Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 15.12.2013.
01:10
J. L. Petković - D.N. Petrović - Vesti A

Tačiju granica za sitne pare

Na intergisanim prelazima Brnjak i Jarinje sve je spremno za današnji početak carinjenja robe koja iz Srbije ulazi na Kosmet. Osim kosovskih carinika, poreznika, inspektora, na oba prelaza spremne su ekspoziture nekoliko banaka u kojima će se, kako tvrde privrednici sa Severa, carina plaćati pre ulaska na Kosovo i to uglavnom - u kešu.

Kad prelaz postane granica: Brnjak
 

Po briselskom sporazumu, novac od carine, sakupljen na ova dva prelaza biće prebačen trezoru u Prištini, odakle bi trebalo da se vraća Posebnom fondu u Kosovskoj Mitrovici (koji još nije formiran) i iz koga bi trebalo da se finansira Zajednica srpskih opština. Fondom će upravljati jedan Srbin, jedan Albanac i jedan predstavnik međunarodne zajednice, pa ako Srbin i Albanac ne budu mogli da se dogovore o trošenju tog novca, stranac će da "preseče". Na pojedinim lokalnim medijima u toku je kampanja Euleksa kojom se građanima poručuje da će prikupljene dažbine biti utrošene na razne infrastrukturne projekte poput dečjih vrtića, škola i bolnica.

Kako do svinja

Ako kupim svinju na pijaci u Raškoj, a uvek sam je kupovao u toj najbližoj varoši, moraću na carinu, a carinik Albanac će odlučivati da li mogu da je uvezem i koliko ću platiti. To su nam doneli izbori i Zajednica srpskih opština, ogorčen je Dragan Premović, domaćin iz Jarinja kod Leposavića.

U vezi procedure na Jarinju i Brnjaku, portparolka Euleksa Irina Gudeljević, upućuje da se odgovor traži kod kosovske carine.


Tokom prošlonedeljne posete Leposaviću ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin kazao je da je naplata dažbina na prelazima u skladu sa briselskim sporazumom i Sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima (koji je postignut u vreme bivše Vlade i pregovarača Borislava Stefanovića), kao i da će sve što se prikupi ići u Fond za razvoj severa Kosova.
 

Međutim, Stefanović tvrdi da on tako nešto nije dogovorio.

Jakšić: Priznanje Kosova

- Uspostavljanje carine između Srbije i Kosova znači da je Srbija priznala Kosovo. Podsećam da je premijer Vlade Srbije obećao Srbima na severu da nikada neće postojati carina između Srbije i Kosova. Možemo samo da se molimo Bogu da izdajnička vlast siđe sa političke scene, pa kada dođe neka nova, da te carine skloni. Drugačiji način ne vidim, kaže Marko Jakšić, poslanik DSS-a u Skupštine Srbije iz Kosovske Mitrovice.

- Funkcionisanje carine u odnosu na naš sporazum je bilo isključivo preko Euleksa. Dogovorili smo ponovno uspostavljanje ček pointa, bez obeležja i bilo kakvih atributa državnih graničnih prelaza. Pitanje graničnih prelaza i funkcionisanja carina nije bilo predmet razgovora. Što se tiče srpske strane, za nas nije dolazilo u obzir da to radi kosovska carina, već Euleks, odnosno da obavlja svoj takozvani - izvršni mandat i to je prihvaćeno. Sve ostalo je proizvod dogovora u Briselu koji su vodili Vučić i Dačić - kaže za "Vesti" Stefanović. On ističe da su svi sporazumi koje je postigao mogu naći na sajtu Vlade Srbije "za razliku od njihovih, gde niko u Srbiji ne zna šta tamo piše".


- Bojim se da od tog fonda neće biti ništa. Kad novac sa Jarinja i Brnjaka "u torbama" stigne u prištinski trezor, pitanje je da li će ga Tači prebaciti Srbima. Ako bude primoran da to učini, prebaciće mrvice. Taj fond je samo maska da Srbi sa severa lakše "progutaju" carinu i odvajanje od Srbije - kaže za "Vesti" jedan ugledni privrednik iz Leposavića.
 

