronašli u selu Izumnu kod Vranjske Banje, kod kozara Predraga Stamenkovića, o kome smo nekada pisali u "Vestima" kao o mladom čoveku koji je rešio da ostane na selu i posveti se kozarstvu. Sedam kvalitetnih koza dao nam je za 50 evra po komadu. Svaka čast!

Potom su koze prevezene u automobilskoj prikolici, a te nezahvalne uloge i organizacije se latio dobrotvor Zoran Tasić iz Vranjske Banje: pronašao je ljude voljne da prevezu koze za svega 20 evra, a udaljenost je bila 40 kilometra u jednom pravcu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Iz jedne planine išlo se u drugu, lošim neravnim putem. U Golemom Selu, reporteri "Vesti" su kupili dve plastične kante za mleko, a ostatak od 2.000 dinara uručen je Stojiljkovićima da im se nađe za bebe.


- Do sada su nas pratile samo muke, puko preživljavanje od danas za sutra... Osim bašte koja je mala i branja pečuraka, drugog posla nismo imali. Sada imamo stado od osam koza, sedam poklonjenih i jedna naša, presrećni smo, čuvaćemo i umnožavaćemo naše bogatstvo - obećava mlada majka Sanja, koja ne može da doji blizance jer ima benigni tumor na dojci.

- Pozdravite sve naše dobrotvore, recite im da su usrećili jednu porodicu iz planinskog sela gde se putem čak i peške teško prolazi, i da su im omogućili da krenu u novi i srećniji život - poručuju Stojiljkovići, dok odlazimo iz njihovog doma. Srećni i zadovoljni jer je još jedna akcija našeg lista uspešno okončana.

Darodavci

Kupovinu koza su omogućili svojim donacijama: Eva Marija i Dušan Škof iz Bajrota sa prijateljem Nemcem Fajtom Hogmajerom, koji su darovali su 200 evra, Milena Petrović iz Nemačke 100 evra i student Novica Klačar iz Melburna u Australiji 150 AUD.

 

Stiže i jarac

- Koze su izuzetne, pomuzli smo ih i bilo je punih kanti mleka. Suze su nam pošle na oči. I baš zahvaljujući čitaocima "Vesti" javio se i jedan dobrotvor koji ovih dana namerava da nam kupi i jarca čime bismo kompletirali stado. Nadamo se da ćemo na proleće imati puno jarića u dvorištu, da će biti radosti i veselja napretek - kažu zahvalni Stojiljkovići.

 

Paket iz Beča

Na adresu Stojiljkovića stigao je i lep poklon-paket i dar od 30 evra dobročinitelja iz Beča, bračnog para Karla i Đine Johimstala i Aleksandre. Donaciju su pomogle i porodice Čeperković iz Žiče s malim rođacima Lenom, Anom i Sofijom i Tmušići iz Kovača. Radovali su se i pismu Aleksandre iz Beča: "Vaša sudbina je mene i moje koleginice u vrtiću u Beču i svu moju familiju u Kraljevu potresla i odmah smo se dogovorili da vam malo olakšamo situaciju. Bebama sve najbolje, njihovoj mami puno snage da izdrži i neka bude zajedno sa tatom ponosna na predivnu decu. Verujte, niste sami..."

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST U pravi čas - za kiriju
HUMANITARNI MOST Prava pomoć u pravi čas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online