Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.01.2014.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Žbogar: Kraj uzurpaciji srpske imovine

Katastarska dokumenta koja je Beograd prosledio Prištini biće od pomoći za utvrđivanje zakonskog vlasništva nad zemljom koja se (pre)prodavala na Kosovu, potvrđuje za "Vesti" Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu
 








Nedavno vam je Beograd predao prve skenirane katastarske dokumente za tri opštine na Kosovu, kakva je njihova dalja sudbina?
- Prvih 37.000 dokumenata je predato u elektronskom obliku. Sledi upoređivanje i verifikacija sa katastarskim dokumentima koja se nalaze u Prištini, kako bi se utvrdilo važeće vlasništvo nad imovinom. To će omogućiti pristup imovinskim pravima za sve građane.

Da li će ta dokumenta biti validan dokaz u sporovima pred Posebnom komorom Vrhovnog suda Kosova?
- Moguće je da će im biti predložena kao deo pravne argumentacije predmeta.

Bez uplitanja u slučaj Ivanović

Kako komentarišete hapšenje Olivera Ivanovića?
- Ne mogu i ne želim da komentarišem. Svaki sudski predmet treba da se procesuira bez ikakvog uplitanja. Rekao sam i predstavnicima Ivanovićeve stranke, Građanske inicijative SDP, kad su me posetili u Prištini, da imam puno poverenje u nezavisni i nepristrasni rad tužioca i sudije koji rade na ovom predmetu.

Imena vlasnika u katastar često su upisivana bez ili uz nevažeći vlasnički list, da li će ova katastarska dokumenta pomoći u tom smislu?
- Postojali su slučajevi prenosa imovine bez važeće dokumentacije, o čemu su mediji izveštavali. Predata katastarska dokumenta će biti jedna od onih koja će se koristiti za utvrđivanje zakonskog vlasništva.

Najavili ste radnu grupu Kancelarije EU, kosovskog ministarstva pravosuđa i Euleksa za probleme uzurpacije srpske zemlje na Kosovu, počevši od opštine Peć?
- Početkom decembra prošle godine, Oebs nas je upoznao sa rezultatima svojih saznanja o tome koji su ukazivali da se taj problem mora detaljnije ispitati. Kosovsko Ministarstvo za evropske integracije je preuzelo inicijativu po tom pitanju. Na sastanku Zajedničkog odbora za vladavinu prava 22. januara objavili su da će formalno imenovati komisiju da sve istraži. Mi to pozdravljamo i očekujemo detalje na sledećem sastanku.

Preuzimajući dokumenta u Beogradu rekli ste da se još mnogo toga mora učiniti da bi Srbi i Albanci živeli bolje. Koliko se dogovori u Briselu razlikuju od stanja na terenu?
- Briselski sporazum će se ocenjivati na osnovu njegovog sprovođenja. Zbog toga insistiramo na potpunom sprovođenju svake klauzule, od oficira za vezu, integracije policije i sudova u kosovski sistem, preko opštinskih izbora i formiranja Zajednice srpskih opština do uzajamnog neblokiranja dveju strana u budućim evroatlantskim integracijama.

Verujete li da su Beograd i Priština iskreni u pregovorima?
- Iskreni stavovi su preduslov za bilo koji ozbiljan razgovor. Dugoročni cilj obeju strana je taj koji ih motiviše da igraju pošteno - a taj dugoročni cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Takav cilj ne jača samo ulogu EU kao posrednika, već daje i veću odgovornost obema stranama.
 

Kosovu 38,5 miliona evra

Jedan od bitnih osnova za sprovođenje sporazuma iz Brisela su finansije. Ne zaboravite da je Evropska komisija dodelila Kosovu dodatna sredstva za normalizaciju odnosa tako da celokupni paket za 2014. iznosi blizu 38,5 miliona evra, podseća Žbogar.

POVEZANE VESTI

Petak 31.01.2014. 13:10
Ako Srbi GUBITNICI u konfliktu sa grabljivim siptarima ne uspevaju da ostvaruju nekakva ljudska prava, valjda ce EU uspeti da okonca ili umanji NASILJE I OTIMACINU divljih siptarskih vlastodrzaca OTETOG KOSOVA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online