Tok novca

- Niko iz Ministarstva finansija u Beogradu nam ne objašnjava šta se dešava sa briselskim sporazumom, kada se uvodi carina, na šta se uvodi, da li postoje neke robe koje će biti oslobođene poreza, kako izlaze iz carinskog sistema Srbije, a ulaze u carinski sistem Kosova, gde idu pare... Pričom da idu za razvoj Severa, mi zapravo maskiramo mnogo toga, kaže Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda.

On dodaje da se do sada nekako poslovalo, ali će biti sve teže. - Roba na severu će, zbog carine i drugih dažbina koje će nametnuti Priština, biti znatno skuplja. Nema više šansi ni da protestujemo, jer se radi o dogovoru dve države, i Srbija i Kosovo biće protiv nas i svaki naš eventualni protest ugušiće silom, ističe Tihomir Đelošević, vlasnik veleprodaje Klas u Leposaviću.


Sagovornici "Vesti" uglavnom smatraju da je reč o uspostavljanju klasične carine, kakva postoji recimo, između Srbije i Hrvatske ili Srbije i Makedonije. Tvrde da će sva roba koja ulazi iz Srbije biti ocarinjena po "tarifama" Vlade Kosova, i dodaju su ovim potezom najviše pogođena preduzeća koja repromaterijal dobijaju od matičnih fabrika iz centralne Srbije, a potom "vraćaju" gotove proizvode. Reč je o pogonima Lole-Fot u Lešku, Simpa u Zubinom Potoku, fabrici košulja Javor iz Zubinog Potoka (koju je krajem novembra otvorio ministar Aleksandar Vulin).


- Do sada smo se nekako i snalazili, radnici su primali kakve-takve plate. Carina će nas, bojim se, definitivno ugasiti. Staće kompletna privreda na severu Kosova - ističe Vukoje Vukojević, direktor Fabrike otkovaka Lola-Fot u Lešku. On naglašava da za kosovsku državu njegova firma ne postoji. Ako želi da nastavi sa radom moraće da se registruje u Prištini i državi Kosovo plaća sve dažbine.
 

Pantić verovao u poštenje Prištine

Krstimir Pantić

Šef kancelarije za KiM i novi gradonačelnik Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić se juče nije javljao na pozive "Vesti", ali je neposredno po izboru za gradonačelnika, na pitanje o početku naplate akciza i poreza objasnio da "iskreno veruje da Priština neće pokušavati da ovaj sporazum prikaže na način kako njima odgovara".


- Nećemo pristati da se odustane od tog dogovora jer je to pre svega u interesu naših građana. Novac prikupljen od naplate poreza i akciza koristiće se isključivo za projekte koji će poboljšati kvalitet života, koji će doprineti da se naši građani upošljavaju, da sprečimo odlazak stanovništva i odlazak kadrova sa ovih prostora. Ako ne uspemo da zadržimo naše stanovnike na Kosovu i Metohiji, onda će borba za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije biti bespredmetna - poručio je tada Pantić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.12.2013. 01:58
Laka ti noc Srbijo!
Nedelja 15.12.2013. 05:10
"Taj fond je samo maska da Srbi sa severa lakše "progutaju" carinu i odvajanje od Srbije - kaže za "Vesti" jedan ugledni privrednik iz Leposavića." To je sustina. Narod vidi. Da svoju drzavu nema. Danas je svi imaju posle raspada Jugoslavije, ali Srbi ostaju bez svoje drzave!
Nedelja 15.12.2013. 07:50
Vucic i Dacic zajedno sa tata Nikolicem su na mala vrata priznali nezavisno Kosovo,jer im je kamen oko vrata a i da bih dobili podrsku zapada za svoje fotelje.Sva predizborna prica pomenute gospode su laz.Dacic je sa Tadicem prvi uveo carinu,granicu,diplome,a sada sa Vucicem zaokruzuje nezavisnost,ono sto ni Tadic do kraja nije sproveo.Steze se kais gradjana poskupljenjem,otpustanjem radnika,i lazima da ce biti bolje.Zao mi je sto sam glasao za SNS,naseo sam na laz doticne gospode.A Dacic..nemam komentar covek i najrodjenije bih prodao zarad fotelje,djon obraz .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online