Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.03.2013.
06:05
D. Đorđević - Vesti A

Nadnica za evro i po

U martovsko hladno jutro napuštena prodavnica u Uševcu, 20-ak kilometara udaljenom planinskom selu od Vranja, zub vremena je učinio svoje. Ispod prodavnice, tik uz obalu reke Veternice, oveća divlja deponija smeća. Obale reke su dobro okićene, na ogolelom drveću vise najlonske kese. Postoje samo dva načina da se pređe reka, koja je još plahovita nakon skorašnjih obilnih kiša. Sa druge strane je dom Jovića, gde smo se uputili. Na jednom mestu je šira greda sa rukohvatom na početku, a potom se održavate zahvaljujući umešnosti i dobroj ravnoteži. Reporter "Vesti" brzo odustaje.

Miodrag i Stanislavka u blatu do kolena
 

Za meštane je prelazak rutinska stvar, pa se sa druge strane obale smeje jedna mlađa žena. Malo dalje je improvizovan krezav mostić. Na metalnu konstrukciju su nevešto postavljene tanke daske. Većina njih je od mnogih zima, snega i leda natrulela, a na pojedinim mestima ih i nema pa putniku namerniku nikako nije svejedno. Ali, meštani su i ovde vešte akrobate dok skaču po šinama i daskama.

Pogani očevi

Jovići su 200-ak metara od reke. Nakon kiša sve se pretvorilo u blato. Do nedovršene kuće od blokova dolazi se nizbrdo pored ograde od kočeva i žice.

Koze kao spas

- Imamo tri koze, sami smo ih zapatili, jednu je Miodrag zaradio, pa krenulo. Imamo i tri jarića. Trenutno, jedna koza daje mleko. Piju Aleksandra i Sara, ostalo ide za pravljenje sira, za nas da ima - priča Stanislavka.

U kući se čuje plač bebe. Dočekuje nas Sanja, beba koja još nije napunila mesec dana. Drži je, ogrnutu prljavim ćebetom, 26-godišnja majka Suzana. Njena dve godine starija sestra Jagoda joj pomaže oko deteta jer ima sedmogodišnju ćerku Saru.

Pored njih je njihova najmlađa sestra 12-godišnja Aleksandra. Kaže da je dobra tetka Sari i Sanji. Njihovi roditelji Miodrag i Stanislavka Jović imaju malterisane samo dve sobe. Jedna ima 12 kvadrata, a druga šest. U toj manjoj su svi, jer je toplije.

Svi Jovići u sobi od šest kvadrata
 

U peći pucketa bagrem zbog bebe. U drugoj većoj sobi su dva kreveta, stoličice i sto. Tu se kuva ručak, na zakrpljenom šporetu. Dimi na sve strane. Vri voda za pranje veša, a na bočnim zidovima su klinovi, o koje je rastegnut kanap za sušenje. Bebin veš se suši na poklopcu od šporeta, jer njena odeća je toliko oskudna da jedno drugo čeka da se osuši.

Surutka za psa

- Čuvamo psa, a i on nas čuva, u staroj školjci od fiće, hranimo ga surutkom i ako ostane malo hleba. Kad ga pustimo ide na đubrište. Mi, ne za sada - objašnjava Stanislavka.

- Ima nas sedmoro, šest ženskih i ja. Supruga, tri ćerke i dve unuke. Po jedna unuka od obe ćerke, a za očeve pitajte njih - sleže ramenima Miodrag.
- Znaju se oni, kriju se kao poganci u rupe, briga ih za decu - viče Jagoda.
Beba Sara počinje da plače. Svi trče. Prva je Jagoda.


- Suzana je mnogo voli, preporodila se otkako je rodila. Ne ume, a i ne može sama, pa joj pomažemo. Hrani je veštačkim mlekom humana, četiri kutije idu mesečno, to je 3.200 dinara. Ali, za bebu mora da ima, mora da živi. Tata i mama ne rade nigde, ljuta smo sirotinja. Od pomoći i dečjeg dodatka imamo oko 14.000 dinara i to ode za bebu i na brašno, a za drugo teško da ostane - priča Jagoda.

Aleksandra i Sara

Naređuje maloj sestri Aleksandri da zagreje vodu, sipa mlaku vodu u flašicu i daje bebi da joj zavaraju grčeve u stomačiću. Beba dobija sledovanje mlake vode i prestaje s plačem.


