Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.01.2013.
15:09
B92 A

Zašto se u Srbiji koriste steroidi?

Izvajana jaka, mišićava tela su san većine tinejdžera. Mnogi traže prečicu do zgodnog tela koristeći anaboličke steroide. U skoro svim evropskim zemljama zabranjena je upotreba ovih supstanci, štetnih po zdravlje, dok su kod nas u slobodnoj prodaji.

Foto: Ilustracija
 

U ponudi su mnogobrojna hemijska sredstva i lekovi, koji se u normalnim okolnostima koriste kao vid terapije, a u ovom slučaju, da bi se postiglo nešto drugo. Za ovo je možda najbolji primer zloupotreba hormona, među kojima je posebno opasan testosteron, koji spada u grupu anaboličkih steroida. Zapravo, reč je o derivatima testosterona koji utiču na mišićnu snagu i dobar izgled.

"Steroide koristim 4-5 godina obzirom na to da imam povećanu fizičku aktivnost, bavim se sportom rekreativno i posao mi je takav da zahteva povećan fizički napor bilo mi je potrebno nešto da uzmem da bih obezbedio sebi lakše savlađivanje fizičkih aktivnosti a istovremeno da dođem do željene građe tela za relativno kratko vreme. Kada bih prestao da uzimam steroide pretpostavljam da bi mi samopouzdanje opalo" kaže jedan mladić.

Postoji podatak da od 20 do 25 odsto fizički aktivnih adolescenata uzima steroide. Radi se o petini svih mladih ljudi, koji kasnije u životu mogu da imaju ozbiljne zdravstvene posledice. Da bi se ovakva situacija izbegla, trebalo bi da postoji stroža kontrola preparata koji su u osnovi lekovi, a na ovaj način se zloupotrebljavaju.

"Nekontrolisano uzimanje steroida je najzastupljenije. Znači momak koji hoće da uzme neki steroid on nema koga da pita nego to ide od uveta do uveta. Doze su nenormalne, uzimaju se nenormalne količine i ubrzavaju se procesi koji bi možda došli jednoga dana" kaže Zoran Jovanović, predsednik antidoping komisije u Savezu za bodi bilding.

Zloupotreba steroida može imati dalekosežne posledice na um, jer izaziva privremene promene ličnosti. Korisnici mogu da ispoljavaju nekontrolisanu agresiju. Steroidi mogu uzrokovati usporen rast kod adolescenata,uporne glavobolje, bolove u kostima, mučninu, kao i promene na sistemu za varenje i urinarnom sistemu.

Sada se formira posebno odeljenje za kontrolu distribucije steroida pri MUP-u Srbije. Ilegalna prodaja steroida je zakonom zabranjena i za to je predviđena kazna zatvora između 5 i 10 godina.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.03.2013. 17:43
Mozda nekad pozelim da koristim steroide pa me zanima koje su to male doze koje nisu opasne a omogucuju brzi rast misica? Do sada sam uvek slusao da su opasni i nije mi padlo na pamet ni da probam.Imam 37 godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online