Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.05.2013.
12:37
Đ. Barović - Vesti A

Poništen namešteni oglas za zapošljavanje

Kancelarija za saradnju sa dijasporom povukla je sporni konkurs, objavljen 30. aprila, čime je i zaustavljena bura oko nameštanja radnih mesta u ovoj vladinoj instituciji. Ipak, u intervjuu za "Vesti", direktorka Kancelarije, Slavka Drašković kaže da je taj oglas bio u skladu sa zakonom, a da je povučen zbog "promene organizacione strukture nastalih usled izmena i dopuna Zakona o dijaspori i Srbima u regionu".

Slavka Drašković, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom

Šta je istina u vezi sa oglasom?
- Oglas je u potpunosti u skladu sa zakonom. Sistematizacija radnih mesta Kancelarije prošla je zakonsku procedure, uključujući kontrolu resornih ministarstava i Službe za upravljanje kadrovima. Za šest meseci smo postigli odlične rezultate i zbog toga mi je žao da se ovakve priče pojavljuju u medijima.


Za jedno radno mesto se tražio isključivo Matematički fakultet. Zar to nije nelogično?

- Matematički fakultet je tražen za radno mesto koje se bavi poslovima iz IT oblasti, koji se odnosi na onlajn učenje, elektronski bukvar i slično. Međutim, Kancelarija je obustavila izborni postupak po ovom oglasu zbog promena organizacione strukture nastalih usled izmena i dopuna Zakona o dijaspori i Srbima u regionu.


Kada će oglas biti ponovljen?

- Postupak će se nastaviti u najkraćem mogućem roku nakon neophodnih izmena u Pravilniku.

Doznake

Priča o dijaspori je do sada bila uglavnom priča o doznakama?
- Prema zvaničnim podacima doznake srpske dijaspore iznose 2,7 milijardi evra, a nezvanično je reč o duplo većoj sumi. Međutim, sve druge dijaspore, istu količinu novca svojim maticama obezbeđuju kroz razne investicije, što sa Srbijom nije slučaj i to treba da se menja.

U Nišu ste otvorili kancelariju, u čemu će se razlikovati od onih koje su već postojale?
- Do sada su te kancelarije postojale deklarativno i gotovo da nisu imale nikakav praktični značaj za pripadnike dijaspore, niti za neke potencijalne investitore.


Šta će biti drugačije?
- Ova kancelarija će biti otvorena za dijasporu 24 sata. Naši ljudi iz rasejanja će na jednom mestu napokon moći da saznaju sve što ih zanima, od dobijanja ličnih dokumenata do podataka o potrebnim papirima za ulaganja u zemlju.


Ko će biti garant da će oni zaista rešavati probleme?
- Lokalna samouprava pre svega, a u ovom slučaju grad Niš, zatim Kancelarija kao služba Vlade. Svi zajedno ćemo brzo reagovati.

Smotra

Osim Vas, na otvaranju Evropske smotre folklora nije bilo drugih predstavnika države?
- Kao što znate, Vlada ima mnogo posla.
Verujete da nije namerno?
- Apsolutno nije namerno, naprotiv. Imamo dobru komunikaciju oko pitanja dijaspore, a i Srba u regionu.

POVEZANE VESTI

Subota 25.05.2013. 19:16
To je normalno danas. Imao sam posao. Dosao drugi preko veze i koji nema pojma i nece da radi a mene sklonili. Nije bitno dal znas posao,bitna je veza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online