Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Nedelja 19.05.2013.
01:09
D. N. Petrović - Vesti A

Nikolić: Nećemo da sečemo vene

Predsednik Tomislav Nikolić, pred dolazak ministra spoljnih poslova Nemačke Gvida Vestervelea u Beograd, kaže da se nada da će Srbija dobiti datum za pregovore sa Evropskom unijom, ali i da se neće odreći Kosova i Metohije.

Srbija je uradila sve što je mogla: Predsednik Tomislav Nikolić

- Uradili smo sve što je bilo moguće, otvorenog srca prema građanima, mirne savesti prema EU. Prolazili smo i kroz veća iskušenja, proćićemo i kroz ovo - rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje sa kakvim stavom dočekuje Vestervelea, koji insistira na hitnoj primeni Sporazuma Beograda i Prištine.


- Nemačka bi trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. Kosovo i Metohiju ne damo. A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Nemačka kakvu bi odluku doneo - rekao je Nikolić.


- Negativna odluka, bilo kog parlamenta ili Evropskog saveta bi mogla da ojača evropski skepticizam. Onda bi bilo teško da ponovo podignemo volju građana da još nešto izdrži - istakao je Nikolić i naveo da nema mesta očaju ukoliko Srbija ne dobije datum.

Traži primenu sporazuma sa Prištinom: Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele

Inače, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele posetu Beogradu počeće privatnom večerom sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a zatim će se sastati i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Posle susreta sa srpskim državnim vrhom Vestervele će otputovati u Prištinu.


Podsetimo, nemački Bundestag će na sednici 27. juna raspravljati o tome da li će Nemačka podržati početak pristupnih pregovora Srbije sa EU. Andreas Šokenhof, visoki zvaničnik partije nemačkog kancelara Angele Merkel, izneo je u septembru prošle godine sedam uslova od kojih će, kako je rekao, zavisiti odluka Berlina.


Među zahtevima Nemačke nalaze se reforma pravosuđa i borba protiv korupcije, vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008. godine, pomirenje u regionu, te potpuna primena sporazuma Beograda i Prištine.

Srbi sa severa Kosova ne prihvataju Sporazum

Ostaju u Srbiji: Srbi sa severa

- Albanci su i po tumačenju Beograda dobili šta su hteli, nama ne odgovara ni beogradsko tumačenje sporazuma, a o prištinskom i da ne govorimo. Moguće je da će doći do raspuštanja skupština opština i smene predsednika, moguće je da će nam ukinuti plate, ali srpski narod na severu ovakav Sporazum prihvatiti neće, makar nas svakodnevno motkama i kundacima tukli - ističe Miladin Radovanović, biznismen iz Zubinog Potoka.

Takođe, Nemačka traži početak uklanjanja srpskih institucija na severu Kosova, kao i uticaj Beograda na Srbe na severu Kosova kako bi sarađivali sa Euleksom i Kforom. Od Srba na Kosmetu traži se "promena svesti", a od Beograda i Prištine da pred kamerama potpišu sporazum o dobrosusedskim odnosima.

Berlinu najvažnija primena

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže da Gvido Vestervele dolazi da proveri i "pogura" primenu briselskog sporazuma.
- Sve zavisi od toga šta će biti s primenom. Ostali zahtevi Nemačke pred tim padaju u drugi plan - rekao je Pribićević.

S druge strane, Srbi na severu Kosmeta, očigledno nisu raspoloženi da udovolje Nemačkoj i "promene svest" u cilju integracije u državu Hašima Tačija. U to ih nije ubedio ni prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete Severu. Takođe, Vučić je u petak odložio sastanak koji je trebalo da ima sa predstavnicima Srba iz pokrajine.


Odlaganje sastanka čelnika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije nije mnogo zabrinulo Srbe na severu Kosova i Metohije, jer većina njih zna: da taj sastanak ništa ne bi promenio.
Dobar deo Srba smatra da čelnici opština ne treba da idu na novo "ispiranje mozga" u Beograd i da je najbolje da sačekaju novi sastanak Dačića i Tačija kako bi se preciziralo: kako će se postignuti sporazum implementirati i čemu Srbi mogu da se nadaju.

