Ponedeljak 09.11.2015.
18:19
Vestionline, Tanjug

Ameri i Britanci razočarani zbog Kosova, Rusi zadovoljni

Tanjug/AP
Amerika i Velika Britanija snažno su lobirale za ulazak Kosova u Unesko

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruari O' Konel razočaran je odlukom Generalne konferencije Uneska da ne primi Kosovo u članstvo te specijalizovane agencije UN.

O' Konel je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je znažno lobirao za prijem Kosova u ovu organizaciju jer smatra da je to pravedno, te da je, kako kaže, uveren da bi takva odluka bila ne samo u korist Kosova, već i regiona.

- Delimo razočaranje sa Kosovom u vezi neprimanja u članstvo Uneska. Snažno smo lobirali jer je to nešto što je trebalo uraditi. I verovali smo da će od toga imati koristi i Kosovo i čitav region. Kampanja je bila profesionalna, dostojanstvena i hrabra i zemlja treba da bude na nju ponosna. Sa njom su se složile 92 zemlje. Kosovo bi bilo, a i biće u budućnosti - vredan član Uneska. To bi za tu organizaciju bila dobra vest - napisao je O Konel.

Njegovo mišljenje deli i američki ambasador u južnoj srpskoh pokrajini, Greg Delavi:

- Današnje glasanje u Unesku je razočaravajuće, ali 92 dobijena glasa pokazuju da Kosovo ima značajno mesto u međunarodnoj zajednici - naveo je američki diplomata na svom Tviter nalogu, preneo je portal Koha.net.

Rusi: Ispravna odluka

Stalna predstavnica Rusije u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Eleonora Mitrofanova izjavila je da je ispravna odluka Generalne konferencije te organizacije na kojoj je odbačen zahtev Kosova za članstvo.

- Održano je glasanje o rezoluciji o prijemu Kosova u sastav članica Uneska i rezultat je takav da nije prikupljeno dve trećine glasova. Zato Kosovo nije primljeno u sastav Uneska. Smatramo da je to ispravno, jer je nužno da Kosovo ispuni obaveze koje je preuzelo i u okviru pregovora EU i povodom održavanja kulturnog nasleđa - rekla je Mitrofanova agenciji RIA Novosti.

RIA Novosti podseća da su vlasti kosovskih Albanaca proglasile nezavisnost uz podršku vodećih zapadnih zemalja 2008. godine, a da Rusija, zemlje Grupe BRIKS (Brazil, Indija, Kina, Južna Afrika) i niz zemalja Latinske Amerike, Azije i Afrike priznaju Srbiju u njenim granicama, koje uključuju teritoriju pokrajine.

2024 © - Vesti online