Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.10.2018.
11:42
Vestionline, Tanjug A

Gojković: Stav Nemačke važan, ali imamo i saveznike u EU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je stav Nemačke po pitanju Kosova i Metohije jako važan, ali da je Evropska unija skup ravnopravnih članica, i podsetila da pet članica EU ne priznaju nezavisnost te srpske pokrajine.

EPA/Armando Babani
Maja Gojković

Ona je u intervjuu za TV Prva rekla da izjavu poslanika nemačkog Bundestaga Petera Bajera da Srbija treba "de jure da prizna suverenu državu Republiku Kosovo, jer u suprotnom neće ući u EU" treba ozbiljno shvatiti, jer je Nemačka možda i najvažnija članica EU.

- Ipak, ima mnogo zemalja koje ne dele mišljenje Nemačke, Španija napušta svaki skup na kome se nalazi (Kosov) sa ili bez zvezdice, to je skup ravnopravnih članica i pet država neće glasati za tako nešto. Srbija neće za parče šargarepe da razmišlja o tome da prizna nezavisnost dela svoje teritorije -  rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, važno je pitanje i zašto se stalno vrši pritisak na Srbiju da vodi dijalog, ako je sve rešeno, ali da je pozitivno i to što SAD, prvi put u novijoj istoriji, imaju "jedan izbalansiraniji stav".

- Njihovi zvaničnici kada dođu u Srbiju kažu da mora da se razgovara i da se nađe kompromis između Beograda i Prištine, znači nije viša situacija crno-bela -  rekla je Maja Gojković.

Povodom izjave ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota u Valdi Srbije da je Kosovo nezavisna država, rekla da nije problematična ta njegova izjava, već reakcija na nju.

Kako je rekla, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović "stajala je tamo i nije reagovala".

- Ona je trebalo da reaguje, da stane za mikrofon i da mu odgovori, kao što je uradila kasnije premijerka Ana Brnabić. Mislim da nije primereno da ne odgovorite na vređanje ambasadora SAD u sred Vlade vaše zemlje, a ne da stojite ko ikebana -  navodi Gojkovićeva i dodala da ministarki ne zamera ništa, ali da ima pravo da iznese svoj stav. 

Na pitanje da li će biti održana sednica parlamenta na kojoj će se govoriti o KiM, rekla je da će sednica biti održana kada se nastave pregovori i kada bude postojala "neka platforma i agenda".

- Moramo da sačekamo da se u Savet bezbednosti UN vrati pitanje KiM, da se nastavi dijalog, da bi parlamet imao o čemu da raspravlja -  rekla je predsednica srpske skupštine.

Ona je ocenila da bi se sada takva sednica svela na vređanje i svađu, te da opozicija kao jedino rešenje nudi status kvo bez kompromisa. "Njima se izgleda dopada proglašenje kvazi države (Kosovo), nama ne", rekla je Maja Gojković. 

Kada je u pitanju atmosfera u skupštini, ona je rekla da su poslanici opozicionog Saveza za Srbiju prvi krenuli s politikom vređanja, podsetila da je izrečeno 32 opomene za poslanike opozicije i dve za poslanike vlasti.

- Te dve nije malo, prvi put u istoriji višepartijskog sistema, ja sam izrekla kaznu za šefa poslaničke grupe vladajuće većine za Aleksandra Martinovića, a na primer nije bilo kazne za poslanike Dveri kada su ušli u moj kabinet, vređali me i udarili na kraju - rekla je Gojkovićeva.

Dodala je da nekada mora da se oprosti kazna, da se "smiri situacija, da se sednica parlamenta održi".

Upitana da li ima istine u spekulacijama da će se naći na mestu ministra kulture, rekla je da u tome nema nikakve istine, te da ta priča u međima prelazi granicu dobrog ukusa.

Kako kaže, o tome nije razgovarala ni s predsednikom države Aleksandrom Vučićem ni s premijerkom Anom Brnabić i da ne razmišlja o tome, jer voli svoj posao.

Ona je istakla da će Srbija na jesen 2019. godine biti domaćin Skupštine Interparlamentarne unije, što ej ogroman uspeh nastao kao posledica pet godina rada.

- To je veliki rezultat i i vredan rad naše delegacije. To možemo da poredimo sa UN, zaista smo vredno radili, kandidovali se i pobedili na glasanju -  zaključila je predsednica Skupštine Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 27.10.2018. 16:25
"Stav Nemačke važan, ali imamo i saveznike u EU" Ово је најбољи одговор који један српски политичар, икада, дао Швабама. Очигледно је да је Маја учила занат код највећег, данашњег, српског, војводе, Воје Шешеља. Више оваквих Срба и Српкиња и биће нешто од мајке Србије!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online