Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
10:50
Vestionline, Tanjug A

"Mislite da Albanci neće napasti sever Kosova? I čime ćemo onda da se branimo?"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje nastavak dijaloga ili, kako je rekao, novog tipa dijaloga, o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja juna, ali svakako ne 27. i 28. juna, jer je u ta dva dana planirana promocija vojnika u Kragujevcu i otvaranje Narodnog muzeja Srbije u Beogradu.

Tanjug
Priština nije ispunila niti jednu obavezu iz sporazuma: Aleksandar Vučić

- To mi je važnije od svega drugog, tako da svakako neću biti u Briselu u ta dva dana. Zato neka oni odluče koji će to datum biti, a ja sam spreman da razgovaram, uz pre svega traženje poštovanja Briselskog sporazuma, s tim da i druga stranaka ispuni svoje obaveze - rekao je Vučić novinarima.

Američki papir za Kosovo

Na pitanje da li postoji "američki papir", Vučić je rekao da je bolje da novinari o tome razmisle sami.

- Ja bolje da ne odgovaram. Mislim da svi znaju šta je tačan odgovor, bez obzira na to šta ko govori. Da li su bilo čije ideje na bilo koji način iskazane za Srbiju. Nisu - rekao je Vučić. 

Vučić je istakao da mu je noćna mora pitanje šta delati ako Albanci krenu na sever Kosova uz logističku podršku "zna se već koga". 

- Ako reagujemo, gasimo ili ugrožavamo budućnost dece. I šta je najbolji izbor za Srbiju? Najlakše mi je da danas opsujem sve njih i kažem im šta mislim o njima. Ali moj posao je da brinem o zemlji, sačuvam narod na svojim ognjištima, a ne da to izgubim. Ne smemo dozvoliti da se stvori ni lažni povod za napad - kaže predsednik. 

Ključno je, prema Vučiću, da je nama u interesu da se pitanje Kosova mirno reši.

- Nema toga koji može da nam garantuje da neće pokušati da nasilno zauzmu sever Kosova. Moje pitanje je - šta ćemo da radimo? Čime ćemo da se branimo? Ja hoću da narod to zna. Šta mislite što su posle onoga sa Markom Ðurićem održali 12 vežbi sa kosovskim snagama bezbednosti. Šta mislite zašto? - zapitao je, ističući da se nije uplašio, ali...

- Da li verujete da u naredih pet godina Albanci neće pokušati da zauzmu sever? Znao sam da neće ispunjavati Briselski sporazum.... Da ima garancije - nema problema, neka traje koliko hoće. Ali, onda ništa od evropske perspektive. Ali, ukoliko oni to prekinu i dovedu nas pred svršen čin, pitam se koja je dobra odluka - rekao je Vučić.

Planirani napadi na Kosovu

Upitan šta će Srbija učiniti ukoliko se nastave napadi na Srbe na KiM, kao što je to slučaj poslednjih dana, Vučić je, opširno podsećajući šta se u južnoj srpskoj pokrajini dešavalo od 2001. i 2002, istakao da je odgovor kratak i jasan, ali da će on o tome govoriti opširno.

- Vi danas na Kosovu i Metohiji vidite koordinisane, osmišljene isplanirane i namerne napade na srpski živalj na KiM. To nisu slučajni napadi, to nisu incidenti. To da da nisu etnički motivisani, a napadnate sveštenika u odori i njegovu malu decu, na to ne možete da se ne nasmejete cinično ili bilo šta drugo... Možete da kažete samo žao mi je ovo užas - rekao je Vučić. 

Pitanje Kosova je najteže pitanje i najodgovornije pitanje, koje oslikava sve naše, ali i njegove brige, dodao je. 

- Daću vam odgovor zašto je to tako, najkraći, ali će trajati duže... 2001, 2002, u ekstazi otvaranja prema svetu gde je bilo mnogo dobrih stvari, poneke i loše, živeli smo u uverenju kako je Zapad sve što nam je radio, radio ne protiv nas, nego protiv Miloševića. Uveravali su nas da će se prvo rešavati standardi na Kosovu pa onda status. Onda smo posle 2003. i ubistva premijera Srbije imali još veće napade na Srbe na Kosovu, učestale lakše napade. Onda se dogodio mart 2004. Pogrom na Kosovu, paljenje, rušenje i proterivanje Srba s Kosova - objasnio je Vučić.

Neće se desiti ni u narednih 50 godina

Prema njegovoj oceni, to je bio način da se sa standarda pređe na status. 

- Svima je postalo jasno da Albanci ni u narednih 50 godina neće ispuniti standarde. To su do sada pokazali više puta, kao i to da rade pod direktnom kapom jedne ili više zapadnih sila. Oni su tada pokazali - evo šta može da se desi ako nam ne date ono što hoćemo. Sve je to uvod u samoproklamovanu nezavisnosti 2008. i užasno nereagovanje tadašnje vlasti i užas nereakcije međunarodne zajednice - ističe Vučić. 

On je objasnio da je sve to ispričao kako bi građani Srbije shvatili da se slično dešava i danas, kada je sve veći broj pojedinačnih incidenata na Kosovu u kojima se napadaju Srbi

- To su iskoordinisani i isplanirani napadi na Srbe. To nije slučajno, uopšte. Ne možete reči da nije etnički motivisan napad ako napadnete sveštenika i decu - rekao je on. 

- Na sve to, Evropa je ćutala. Da budem fer, odlično je reagovao američki predsatvnik na Kosovu koji je te napade nazvao pravim imenom - dodaje Vučić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online