Miodrag, visok i koščat, kaže da živ čovek ne može u grob. Radio je od 1981. do 2004. godine. Prve dve godine u Nemetalima u Vranjskoj Banji, otkidao pijukom kamen lisku, a potom godinama u vranjskoj firmi Alfa, dok nije dobio otkaz.


- Sve je bilo dobro dok je išao autobus i dok sam mogao redovno da dolazim na posao. Kad su ukinuli liniju u 4.15 ujutru nastale su muke. Ne mogu peške zimi preko planine Goč jer do Vranja ima oko 20 kilometara. U Alfi sam bio običan radnik, ali plata je bila dobra. Uzeo sam akcije i pare, od toga sam ovde sagradio kuću, pomoćne prostorije za stoku, ali sve ostade nedovršeno - kazuje Miodrag.

Kvasac na crtu

Govorili su mu da je trebalo da ostane u Vranju, nađe stan, a kući dolazi za vikend.
- Lako je drugima, ali ja ih pitam da li bi oni same ostavili ovoliko ženskinja u kući. Ovde se greške prave lako, a posledice su zauvek, nema popravke - ističe Miodrag.
Stanislavka, dok nosi kante sa vodom koje smeštaju unutar kuće, uzdiše i krsti se:

Pust zaseok

- U Uševcu sam davno dokupio plac, jer mi je rodna kuća visoko gore u planini, u Čukljinskom zaseoku. Sat vremena peške odavde. Nema tamo nikog, svi smo se iselili - priča Miodrag.

- Kad ga isteraše s posla, jedno dve godine smo se mučili kao Isus. Dobro kad ostadosmo čitavi, i sa mozgom i sa snagom. Danima nismo ništa jeli, jer se nije imalo. Samo vruć čaj. Aj mi, al' deca?! I sad nije mnogo bolje, ali može se. Jedemo dva puta dnevno, u 11 ujutru i šest uveče. Jutros smo se najeli pasulja što je ostao od juče, a za večeru krompir, skuvaću ga, pa u đuvečku da ga zapržim mašću, da zamiriše malo. I, vruć hleb, šta više? Hleba jedemo kao ludi. Desi se i sada da nemamo, pa dan-dva ništa ne jedemo. Navikli smo se, nije teško, samo da se ne oduži - priča Stanislavka.


U kući Jovićevih je čisto, imaju malo odeće, posuđe i kanistri s vodom su smešteni na nedovršenom spratu, na stolu i po ćoškovima. Miodrag se penje merdevinama na sprat kad treba da nešto donese.


Uglas pričaju šta imaju i šta nemaju. Mešaju se glasovi:
- Treba nam 75 kilograma brašna mesečno, nije mnogo, ali skupo je. Skoro sam bila da molim za suvi kvasac, pakovanje za mesec dana košta 220 dinara, a nemamo ga, iscigančila sam da me upišu u svesku.


- Sara je odlična učenica prvog razreda, ima sve petice. Ona je najpametnija od sviju nas, živa vatra, daj bože da ima sreću i ne bude kao mi.
- Učenica sam petog razreda - dobacuje Aleksandra - trebalo je da budem u šestom, ali kasnije sam pošla, ne ide, imam tri jedinice, eto iz tehničkog jer nemam pribor, kažem nastavnici da nemamo para za pribor, a ona jedinicu.


- Ma, nije ona baš za školu, dosta će biti ako osam razreda završi, a ima neke lepe crte na licu, samo ako zna to da iskoristi.
- Teško, treba i pamet, ma, koja škola, treba da se jede, da izriljamo baštu, posadimo krompir, pasulj, malo pariku i još nešto...


- Vodu imamo; nemamo klozet, nemamo pare za cigle da ga ozidamo.
- More kakav klozet, a trice za koze? Klozet li je problem, pa kako smo do sada, svi u reku, tu nam je pred nos. Nema posla, zovu me u nadnicu, leti da kopam kukuruz, da berem drva, obećaju 1.000 dinara, a bace 200 i najure. Odem kad me opet zovu, moram - vajka se Miodrag kome je preživljavanje prvo na pameti.
Odlazimo, ne osvrćući se. Bože, što je teško gledati sirotinju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.03.2013. 07:22
Razumem siromaštvo, ali ne razume primedbu da mlada i zdrava majka drži bebu od mesec dana umotanu u prljavo ćebe. Vode ima, ruke ima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online