Sreda 06.03.2013.
01:46
D. N. Petrović - Vesti

Amerika sprema ofanzivu na Sever

 

Spremni za akciju: Američki marinci umesto Avganistana dolaze na Kosovo
 

Naime, da se nešto ozbiljno "kuva" svedoči i najava iz Fort Briga u Americi da će na Kosovo i Metohiju stići 525. borbeno-izviđačka brigada. Ta jedinica trebalo je da ide u Avganistan, ali je plan promenjen, pa je odlučeno da dođe na Kosovo, DA bude deo Kforove Multinacionalne brigade Istok i zameni pripadnike američke nacionalne garde i rezerviste iz ove zemlje.

Komanduje specijalcima: Savijer Brunson, pukovnik Vojske SAD

Ovo je prvi put da na Kosovo iz Amerike stiže jedna borbena jedinica, odnosno specijalci koji su obučeni za ratovanje u najtežim uslovima u Avganistanu.

Komandant 525. borbeno-izviđačke brigade pukovnik Savijer Brunson rekao je "da će njegova brigada na Kosovu ostati devet meseci, da ne očekuje sukobe i da će njegovi vojnici sarađivati s lokalnim stanovništvom i lokalnim zvaničnicima". Ipak, Srbi strahuju da Amerikanci dolaze da, zajedno sa Nemcima, koji su prošle godine poslali svoje oklopne specijalce i "ježeve" za uklanjanje barikada, silom nateraju Srbe na severu Pokrajine da se integrišu u nezavisno Kosovo.


Na ozbiljnost situacije ukazuje i Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, koji je rekao da bi svakog trenutka sukobi mogli eskalirati u multietničkom naselju Brđani. Podsetimo, u Brđanima Albanci uz zdušnu pomoć Kosovske policijske službe (KPS) i uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice grade na desetine kuća i stambenih objekata, otimaju srpsku zemlju, proteruju Srbe i pokušavaju da se infiltriraju u severni deo Kosovske Mitrovice.

Albanci na divlje grade kuće u Brđanima
 


- Bezbednosna situacija je krajnje teška i eksplozivna, eskalacija je moguća već ovog proleća. Albanci pokušavaju da nam, osvajanjem Brđana, dođu iza leđa i ugroze opstanak Srba u Kosovskoj Mitrovici, pitanje je još koliko će srpski narod sve to moći da toleriše - kaže Nedeljković i naglašava "da se Priština kune u Ahtisarijev plan, a da se ni njega ne pridržava".


Po Ahtisarijevom planu, naselje Brđani je deo opštine severna Kosovska Mitrovica i u ovom delu grada ništa se ne može graditi bez dozvola nadležnih opštinskih službi. Albanci to ne poštuju, po nalogu iz Prištine, uzurpiraju srpsku zemlju, naseljavaju se u delu grada gde nikada nisu živeli i svakodnevno provociraju sukobe - dodaje Nedeljković.
 

Izdržali 13 godina

Mirko Milosavljević iz Zubinog Potoka kaže da će biti nemira ukoliko premijer Ivica Dačić dogovori nešto što ne bi značilo ostanak Severa u sastavu Srbije.
- Ako smo izdržali 13 godina, moramo izdržati i sada, ima među nama nekih koji bi pristali na sve što im Beograd ili Priština kažu, ali 99 odsto Srba ni po koju cenu neće pod Tačijevu čizmu i tome će se suprotstaviti svim sredstvima - zaključio je Milosavljević.


Bespilotna letelica

Na severu Kosmeta se, kako tvrde Srbi u Leposaviću, 28. februara srušila bespilotna letelica koja je, kako se veruje, snimala pogranično područje sa Srbijom i lokacije oko Jarinja. Letelica pala je nedaleko od planinskih i slabo naseljenih sela ove opštine, u podnožju Kopaonika.
- Odmah je stiglo nekoliko helikoptera Kfora koji su nadeletali ovo područje, sletali i uzletali i potom nestali - kaže jedan žitelj Leposavića.


Gde je crvena linija?

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković naglašava da je Srbiji dosta uslovljavanja, popuštanja i ponižavanja.
- Ivica Dačić mora da saopšti gde je naša crvena linija, mora jasno reći da neće biti gašenja srpskih institucija i države Srbije na severu Kosmeta, sve drugo bilo bi pogubno za srpski narod - rekao je Nedeljković.

2024 © - Vesti online