Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.11.2015.
18:19
Vestionline, Tanjug A

Ameri i Britanci razočarani zbog Kosova, Rusi zadovoljni

Kako se moglo i očekivati, Amerikanci i Britanci, koji su svim snagama navijali za to da Kosovo postane član Uneska, razočarani su krajnim ishodom situacije. Kako su istakli ambasadori tih zemalja, odluka da se odbije zahtev Kosova je "nepravedna i krajnje razočaravajuća". S druge strane, Rusi, koji su sve vreme stajali uz Srbiju, zadovoljni su i smatraju da je to jedina ispravna odluka.

Tanjug/AP
Amerika i Velika Britanija snažno su lobirale za ulazak Kosova u Unesko

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruari O' Konel razočaran je odlukom Generalne konferencije Uneska da ne primi Kosovo u članstvo te specijalizovane agencije UN.

O' Konel je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je znažno lobirao za prijem Kosova u ovu organizaciju jer smatra da je to pravedno, te da je, kako kaže, uveren da bi takva odluka bila ne samo u korist Kosova, već i regiona.

- Delimo razočaranje sa Kosovom u vezi neprimanja u članstvo Uneska. Snažno smo lobirali jer je to nešto što je trebalo uraditi. I verovali smo da će od toga imati koristi i Kosovo i čitav region. Kampanja je bila profesionalna, dostojanstvena i hrabra i zemlja treba da bude na nju ponosna. Sa njom su se složile 92 zemlje. Kosovo bi bilo, a i biće u budućnosti - vredan član Uneska. To bi za tu organizaciju bila dobra vest - napisao je O Konel.

Njegovo mišljenje deli i američki ambasador u južnoj srpskoh pokrajini, Greg Delavi:

- Današnje glasanje u Unesku je razočaravajuće, ali 92 dobijena glasa pokazuju da Kosovo ima značajno mesto u međunarodnoj zajednici - naveo je američki diplomata na svom Tviter nalogu, preneo je portal Koha.net.

Rusi: Ispravna odluka

Stalna predstavnica Rusije u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Eleonora Mitrofanova izjavila je da je ispravna odluka Generalne konferencije te organizacije na kojoj je odbačen zahtev Kosova za članstvo.

- Održano je glasanje o rezoluciji o prijemu Kosova u sastav članica Uneska i rezultat je takav da nije prikupljeno dve trećine glasova. Zato Kosovo nije primljeno u sastav Uneska. Smatramo da je to ispravno, jer je nužno da Kosovo ispuni obaveze koje je preuzelo i u okviru pregovora EU i povodom održavanja kulturnog nasleđa - rekla je Mitrofanova agenciji RIA Novosti.

RIA Novosti podseća da su vlasti kosovskih Albanaca proglasile nezavisnost uz podršku vodećih zapadnih zemalja 2008. godine, a da Rusija, zemlje Grupe BRIKS (Brazil, Indija, Kina, Južna Afrika) i niz zemalja Latinske Amerike, Azije i Afrike priznaju Srbiju u njenim granicama, koje uključuju teritoriju pokrajine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.11.2015. 19:06
pravoslavna "braća" grci - uzdržani !? ahahahahhaa... cig*ani kakvih nema na kugli zemaljskoj....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online