Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.05.2013.
14:05
Ekipa "Vesti" A

Dijaspori ne treba Slavkina kancelarija

Fingiranje konkursa kako bi se u Kancelariju za dijasporu zaposlili ljudi bliski direktorki Slavki Drašković i njenom zameniku Aleksandru Vlajkoviću, izazvalo je oštre reakcije širom rasejanja.

Aleksandar Vlajković, Vukman Krivokuća, Slavka Drašković i Rastko Janković

U redakciju "Vesti" pristigli su komentari iz gotovo cele Evrope u kojima se jednoglasno osuđuje ovakvo ponašanje, a neki traže i zatvaranje ove institucije Vlade Srbije.


Dr Vera Mišković Šprajcer iz Minhena smatra da i ovaj slučaj govori kako vlastima u Srbiji dijaspora ne znači ništa.

- Oni nas shvataju kao potencijalnu opasnost i konkurenciju. Umesto nameštenih konkursa, zašto tamo ne bi zaposlili po jednog dijasporca sa svakog kontinenta - kaže ona.


I Zoran Zdravković iz Pfafenfofena smatra da se država potcenjivački odnosi prema svom rasejanju.


- Lično sam se uverio radeći na humanitarnom planu i često putujući u Srbiju da nema podrške države. Zašto se Srbija ne ugleda na Tursku koja i te kako ceni svoju dijasporu - ističe Zdravković.


Mnogo oštriji je Vladimir Pavlović iz Hanovera smatra da je najpoštenije da se Kancelarija za dijasporu ukine.


- Naivno sam poverovao da je ministarstvo za dijasporu ukinuto kako bi se smanjili troškovi i sprečilo rasipanje narodnih para. Ispostavlja se da je to bilo samo mazanje očiju. Neka posao te Kancelarije preuzmu konzulati i svi ćemo biti zadovoljni - kategoričan je Pavlović.

Bojkotom do novog rešenja

Dr Sima Mraović, predsednik Odbora za zaštitu nacionalnih interesa pri Skupštini Srba u Francuskoj, smatra da odgovor Srba iz dijaspore na ovakvo ponašanje čelnika Kancelarije treba da bude jasan i odlučan.
- Treba prekinuti odnose sa Kancelarijom za dijasporu sve dok se ne izabere novi direktor, odgovoran prema teškoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i u saglasnosti sa patriotskim osećanjima Srba u rasejanju - ističe Mraović.

Za Sanju Ilić iz Frajburga direktorka Kancelarije Slavka Drašković je lično razočaranje.


- Već sa izborom zamenika Kancelarije, Aleksandra Vlajkovića, sve mi je bilo jasno. Pa taj čovek je dolazio ovde, u pokrajinu Baden-Virtemberg, da pravi reportaže, ali ne o onome šta se događa u srpskoj dijaspori, već o onima koji mu plate. Verujem da će tih afera biti još, pa je najpametnije zatvoriti tu Kancelariju - predlaže Ilićeva.


I Mirko Jović iz Berlina smatra da dijaspora nema nikakve koristi od Kancelarije, kao što nije imala ni od ministarstva.


- Sporan je i izbor delegata za Skupštinu dijaspore, ali i Savet dijaspore koji bi, takođe, trebalo raspustiti, a da se predstavnici biraju pri konzulatima, preko naših udruženja - naglašava Jović.


Aleksandar Marković iz Pariza, doživotni počasni predsednik Zajednice srpskih udruženja, kaže da se pokazalo kako Slavka Drašković nije za posao koji joj je poveren.


- Pokazalo se da ona suštinski ne voli svoj narod. O tome smo pisali pisma, upozoravali, kumili i molili, ali ništa nije vredelo - odlučan je Marković.


Ništa manje ogorčeni nisu ni u Austriji.


Neđo Nikolić, predsednik srpske Zajednice Gornja Austrija, kaže da se ovakvim aferama Kancelarija legitimisala kao "potpuno neozbiljna".


On smatra da bi država morala da preispita rad ove institucije, a zatim da sa predstavnicima dijaspore dogovori model koji bi nadalje funkcionisao.


- Nadali smo se da ćemo dobiti efikasniji i jeftiniji vladin aparat, ali to se nije dogodilo. Zanima me samo kada će početi da rade transparentno i sa reči, napokon preći na dela - kaže Jelena Mitrović iz Berna.


I Branki Đorđević iz Veinfeldena je neshvatljivo da je jedini rezultat ukidanja ministarstva za dijasporu "otkaz za tri žene".


- Ko zna, možda će tih pet novih "podobnih kandidata" biti posvećeniji nama koji živimo van matice - konstatuje ironično Đorđevićeva.

Janković: Čelnici Kancelarije, izjasnite se

Iz Kancelarije za dijasporu i dalje nema odgovora na pitanje zbog čega je oglas za nove šefove i savetnike objavljen tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, te zašto se za neka radna mesta tražila isključivo diploma Prirodno-matematičkog fakulteta.
Jedini koji je javno istupio jeste pomoćnik direktora Kancelarije, glumac Rastko Janković. On je pozvao Slavku Drašković i Aleksandra Vlajkovića da objasne da li je reč o aferi ili nesporazumu.
- Ni ja, ni bilo koji drugi pomoćnik direktorke nismo ni na koji način bili uključeni u sistematizaciju, već je to u isključivoj nadležnosti direktorke i njenog zamenika. Oni moraju da odgovore i zbog čega je biran takav tajming za oglas, ali i zbog čega su precizirani ovi, specifični uslovi za kandidate - naglašava za "Vesti" Janković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online