Ponedeljak 13.05.2013.
14:05
Ekipa "Vesti"

Dijaspori ne treba Slavkina kancelarija

Aleksandar Vlajković, Vukman Krivokuća, Slavka Drašković i Rastko Janković

U redakciju "Vesti" pristigli su komentari iz gotovo cele Evrope u kojima se jednoglasno osuđuje ovakvo ponašanje, a neki traže i zatvaranje ove institucije Vlade Srbije.


Dr Vera Mišković Šprajcer iz Minhena smatra da i ovaj slučaj govori kako vlastima u Srbiji dijaspora ne znači ništa.

- Oni nas shvataju kao potencijalnu opasnost i konkurenciju. Umesto nameštenih konkursa, zašto tamo ne bi zaposlili po jednog dijasporca sa svakog kontinenta - kaže ona.


I Zoran Zdravković iz Pfafenfofena smatra da se država potcenjivački odnosi prema svom rasejanju.


- Lično sam se uverio radeći na humanitarnom planu i često putujući u Srbiju da nema podrške države. Zašto se Srbija ne ugleda na Tursku koja i te kako ceni svoju dijasporu - ističe Zdravković.


Mnogo oštriji je Vladimir Pavlović iz Hanovera smatra da je najpoštenije da se Kancelarija za dijasporu ukine.


- Naivno sam poverovao da je ministarstvo za dijasporu ukinuto kako bi se smanjili troškovi i sprečilo rasipanje narodnih para. Ispostavlja se da je to bilo samo mazanje očiju. Neka posao te Kancelarije preuzmu konzulati i svi ćemo biti zadovoljni - kategoričan je Pavlović.

Bojkotom do novog rešenja

Dr Sima Mraović, predsednik Odbora za zaštitu nacionalnih interesa pri Skupštini Srba u Francuskoj, smatra da odgovor Srba iz dijaspore na ovakvo ponašanje čelnika Kancelarije treba da bude jasan i odlučan.
- Treba prekinuti odnose sa Kancelarijom za dijasporu sve dok se ne izabere novi direktor, odgovoran prema teškoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i u saglasnosti sa patriotskim osećanjima Srba u rasejanju - ističe Mraović.

Za Sanju Ilić iz Frajburga direktorka Kancelarije Slavka Drašković je lično razočaranje.


- Već sa izborom zamenika Kancelarije, Aleksandra Vlajkovića, sve mi je bilo jasno. Pa taj čovek je dolazio ovde, u pokrajinu Baden-Virtemberg, da pravi reportaže, ali ne o onome šta se događa u srpskoj dijaspori, već o onima koji mu plate. Verujem da će tih afera biti još, pa je najpametnije zatvoriti tu Kancelariju - predlaže Ilićeva.


I Mirko Jović iz Berlina smatra da dijaspora nema nikakve koristi od Kancelarije, kao što nije imala ni od ministarstva.


- Sporan je i izbor delegata za Skupštinu dijaspore, ali i Savet dijaspore koji bi, takođe, trebalo raspustiti, a da se predstavnici biraju pri konzulatima, preko naših udruženja - naglašava Jović.


Aleksandar Marković iz Pariza, doživotni počasni predsednik Zajednice srpskih udruženja, kaže da se pokazalo kako Slavka Drašković nije za posao koji joj je poveren.


- Pokazalo se da ona suštinski ne voli svoj narod. O tome smo pisali pisma, upozoravali, kumili i molili, ali ništa nije vredelo - odlučan je Marković.


Ništa manje ogorčeni nisu ni u Austriji.


Neđo Nikolić, predsednik srpske Zajednice Gornja Austrija, kaže da se ovakvim aferama Kancelarija legitimisala kao "potpuno neozbiljna".


On smatra da bi država morala da preispita rad ove institucije, a zatim da sa predstavnicima dijaspore dogovori model koji bi nadalje funkcionisao.


- Nadali smo se da ćemo dobiti efikasniji i jeftiniji vladin aparat, ali to se nije dogodilo. Zanima me samo kada će početi da rade transparentno i sa reči, napokon preći na dela - kaže Jelena Mitrović iz Berna.


I Branki Đorđević iz Veinfeldena je neshvatljivo da je jedini rezultat ukidanja ministarstva za dijasporu "otkaz za tri žene".


- Ko zna, možda će tih pet novih "podobnih kandidata" biti posvećeniji nama koji živimo van matice - konstatuje ironično Đorđevićeva.

Janković: Čelnici Kancelarije, izjasnite se

Iz Kancelarije za dijasporu i dalje nema odgovora na pitanje zbog čega je oglas za nove šefove i savetnike objavljen tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, te zašto se za neka radna mesta tražila isključivo diploma Prirodno-matematičkog fakulteta.
Jedini koji je javno istupio jeste pomoćnik direktora Kancelarije, glumac Rastko Janković. On je pozvao Slavku Drašković i Aleksandra Vlajkovića da objasne da li je reč o aferi ili nesporazumu.
- Ni ja, ni bilo koji drugi pomoćnik direktorke nismo ni na koji način bili uključeni u sistematizaciju, već je to u isključivoj nadležnosti direktorke i njenog zamenika. Oni moraju da odgovore i zbog čega je biran takav tajming za oglas, ali i zbog čega su precizirani ovi, specifični uslovi za kandidate - naglašava za "Vesti" Janković.

2024 © - Vesti online