Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 13.03.2013.
21:14
Beta A

"Nikolićeve veze s Belorusijom neće doprineti putu Srbije u EU"

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenila je da želja za produbljavanjem prijateljske i ekonomske saradnje izražena tokom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Belorusiji sasvim sigurno nije korak koji će doprineti evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 

"EU sprovodi određen režim sankcija prema Belorusiji, i u tom kontekstu su mu se sve zemlje na putu evropskih integracija pridružile. Sasvim sigurno da se ne radi o adekvatnom režimu (Belorusije) sa kojim se mogu ostvarivati bliski kontakti, odnosno,
radi se o čoveku (predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku) za koga neki kažu da je poslednji diktator u Evropi", rekla je Joksimović agenciji Beta.

Imajući u vidu da je i Vlada Srbije letos odlučila da se priključi sankcijama protiv Minska, Joksimović je ukazala da, s obzirom da su Belorusiji sankcije uvedene zbog nepoštovanja ljudskih prava, "u tom kontekstu se očekuje da ih poštuju sve zemlje koje teže EU".

"U tom kontekstu je teško očekivati da Srbija može i treba da ostvari bliske kontakte sa Belorusijom", navela je Joksimović, i ukazala da, međutim, "uvek postoji jedna vrsta politike koja se međusobno ne može povezati".

"Ukoliko govorimo o Belorusiji koja nije priznala Kosovo, onda govorimo o zemlji koja se potencijalno pokazuje da može da bude partner Srbije. Mislim da ta vrsta politike nije dala rezultate ni u prethodnim periodima, niti bi na takvoj politici trebalo da počiva
spoljna politika Srbije ubuduće", istakla je Joksimović.

Ona je navela da se s jedne strane u Srbiji više govori o saradnji sa EU, "a s druge se istovremeno pravi nekakav balans i na drugoj strani, odnosno jedni zvaničnici idu na jednu, a drugi na drugu stranu".

"Čini mi se da je to veoma često poruka biračima koji zasigurno - kada je u pitanju (vladajuća) Srpska napredna stranka - nisu uvek proevropski orijentisani. Sasvim sam sigurna da ovo nije odustajanje od evropskog puta, ali nije sasvim sigurno ni korak koji će evropskom putu doprineti", rekla je Joksimović.

Podsetila je da su ovih dana "u žiži interesovanja neuporodivo važnije teme - briselski pregovori" Beograda i Prištine, i ukazala da se "čini da postoje pokušaji da se učini sve da bi Srbija pronašla načina da dobije datum za otpočinjanje pregovora".

"U tom kontekstu, verujem da nije došlo do nekakvog prestrojavanja, ali zasigurno, saradnja sa Belorusijom nije nešto što je najpoželjnije na putu ka Evropi", naglasila je Joksimović.

Na pitanje o tome kako komentariše juče potpisan sporazum o saradnji u oblasti informisanja Srbije i Belorusije koja važi za medijski neslobodnu zemlju, predsednica Centra za spoljnu politiku je rekla da "teško može da komentariše sporazum čiju sadržinu ne zna".

"Medijske slobode su jedna od najvažnijih demokratskih tekovina, i u tom kontekstu Srbija mora i dalje raditi na sopstvenim medijskim slobodama, a ne ugledati se na nekakve modele koji su im potpuno suprotni, odnosno koji su antidemokratski", poručila je Joksimović.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.03.2013. 21:18
Em sto nisi merodavna ni za sta,em sto je narod protiv EU a svakako nam treba da budemo u dobrim odnosima sa svim drzavama ovog sveta,svi su nam potrebni....u Americi ne krse ljudska prava,u Nemackoj,Britaniji? Ljudska prava se krse tamo gde EU kaze!
Sreda 13.03.2013. 21:43
"Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović" критикује Преседника Државе за једну од ретко добрих дела! Ево шта ради: Predaje na specijalističkim studijama SAD na FPN iz oblasti savremenih odnosa Srbije sa SAD. Најбоље да остане тамо и да заборави за Србију!
Sreda 13.03.2013. 21:39
Сада треба да оде у Северну Кореју и онда ће учинити прави потез.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online