Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.01.2013.
16:34
A

Kosovski institut: Euleks treba da ide sa Kosova

Kosovski institut za istraživanje i razvoj politika kritikovao je Euleks zbog nesposobnosti da ostvari svoj mandat i pozvao na postepeno i planirano povlačenje te misije do kraja 2014. godine.

Euleks pod stalnom kritikom
 

"Od samog početka, Euleks je pod konstantnom kritikom zbog svoje nesposobnosti da izvrši svoj mandat", navodi se u izveštaju "Sveobuhvatna analiza Euleksa: Šta dalje?".

U izveštaju autora Špenda Kursanija navodi se da se legitimnost Euleksa vremenom povećala, posebno u novom okruženju stvorenom kao rezultat završetka nagledane nezavisnosti, iako se legalnost Euleksovog prisustva na Kosovu može osporavati.

"Odgovornost za neuspeh se ne može pripisivati jedino Euleksu kao takvom. Lokalni kontekst u kojem misija operiše kao i politička agenda koju Brisel sledi na Kosovu i u regionu čine da misija ne može da izvrži mandat koji joj je dodeljen", naveo je Kursani.

U izveštaju se ističe da je Euleks za prošlih pet godina imao komotan budžet od 613,8 miliona evra, što je 75 odsto ukupnih budžetskih sredstava koja je Kosovo izdvojilo za "vladavinu prava u širem smislu".

Euleksove sudije su, međutim, godišnje u proseku izricale samo 2,1 presuda godišnje, a samo 0,29 presuda u predmetima organizovanogi visoke korupcije.

Poput lokalnih pravosudnih institucija, ni Euleks nije bio pošteđen spoljnog političkog mešanja u ime stabilnosti, a rad misije bio je prekomerno ometan obazrivom politikom Brisela prema dijalogu Srbije i Kosova, ocenjuje se u izveštaju.

Kursani je naveo da za to postoje tri razloga: EU vidi dijalog kao jedini put rešavanja glavnih problema u odnosima Beograda i Prištine, ti odnosi su ključni za regionalnu stabilnost, a nema ni "plana b" u slučaju propasti dijaloga.

"Povezivanjem Euleksa sa implementacijom rezultata dijaloga rizikuje se da to postane mirovna misija, efektivno menjajući njenu prirodu i mandat. Istovremeno, lokalni kontekst u kojem Euleks operiše, pruža malo nade da takva međunarodna misija izvrši mandat koji joj je poveren", ocenjuje se u izveštaju.

Prema Kursaniju, evidentno je da lokalne sile balkanizacije gutaju evropsku misiju do krajnjih granica i zato je institut predložio postepenu transformaciju Euleksa i njeno konačno zatvaranje, kojem bi trebalo da prethodi transformisanje u misiju za nadgledanje i savetovanje.

U izveštaju je predloženo i da osnivanje centra za nadlgedanje koji bi u početku bio u Euleksu, a do sredine 2014. godine bio bi premešten u Kancelariju EU.

Sledeći korak bi bio povećanje broja kompetentnih lokalnih sudija i tužilaca od početka 2013. godine do kraja 2014. godine, kao i postepeno skraćivanje izvršnih ovlašćenja misije do kraja 2014. godine.

Predviđeno je i povećanje demokratske odgovornosti Euleksa i "potpuna zamena Euleksa sa politikom zasnovanom na uslovljavanju do kraja 2014. godine".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online