Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.05.2015.
21:47
blic.rs A

Lukašenko menja politiku: Poslednji evropski diktator i "nije tako loš"

Visoki diplomata SAD jednom je ovu zatvorenu državu nazvao poslednjim diktatorskim režimom u Evropi. Njene službe bezbednosti koje uteruju strah i dalje se zovu KGB. Ali, nakon godinu dana geopolitičkog sukoba sa Rusijom, pojedini na Zapadu kažu da Belorusija možda i nije toliko loša.

Reuters
Čim se udaljio od Rusije i Vladimira Putina, Lukašenko je postao prihvatljiv za Zapad

"Vašington post" navodi u analizi da su nedavno bitni lideri EU posetili predsednika Aleksandra Lukašenka, koji čvrstom rukom vlada zemljom od 1994. Svratili su i visoki zvaničnici američkog Stejt departmenta, iako je poslednji ambasador SAD u Belorusiji proteran pre sedam godina. A prošle nedelje beloruski lideri učestvovali su na samitu EU o istočnom partnerstvu čiji je cilj da bivše sovjetske nacije udalji od Rusije i izgradi snažnije veze s Evropom.
 

Zapadni zvaničnici počeli su da osećaju da izolacija Belorusiju prosto gura bliže Rusiji. Lukašenko je privukao pažnju kada se distancirao od Rusije u vezi sa njenim žestokim stavom prema Ukrajini.

Omekšavanje Belorusije prema Zapadu znak je promena saveza u Evropi godinu dana od početka najkrvavijeg sukoba na kontinentu još od ratova na Balkanu 90-ih godina prošlog veka. Rusko zauzimanje Krima bilo je "prvo nasilno zauzimanje teritorije od Drugog svetskog rata i preplašilo je susede Rusije, koji se brinu da bi oni mogli da budu sledeći".

Lukašenko se zaklinjao da će Rusija uvek biti najvažniji partner Belorusije, ali je krenuo i nezavisnim putem, odbijajući da prizna pripajanje Krima, zalažući se za prijateljske odnose sa novim poroevropskim vlastima Ukrajine i ohrabrujući ideju da beloruski nacionalni identitet bude odvojen od ruskog.

- Nisam više poslednji evropski diktator. Ima diktatora malo gorih od mene, zar ne? Već sam manje zlo - našalio se Lukašenko u intervjuu za "Blumberg" ovog proleća, aludirajući na tvrdnju iz 2005. Kondolize Rajs, tadašnje državne sekretarke SAD.

Diplomate upućene u temu kažu da su se ranije trudili da uklone sa vlasti Lukašenka, koji je vladao gotovo apsolutistički Belorusijom skoro od proglašenja nezavisnosti. Novi zadatak im je da ojačaju veze sda Belorusijom, kontinentalnom zemljom od 9,5 miliona ljudi, uz nadu da će obični građani te države početi da prave veće zahteve za evropski put demokratskog razvoja.

Ove diplomate tvrde da ako je Belorusija manje izolovana, manje će biti i zavisna od Rusije.

- U poslednjih 20 godina, metaforički rečeno, Belorusija je za Evropu bila kao Kuba za SAD. Predsednik Lukašenko nikada neće biti Vaclav Havel, ali nije ni Milošević - tvrdi Andrejs Pildegovič, državni sekretar u letonskom Ministastarstvu spoljnih poslova koji je zadužen za saradnju na modernizaciji beloruskog obrazovnog sistema.

Kritičari smatraju da je Belorusija toliko ekonomski zavisna od Rusije da Lukašenkovi potezi mogu jednostavno da budu samo pokušaj da poboljša pregovaračku poziciju, kako bi obezbedio bolje darove iz Kremlja.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.05.2015. 23:14
Gov,nari VOLovski zasto brisete komentare?Zar treba svi da idemo u komitet za mišljenje?Nismo se svi prodali kao Vi VOLovi!!!!!!!!!!!
Sreda 27.05.2015. 18:02
Možda je Lukašenko za njihovu uporebu nabacio lažnu masku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online