Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.07.2013.
04:42
D. Đorđević - Vesti A

Srbija: Sirotinja kao sudbina

Goran i Jasmina Aleksić, iz planinskog sela Gradnja, 20-ak kilometra udaljenog od Vranja, očekuju treće dete. Jasmina je u šestom mesecu trdunoće, raduju se dolasku na svet devojčice. Raduju se svi, njihov sin 10-godišnji Stefan i 8-godišnja ćerka Aleksandra posebno. Ništa neobično, reklo bi se porodična idila u Srbiji. Ali, nije, baš, tako. Aleksiće prati usud nemaštine i siromaštva od kako znaju za sebe. Ne zato što ne mogu da rade, već što nemaju gde da rade, što se potucaju po selu i naseljavaju stare kuće koje renoviraju i održavaju potomcima vlasnika koji žive daleko od rodnog sela.

Stefan i Aleksandra Aleksić

Goran je još kao dete sanjao komad hleba.


- Rodom sam iz Trstene, sela koje je sada uz administrativnu granicu sa Kosovom i Metohijom. Reka nas deli od opštine Kosovska Kamenica. Bili smo 12-oro dece, a od druge majke još četvoro. Dakle, ukupno 16. U međuvremenu neki su umrli, za jednog brata znam gde je, ali ga nikad nisam video i upoznao. Kako je završio kao dete u Bujanovcu, to ne znam. Ostalo nas je 11. Svi se čujemo povremeno, nema svađe između nas, jer nema oko čega da se sporimo. Imovinu nemamo, kuća u rodnom selu je pala dok smo bili mali - počinje priču Goran.


Sestre su se udavale, neke i više puta, retko koja je imala dobar život, većina njih je patila i trpela sve u porodicama da bi sačuvala oko sebe decu. Neki su otišli da žive u kućama svojih žena, školu nisu učili i gotovo svi su šumski i najamni radnici po selima.

Dnevnica za obrok

- Kakva škola, to što smo morali, završili smo bez učenja. Nismo imali ni knjige, sveske, ništa ako nam ne bi dali u školi besplatno. Ko je mogao da uči kad noću sanja hleb namazan svinjskom mašću, zato, čim smo ojačali, sa 15 godina odlazili smo u nadničarenje, ovde u planinama, u seču drva. Čekali su nas najteži poslovi, ali i zarađena dnevnica koja je omogućavala da se prehranimo - kaže Goran.
 

Goran i Jasmina Aleksić sa decom
 



Jasmina je bila dete razvedenih roditelja iz nekog planinskog sela u opštini Vladičin Han.


- Upoznali smo se, zavoleli, rešili da se venčamo iako nismo imali gde da stanujemo. Seljani iz sela Gradnja su nam pomogli, došli smo do vlasnika kuće gde smo se uselili i imali zadatak da istu čuvamo i održavamo. Vikendica nema pomoćne prostorije i štale, tako da smo imali gde da stanujemo i posadimo bašticu. Zato je Goran morao da ode u Dolovo kod Pančeva i zaposli se kao fizički radnik. Tamo je radio do 2011. godine dok firma nije propala, a on morao da se vrati kući. Sad radi po šumama, nadniči kako bi zaradio osnovno za hranu. Drugo nemamo, kad nam neko udeli bilo šta od odeće nastaje radost, posebno kod dece Aleksandre i Stefana - dopunjuje priču Jasmina.

Majstor samouk

Kad je gazda kuće ovog proleća rešio da tu pređe da živi, dobili su razuman rok da se isele. Morali su da idu po selu i pitaju gde ima napuštena kuća kako bi se uselili i održavali je.


- Naišli smo na dobre ljude, familiju Popovića zvanu Škoparci iz Vranja koja ima staru porodičnu kuću pored potoka u selu. Pristali su da nas puste u kuću, ali da je sredimo. Zahvaljući pomoći ljudi, humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" iz Kanade, sa kojoj smo uspostavili kontakt preko reportera "Vesti", dobili smo 500 evra i krenuli u sređivanje - navodi Goran.

Kuća koju Goran sređuje
 


Kuću sređuje Goran jer je naučio osnovne građevinske radove radeći po okolini Pančeva. Pomaže mu supruga Jasmina.


- Ne dižem teško, ali moram da pomognem, ne može Goran sve sam. Očvrsli smo mi, planinska smo, mučena deca. Važno je da smo u selu, da nam je blizu škola gde Stefan pohađa treći razred, a Aleksandra, prvi. Dobri su učenici i to nam je drago - s ponosom ističe Jasmina.


Kuća se popravlja užurbano, jer Goran mora u šumu, na radi i zaradu. A zarada od pet do osam evra za 12 sati rada sa drvima. Zalihe brašna ponestaju, osim bašte pored kuće, opet, neće drugog biti. Sve moraju da kupe, od mleka za decu, pa ostalo. A, dolazi i beba.


- Samo da smo živi i zdravi, sve će biti. Deca nikad nisu mnogo. Ona su najveća naša radost. Zato i kad radim najteže poslove znam da je to zbog porodice. I, nije mi teško - završava priču Goran.
 

Škola zatvorena

Selo Trstena je na tromeđi opštine Vranje, Leskovac i Kosovska Kamenica, a nalazi se na nadmorskoj visini od 823 metra. Danas selo ima samo 62 stanovnika, čija je prosečna starost 57 godina. Živi se od poljoprivrede, seče drva i proizvodnje ćumura. Do osamdesetih godina prošlog veka u selu je radila osnovna, četvorogodišnja, škola, koja je sada zatvorena, a malobrojna deca idu u školu u Vlase.

 

Pusti pašnjaci

Selo Gradnja je ime dobilo po nekadašnjem gradu, koji je po predanju bio blizu ušća Građanske reke u Veternicu, a njegovi stanovnici imali njive u današnjoj mahali Carinske Luke u Vlasu. Kuće su bile pored reke, u blizini škole i crkve a kolibe i trle po bregovima gde su sada kuće, jer su se vremenom ljudi selili bliže svojim njivama, pašnjacima i šumi. Danas ovde živi 200 stanovnika, ali selo polako izumire.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.07.2013. 09:37
Хоћете да кажете да је Бог крив за њихову сиротињу? Криви сте ви, јер сте уништили Србију, али истина ће кад тад изаћи на видело!
Utorak 09.07.2013. 14:06
Dok god je sloge, biće im dobro zajedno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online