Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 19.11.2015.
13:26 >> 21:53h
Tanjug A

Lukašenko Srbiji: Zapad vas koristi, dođite kod nas

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je u četvrtak u Minsku, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, srpske privrednike da se angažuju na projektima u Belorusiji.

Tanjug/AP
Možda bi on i došao, ali se malo šta pita

Prema njegovim rečima, sada postoji dobra šansa koju treba iskoristiti kako bi se zaposlili privrednici iz Srbije.

- Mi razumemo u kojoj je situaciji Srbija. Ona oseća pritiske zemalja koje traže samo dobit u Srbiji i uglavnom brinu o svojim interesima, a zaboravljaju pritom na interese koje ima Srbija. Očigledno je da Srbija danas mora da nastupi diplomatski i snalažljvo kako bi preživela ovu situaciju - istakao je lider Belorusije. 

On je naglasio da je Belorusija apsolutno otvorena za srpske privrednike.

- Dođite i razvijate ovde ono što Srbiju zanima. Hajde da radimo zajedno na tome da se poboljša i trgovina sa drugim zemljama. Ne treba da gubimo vreme, jer će biti veoma teško da to nadoknadimo kasnije - rekao je predsednik Belorsije. 

- Voleo bih da srpski narod i privrednici Srbije shvate da smo mi bili, jesmo i da ćemo biti vaši prijatelji - naglaso je Lukašenko.

Prema lideru Belorusije, prisustvo Belorusije u Evroazijskoj uniji i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i EU omogućiće povoljne uslove za bolje trgovanje, ekonomske i investicione projekte. 

Lukašenko je istakao da u odnosima između Srbije i Belorusije nema problematičnih pitanja koje bi trebalo rešavati.

Nikolić: Glasanje u Unesku pokazalo ko nam je prijatelj

Tanjug/AP
Nikolić dočekan sa svim počastima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u Minsku da je glasanje u Unesku na najjasniji način pokazalo ko i kakav odnos ima prema Srbiji.

Nikolić je rekao da je Belorusija, pre samo nekoliko dana, na najbolji način još jednom potvrdila prijateljstvo i poštovanje koje gaji prema Srbiji glasajući protiv predloga da takozvana Republika Kosovo postane članica Uneska i brutalno otme kulturnu baštinu koju su naši preci gradili vekovima.

Nikolić je izrazio duboku zahvalnost Lukašenku i građanima Belorusije na neprocenjivoj podršci koju daju Srbiji.

Istovremeno je ocenio da, pored snažnog prijateljstva, treba dalje osnažniti ekonomsku saradnju dve zemlje.

- Zajedničkim trudom postigli smo rezultate koji su daleko bolji nego što su bili pre nekoliko godina. Danas naša spoljnotrgovinska razmena iznosi 250 miliona dolara, a svesni smo svi da ima prostora da bude mnogo veća i moraćemo da radimo i u budućem periodu na tome - poručio je predsednik Srbije.

- Sa predsednikom Lukašenkom sam potpisao izjavu u kojoj smo se saglasili da se mora povećati obim uzajamne robne razmene, kao i da se moraju pronaći nove oblasti ekonomske saradnje radi dinamičnijeg rasta nacionalnih ekonomija i povećanja životnog standarda građana - naglasio je Nikolić.

Predsaednik Srbije je naveo da zajedničku prednost vidi u proširenju saradnje u mašinogradnji, agroindustrijskom konmplesku, saorbaćaju, energetici, turizmu i industriji.

- Istorija je postavila veliku šansu pred Srbiju i Belorusiju, na nama je da posegnemo za njom. Ako budemo radili zajedno i iskoristili sve potencijale koje nudi saradnja uveravam da rezultati neće izostati, kao ni ostavrenje osetno boljih uslova života za građane dve zemlje što nam je zajednički cilj - poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbiji i Belorusiji sudbina je dala priliku da osiguramo bolju budućnost za naš narod kao partneri i prijatelji. - Hajde da celom svetu pokazemo šta možemo zajedno - rekao je Nikolić koji se nalazi u dvodnevnoj posteti Belorusiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.11.2015. 17:25
A zbog cega se nikolic toliko raduje kada se prijateljstvo odnosi na Srbiju?? - - - " Hajde da celom svetu pokazemo šta možemo" - bolje nemoj nikolicu, svet se jos uvek bori protiv korupcije i koriscenja drzavnog polozaja za licnu (porodicnu) svrhu.
Četvrtak 19.11.2015. 22:09
Jedva cekamo - Srbija je trenutno "PRESRECNA" zemlja , srpsku naftu vec ODNOSE ova druga srpska "braca" !!! Sta ce da ostane vama ???
Petak 20.11.2015. 12:20
Narod hoće s vama,ali kvislinška vlast ne dozvoljava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online