Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Sreda 06.03.2013.
01:46
D. N. Petrović - Vesti A

Amerika sprema ofanzivu na Sever

Do eskalacije sukoba na severu Kosmeta moglo bi doći već ovog proleća i to bez obzira na rezultat briselskih pregovora predstavnika Beograda i Prištine - Ivice Dačića i Hašima Tačija!

 

Spremni za akciju: Američki marinci umesto Avganistana dolaze na Kosovo
 

Naime, da se nešto ozbiljno "kuva" svedoči i najava iz Fort Briga u Americi da će na Kosovo i Metohiju stići 525. borbeno-izviđačka brigada. Ta jedinica trebalo je da ide u Avganistan, ali je plan promenjen, pa je odlučeno da dođe na Kosovo, DA bude deo Kforove Multinacionalne brigade Istok i zameni pripadnike američke nacionalne garde i rezerviste iz ove zemlje.

Komanduje specijalcima: Savijer Brunson, pukovnik Vojske SAD

Ovo je prvi put da na Kosovo iz Amerike stiže jedna borbena jedinica, odnosno specijalci koji su obučeni za ratovanje u najtežim uslovima u Avganistanu.

Komandant 525. borbeno-izviđačke brigade pukovnik Savijer Brunson rekao je "da će njegova brigada na Kosovu ostati devet meseci, da ne očekuje sukobe i da će njegovi vojnici sarađivati s lokalnim stanovništvom i lokalnim zvaničnicima". Ipak, Srbi strahuju da Amerikanci dolaze da, zajedno sa Nemcima, koji su prošle godine poslali svoje oklopne specijalce i "ježeve" za uklanjanje barikada, silom nateraju Srbe na severu Pokrajine da se integrišu u nezavisno Kosovo.


Na ozbiljnost situacije ukazuje i Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, koji je rekao da bi svakog trenutka sukobi mogli eskalirati u multietničkom naselju Brđani. Podsetimo, u Brđanima Albanci uz zdušnu pomoć Kosovske policijske službe (KPS) i uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice grade na desetine kuća i stambenih objekata, otimaju srpsku zemlju, proteruju Srbe i pokušavaju da se infiltriraju u severni deo Kosovske Mitrovice.

Albanci na divlje grade kuće u Brđanima
 


- Bezbednosna situacija je krajnje teška i eksplozivna, eskalacija je moguća već ovog proleća. Albanci pokušavaju da nam, osvajanjem Brđana, dođu iza leđa i ugroze opstanak Srba u Kosovskoj Mitrovici, pitanje je još koliko će srpski narod sve to moći da toleriše - kaže Nedeljković i naglašava "da se Priština kune u Ahtisarijev plan, a da se ni njega ne pridržava".


Po Ahtisarijevom planu, naselje Brđani je deo opštine severna Kosovska Mitrovica i u ovom delu grada ništa se ne može graditi bez dozvola nadležnih opštinskih službi. Albanci to ne poštuju, po nalogu iz Prištine, uzurpiraju srpsku zemlju, naseljavaju se u delu grada gde nikada nisu živeli i svakodnevno provociraju sukobe - dodaje Nedeljković.
 

Izdržali 13 godina

Mirko Milosavljević iz Zubinog Potoka kaže da će biti nemira ukoliko premijer Ivica Dačić dogovori nešto što ne bi značilo ostanak Severa u sastavu Srbije.
- Ako smo izdržali 13 godina, moramo izdržati i sada, ima među nama nekih koji bi pristali na sve što im Beograd ili Priština kažu, ali 99 odsto Srba ni po koju cenu neće pod Tačijevu čizmu i tome će se suprotstaviti svim sredstvima - zaključio je Milosavljević.


Bespilotna letelica

Na severu Kosmeta se, kako tvrde Srbi u Leposaviću, 28. februara srušila bespilotna letelica koja je, kako se veruje, snimala pogranično područje sa Srbijom i lokacije oko Jarinja. Letelica pala je nedaleko od planinskih i slabo naseljenih sela ove opštine, u podnožju Kopaonika.
- Odmah je stiglo nekoliko helikoptera Kfora koji su nadeletali ovo područje, sletali i uzletali i potom nestali - kaže jedan žitelj Leposavića.


Gde je crvena linija?

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković naglašava da je Srbiji dosta uslovljavanja, popuštanja i ponižavanja.
- Ivica Dačić mora da saopšti gde je naša crvena linija, mora jasno reći da neće biti gašenja srpskih institucija i države Srbije na severu Kosmeta, sve drugo bilo bi pogubno za srpski narod - rekao je Nedeljković.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.03.2013. 02:50
Zar Vucic nije trazio kad je bio u Americi da dodju na KiM?
Sreda 06.03.2013. 04:37
Jedno pitanje za svo one koje jos uvek misle da Rusija "pomaze" Srbiji: A gde je odgovor Rusa na ovu akciju? Gde je njihova borbena brigada? Zasto ne zapitaju Amere kakav je STVARNI smisao ove akcije?
Sreda 06.03.2013. 02:47
nelogichno bi bilo da trenirane ubice napadaju civilno stanovnishtvo, ovaj njihov oficir mora da se seti da smo mi srbi prijateljski narod sa afrikancima i to decenijama, on potiche sa kontinenta dje su engleski potomci kupili robove i odvodili ih na velike plantazhe i iskorishchavili, nek pogleda dzango film, regizer tventin tarantino je poslao svetu poruku koja zvuchi, mi nismo il ja nisam vash rob, zashto se uzdizhu u hrischanstvu ako sprovode tuzhnu nepravdu, znachi krivo im je shto nijesu 98/99 dovoljno pobili i josh su zhelnji vishe krvi, znachi Srbija i Srbi im josh smetaju, albanski lobi dobro ih placha sa parama od droge iz afganistana, ako cela amerika nestane mene nije zhao
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online