Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Svaka para za popravku doma

Nedavno su reporteri "Vesti" uručili ček od 200 kanadskih dolara, koji je učesnica u brojnim akcijama Humanitarnog mosta, Borka Stambolija iz Stoni Krika u Kanadi, poslala porodici Branislava Stamenkovića iz planinskog sela Smiljević kod Vranja. Nažalost, Stamenkovići još nisu uspeli da ga unovče. Razlog tome je, između ostalih, taj što Branislav, na koga je naslovljen ček, još čeka na ličnu kartu koju nije imao!

Ćerka pomaže nepismenom ocu: Slađana Stamenković sa ocem Branislavom
 

Za ovaj dokument je podneo zahtev tek onda kada mu je ček i uručen, pošto drugačije ne može da ga unovči. Ipak, nada se da će i to uskoro biti gotovo.


- Zahvaljujemo našoj predobroj dobročiniteljki iz daleke Kanade, na daru kao i toplom pismu u kome nas bodri i želi da i nama dođu lepši i bezbrižniji dani. Kako do sada nisam imao lična dokumenta, ceo proces oko unovčavanja čeka je otežan i prošlo je već mnogo vremena. Nepismen sam i za mene je sve to mnogo komplikovano.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Prvo, mi živimo na planini, na jednom brdu, i moramo peške do puta, a onda autobusom u Vranje. Da bih obavio bilo šta oko papirologije, sa mnom moraju da pođu i drugi ljudi, ovoga puta ćerka, kako bih bilo šta završio. Otišli smo u banku, poneo sam ličnu kartu, kad tek tad shvatih da je ona istekla. Nisam mogao da izvadim drugu niti sam o tome mislio, onda kada u kući nismo imali ni prebijenu paru.

Nemaština u srce dira

Razlog zbog koga je Borka Stambolija iz daleke Kanade poželela da pomogne upravo porodici Stamenković iz Smiljevića je, pre svega, teško breme nemaštine koje ih godinama pritiska.
- Dugo vremena nisam bila u prilici da pomognem nekome od ugroženih zemljaka u otadžbini, pošto sam pre nekoliko godina ostala bez voljenog supruga sa kojime sam do tada to činila. Život mi se naglo promenio, pa je od tada sav teret spao samo na mene. Saznavši posredstvom "Vesti" za zlu sudbinu Stamenkovića i uslovima u kojima žive, odlučila sam da im pomognem, sa nadom da će još neko slediti moj primer i pomoći im da se izvuku iz kandži siromaštva - objasnila je, između ostalog, u svom pismu dobrotvorka Borka Stambolija.

- Nisam ni znao da je problem to što je istekla. Molim vas da se u moje ime izvinite toj dobroj gospođi, čiji ćemo prilog utrošiti na popravku kuće. Šta da vam kažem, kad ne znam ni da se potpišem, pa ostavljam otisak svog palca... - kaže Branislav, i moli one koje ubuduće žele da mu pomognu, da ne šalju čekove zbog otežanog unovčavanja u Vranju, kao i zbog drugih, ličnih problema.


Od novca koji su do sada dobili, jedan deo čuvaju za školovanje ćerke Slađane, za sledeću godinu, jer su ove zakasnili sa upisom u školu i u Dom učenika.


- Sa decom radimo oko kuće, ono što je najbitnije i najhitnije. Popeli smo se na krov da promenimo crepove koji su nedostajali i da izmažemo takozvane maije na sastavima kako kiša i sneg ne bi kvasili sobe kao do sada. Uveli smo vodu od česme u kuću i postavili sudoperu. Uh, kako su se obradovali supruga Sunčica i ćerke Jasmina i Milica... Izbetonirali smo i svinjac, pa sada čuvamo dve svinje, što je naša najveća radost. Isto tako bih se ovom prilikom zahvalio i sugrađaninu Vladici Stanojkoviću iz Vranja, koji nam je darovao dva kauča i tepisone, tako da sada imamo prave krevete, a ne one rasklimatane. Kupili smo dovoljno brašna za zimu, krompira, pasulja i kupusa. Drugo, ako ima - navodi redom Branislav.


Njegova porodica, supruga Sunčica i petoro dece: Srđana (22), četiri godine mlađi Stefan, Slađana (14), Milica (13) i Miloš (9) su zadovoljni i zahvalni na svemu što im dobri ljudi poslaše. Bili su sami na jednom visu, bez posla, bez ikakve socijalne pomoći. Živeli su bedno, sirotinjski, od danas do sutra, a sada zahvaljujući humanim čitaocima "Vesti", mnogo toga se promenilo i više ne gladuju.


- Dobrim ljudima koji pomogoše nama ubogima hvala, a od Boga za njih i njihove porodice tražimo milost i ljubav - ističe Branislav, koji čeka da mu stigne nova lična karta i krene u banku da unovči ček dobročiniteljke iz Kanade, o čemu će i nas obavestiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online