Albanci hoće da grade kuće

Da će, kad bude formirana, Zajednica srpskih opština na severu ipak imati neka ovlašćenja, posebno u prostornom planiranju, svedoči i žurba Albanaca da u Brđanima, multietničkom naselju u severnom delu Kosovske Mitrovice, započnu još 40 kuća. Albanci iz južnog dela spremaju materijal, a radove još ne započinju, jer se boje reakcije Srba koja bi ugrozila primenu Sporazuma koji njima ide naruku.

Ako je suditi po tumačenjima iz Prištine i reakcijama Albanaca, Sporazum je po Srbe mnogo gori od verzije koju je zvanični Beograd objavio, zato je, sa aspekta Srba na severu, njegova implementacija "nemoguća misija".


Takođe, znatan deo Srba nada se da će Albanci minirati dogovor i da primene Sporazuma neće ni biti, ali i strepi da Dačić ne prihvati i ta nova i još gora uslovljavanja Prištine.


Kako ističe Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, Albanci traže da se odmah raspuste skupštine opština na severu Kosova, da Priština formira privremena tela, da Tači na jesen raspiše izbore po kosovskim zakonima i da se tek potom, opet po kosovskim zakonima, formira Zajednica srpskih opština koja ne bi imala ništa veća ovlašćenja od zajednica opština na drugim delovima Kosova i Metohije.


- To bi značilo da odmah prelazimo u nadležnost Prištine i da Srbija gubi sve nadležnosti na severu Kosova - zaključio je Milović.

Studenti i profesori

Uplašeni da će na njihovim diplomama stajati pečat Republike Kosovo, mnogi studenti Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici već traže mogućnost da se premeste na neki drugi univerzitet u Srbiji. Strahuje se da će se tokom leta osuti pola studenata i da će Univerzitet ostati i bez profesora.
Mnogi roditelji maturanata iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana kažu da će njihova deca konkurisati na univerzitete u Srbiji.

 

Šta kaže Priština?

- Pratimo albanske medije i vidimo da je, po njihovom tumačenju i obećanjima koja albanski političari daju svojoj javnosti, Srbija potpuno izbrisana sa severa Kosova i Metohije, da postajemo Kosovari i da će o našoj sudbini ubuduće odlučivati isključivo Priština. Ako je suditi po ranijim tumačenjima raznih dogovora i predviđanjima, oni su uvek bili u pravu, zato, na žalost, gro Srba više osluškuje vesti iz Prištine nego iz Beograda - kaže jedan od profesora Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.05.2013. 01:28
Neverovatno sta sve covek moze da procita ovde. 1. "A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Nemačka kakvu bi odluku doneo - rekao je Nikolić." - Ironija. Bundestag nije rusio svoju drzavu, on je nju sastavio i formirao jedinstvenu Nemacku! Zato se i zove Bundestag. Nije ti to, crni Nikolicu, srpska skupstina koja donosi odluku da na delu svoje teritorije ne vaze njeni, nego separatisticki zakoni! 2. "Pratimo albanske medije i vidimo da je...Srbija potpuno izbrisana sa severa Kosova i Metohije, da postajemo Kosovari i da će o našoj sudbini ubuduće odlučivati isključivo Priština." - Zar je potrebno biti profesor Univerziteta, pa ovo uvideti, i to preko albanskih medija? Pa citaj "sporazum"!
Nedelja 19.05.2013. 01:19
Jok..ako ne dobijemo datum...ide nov krug spinovanja sve do sledeceg ''obecanog'' datuma sa izgovorom 'eu nema alternativu'' lud zbunjenog
Nedelja 19.05.2013. 07:37
Oni koji su nas bombardovali, razarali, ubijali neduznu deci i gradjane izivljajuci se egzibicionizmom mocne tehnike, uslovljavaju nas da vide "napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008. godine". Traze krivce za osmudjene zavese i namestaj, ali na mikro delicu njihove teritorije. Uslovljavaju nas da se odreknemo nase vekovne zemlje, i to pederski arogantno, potomci istih onih koji gazilu Srbiju, besili, klali i streljali u proslom veku po Srbiji, direktno ili preko svojih krvavih slugu. I sve to bez pijeteta, empatije, sa visine gledajuci pogrbljene ponizne sluge, koje nas navodno predvode i predstavljaju. O Srbijo, da li mozes jos vise da posrnes?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online