Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Pomoć u pravi čas i na pravom mestu

Anonimna donatorka i redovna učesnica u akcijama Humanitarnog mosta iz daleke Australije, poželela je nedavno da obraduje siromašnu porodicu Aleksić iz sela Gradnja, kod Vranja, poslavši im posredstvom Redakcije "Vesti" iz Sidneja donaciju od 400 dolara sa željom da uvedu struju i kupe ono što im je najpotrebnije. Tada nije znala da će im taj dar stići u više nego dobar čas, kako bi mogli da zbrinu najmlađu ćerkicu, osmomesečnu bebu Saru.

Očistila bunar: Jasmina Aleksić


Putem preko planine Goč, kako bismo stigli do Aleksića i kuće gde stanuju, pratila nas sipljiva zimska kiša, brojne krivine i izuzetno loš put na pojedinim deonicama. Terenskim kolima morali smo kroz veliko blato, a trebalo je preći i nadošlu Građansku reku. Kao da je Bog bio milostiv, pa je kiša prestala, a Aleksiće smo zatekli pored bunara u dvorištu kojeg osposobljavaju za upotrebu. Saznavši razlog naše posete, silno se obradovaše.

- Hvala dobročiniteljki iz daleke Australije, koja se setila nas, ljute sirotinje. Verujte, nismo znali šta ćemo ni kako ćemo, obzirom da smo nedavno dobili lekarski uput da Saru odvedemo u Institut za ortopedsko - hirurške bolesti "Banjica" u Beogradu, jer ima problema sa jednim kukom. Najverovatnije će biti potrebna operacija da se vrati u normalno stanje. Toliko smo se obradovali ovom prilogu... Stigao nam je bukvalno kao dar sa neba. Imaćemo dovoljno za put i sve što nam tamo treba, kao i da kupimo i ostavimo hranu Stefanu i Aleksandri, koji će ostati kod kuće sa rođacima. Bog jedini, neka našoj dobročiniteljki donese najveće darove: zdravlje, sreću, napredak i veselje! - kaže uzbuđeno Jasmina, majka Stefana (10), Aleksandre (8) i bebe Sare, dodavši:

Stigli u Beograd: Majka Jasmina Aleksić sa bebom Sarom

- Bunar pored koga smo, od gazde je kod kog stanujemo. Dugo niko nije ovde živeli, pa je bio zapušen. Odlučili smo da ga očistimo, pa da poteče voda. Da sa njom sve krene nabolje. Goran zbog teškog rada u šumi, često ima bolove u kičmi, pa sam se ja spustila i čistila sama bunar. Pomoću "štapa i kanapa". Nije me strah, šta ću, ja sam seljačko planinsko dete. Navikla sam na težak rad odmalena i da se borim kako bih preživela. Punila sam kofe sa zemljom, kamenjem raznim đubretom, a onda je potekla voda. Koja sreća?! Sada ćemo imati vode u izobilju! Ovde nema vodovoda, već smo išli na izvor ili kod komšija. Ovo je naš spas, naša velika blagodat.


Ubrzo su morali da se spremaju da krenu za Vranje, na autobusku stanicu, kako bi krenuli uveče put Beograda.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Valjda će i naša mala Sara biti dobro posle ove nevolje. Srce nas boli što će morati da prolazi kroz silne preglede i tretmane. Nadamo se da neće morati na operaciju, ali to je po svemu sudeći neminovno. Nadamo se da će dragi Bog da usliši naše molitve... - dopunjuje je glava porodice, Goran Aleksić rodom iz Trstene, sela uz administrativnu granicu sa Kosovom i Metohijom.


Na rastanku, vidno zabrinuti, kažu da će javiti kako je sve proteklo sa Sarom, blagosiljajući dobrotvorku iz daleka, koja im je pomoć poslala baš onda kada im je to bilo najpotrebnije.
 

Deca najveće blago

- Goran i ja smo deca iz siromašnih porodica. Upoznali smo se, zavoleli i rešili da se venčamo, iako nismo imali gde da stanujemo. Seljani iz sela Gradnja su nam pomogli, došli smo do vlasnika kuće gde smo se uselili pod uslovom da je čuvamo i održavamo. Goran radi po šumama, nadniči, kako bi zaradio za hranu. Imamo gde da stanujemo i posadimo bašticu i to nam je dovoljno. Drugo nemamo, ali imamo ono najvažnije, a to je veliku ljubav. Deca su nam sve. Zato i kad radimo najteže poslove, znam da je to zbog naše porodice i ništa nam nije teško. Samo da smo živi i zdravi, sve ostalo će doći na svoje - ispričala je Jasmina.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Biće im toplo ove zime!
HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
HUMANITARNI MOST Iznenađenje za siromahe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online